Haberler

Erdoğan-Filat Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye-Moldova zaten birbirine çok yakın coğrafyada iki ülke."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye- Moldova zaten birbirine çok yakın coğrafyada iki ülke. İlişkileri Serbest Ticaret Anlaşması'nın hemen arkasından stratejik konseyle çok daha olumlu istikamette geliştireceğiz" dedi.

Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve Moldova Başbakanı Vladimir Filat, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından, ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Moldova arasında diplomatik ilişkilerin 20. yıl dönümünde Moldova Başbakanı Filat'ın gerçekleştirdiği ziyareti önemli bulduğunu belirterek, ziyarette çok geniş biçimde ikili ilişkilerin ele alındığını, gelecek dönemde atılacak adımları değerlendirdiklerini ve 7 anlaşmanın imzalandığını söyledi.

Moldova Başbakanı Filat'a, orijinalı Topkapı Sarayı'nda sergilenen Moldova'nın milli kahramanı Stefan Cel Mare'nin kılıcının bir replikasını takdim edeceğini belirten Erdoğan, "Ve bundan da ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu aramızdaki bağların da köklü bir inşallah dostluk nişanesi olur" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, iki ülkenin birbirine tahsis ettiği arazilerde büyükelçilik binalarının inşasının hızla devam ettiğini anımsatarak, karşılıklı vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmanın imzalanmasının da bundan sonra Moldova ve Türkiye arasındaki trafiği olumlu istikamette, ciddi manada etkileyeceğini vurguladı.

Vizelerin kaldırılmasının ekonomik, ticari, kültürel, turistik ve siyasi alanlarda birçok olumlu etkilerinin gelecekte görüleceğine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda aramızdaki ticaret hacmi 450 milyon dolar. Temennimiz o ki yıl sonuna kadar bunu 500 milyon dolara çıkaralım. 2015'e kadar da bunu 1 milyar dolara çıkartalım. Bu bakından Serbest Ticaret Anlaşması hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı vermiş bulunuyoruz, yıl sonuna kadar da serbest ticaret anlaşmasını bitirelim.

Tabii görüşmemizdeki bir diğer önemli husus şu olmuştur: Moldova'ya bağlı Gökoğuz Özerk Bölgesi'nde yaşayan ve ülkelerimiz arasında önemli bir köprüyü oluşturan kardeşlerimizle ilgili konu. Değerli mevkidaşım Filat'ın oraya gösterdiği hassasiyeti, olumlu yaklaşımı biliyorum ve ilkbaharda düşündüğümüz Moldova ziyaretinde de inşallah Gökoğuz Yeri'ne gideceğiz. Zaten ziyarette Moldova'da hep beraber olacağız. Atacağımız adımlarla birlikte inanıyorum ki Türkiye-Moldova zaten birbirine çok yakın coğrafyada iki ülke. İlişkileri Serbest Ticaret Anlaşması'nın hemen arkasından stratejik konseyle çok daha olumlu istikamette geliştireceğiz."

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde bölgesel gelişmelerin ve Suriye'deki sorunun da değerlendirildiğini belirterek, "Moldova için önemli sorun olan Transdinyester sorununu da aramızda görüşme imkanımız oldu. Çünkü özellikle Moldova'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde bu işin adil ve kalıcı çözümü noktasında mutabıkız. Ben, bu ziyaretin iki ülke açısından olumlu neticeler doğurmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

-Stefan'ın kılıcını hediye etti-

Açıklamalarının ardından Başbakan Erdoğan, Filat'a Moldova'nın milli kahramanı Stefan Cel Mare'nin kılıcının bir replikasını takdim etti.

Kılıcı öperek teslim alan Filat, Başbakan Erdoğan'a yaptığı jestten dolayı candan teşekkür ettiğini belirterek, "Geleceğini inşa etmek için halklar geçmişini, kahramanlarını bilmeli, tanımalı. Çünkü onların neler yaptıklarını bilerek geleceğini inşa ederler. Bu hediyeniz için teşekkür ediyorum, Büyük Stefan'ın kılıcının bu replikasını görmek isteyen bütün vatandaşlarımıza en uygun yerde bu kılıcı sergilemeyi düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'a Türkçe olarak "teşekkür ederim" diyen Filat, görüşmelerde konuşulmayan bir konuyu söyleyeceğini belirterek, "Şimdi huzurunuzda Sayın Başbakanımdan bir şey rica edeceğim. Moldova'ya geldiğinizde bu kılıcın orjinalini de getirmenizi rica ediyorum, çünkü biz onu göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Sözlerinin salonda gülüşmelere neden olması üzerine Filat, "Tabii ki kısa bir süre için. Bunu daha önce Bükreş'te de yaptınız. Ben söz veriyorum hem Sayın Başbakanın hem de kılıcın güvenliğini ben sağlayacağım" dedi.

Başbakan Erdoğan da 15. yüzyılda Moldova Prensi ve Boğdan Voyvodası Moldovyalı Stefan'ın kılıcının Moldova ve Romanya için çok farklı bir anlam taşıdığını belirterek, daha önce Romanya'ya kılıcın bir replikasının verildiğini, ikinci replikasının da bugün Moldova'ya takdim edildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Ben de Moldova'ya geldiğimde nerede sergileyeceksiniz onu görürüm" dedi.

-Türkiye-Moldova arasında vize muafiyeti-

Bu arada, başbakan Erdoğan ile Moldova Başbakanı Filat başkanlığında yapılan iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından 7 anlaşma imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti arasında haritacılık, eğitim alanlarında işbirliği protokolleri, geri kabul anlaşması, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri alanında düzenli danışma mekanizması oluşturulması hakkında protokol, çevre alanında işbirliği mutabakat zaptı, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Moldova Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanlığı arasında işbirliği mutabakat zaptı ve iki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin anlaşma ilgili bakanlar tarafından imzalandı.

Basın toplantısına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

-Stefan'ın Kılıcı-

Tarihçiler kılıcın Topkapı Sarayı'na iki yolla ulaşmış olabileceğini belirtiyor. Bunlardan birincisi, 1476'da Fatih Sultan Mehmed'in Akdere'de Boğdanlıları yenerek Boğdan Voyvodası Moldovyalı Stefan'ın (1457-1504) kılıcını da dönüşte saraya getirmesi. İkinci olasılık ise 1484 yılında Sultan 2. Bayezid'in düzenlediği Boğdan Seferi sırasında, Tuna üzerindeki Kili ve Karadeniz kıyısındaki Akkerman kalelerinin ele geçirilmesi ve Boğdan Birliği'nin bozulması sırasında ganimet olarak alınmış olabileceği yolunda.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde 1/2676 envanter numarası ile kayıtlı olan Stefan Cel Mare'nin kılıcı, silah seksiyonunda sergileniyor. Uzunluğu 125 santimetre olan kılıcın üzerinde değerli taş bulunmuyor. Envanter kaydında kılıcın özellikleri ise "Kabzası gümüş tel sarmalı ve tepeliği yuvarlak olup, etrafında Latince yazılar yer almaktadır. Ortasının iki yan göbekleri boştur. Balçağı sarı madenden olup, tabanı dört kan olukludur" şeklinde anlatılıyor. Kılıç, 9 Temmuz 2004 tarihinde Kral Stefan'ın 500. Yılı Sergisi'nde Romanya'da sergilenmiş, daha sonra tekrar Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye devam edilmişti.

(Bitti)

Muhabir: Kadir Karakuş

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Filat Moldova Politika Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title