Haberler

Ehl -İ Beyt Akademisi Kriz Çıkardı

Dünya Ehl -İ Beyt Vakfı Bünyesinde Oluşturulan Ehl -İ Beyt Akademisi, Aleviler Arasında Yeni Bir Tartışmaya Neden Oldu.

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı bünyesinde oluşturulan Ehl-i Beyt Akademisi, Aleviler arasında yeni bir tartışmaya neden oldu.

Vakıf Genel Başkanı Fermani Altun, 1925’te dergahların kapatılmasından beri inanç önderi yetişmediğini vurgularken, Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzetin Doğan’dan destek alıp almadıkları sorusuna "O ayrı bir ekol biz ayrı bir ekolüz" yanıtını veriyor. Prof. Dr. Doğan ise Fermani Altun için "Alevilerin öngördüğü kişilere uygun bir dede değildir. Kendi kendine işgüzarlık yapan aradan birşeyler koparmaya çalışan bir vatandaş" diyor.

İki yıl eğitim alacaklar

Ehl-i Beyt Akademesi’nde Eylül’de 30’u yurtdışından 120 üniversite mezunu öğrenciyle ders başı yapacak. İnanç önderi olabilmek için akademide iki yıl eğitim görenler, vakfın vereceği sertifikayla cemevlerinde görev yapabilecek. Türkiye’deki 1500’e yakın cemevini, öğretmensiz okula benzeten Fermani Altun, şunları söyledi: "İlkokul mezunu insanlar rastgele okuduklarıyla yetersiz, bilgisiz kalıyorlar. Babadan oğula efsane düzeyinde aktarılan bilgiler sürüp geldi. Bu akademiyle cemevlerine inanç önderi yetiştireceğiz. Akademinin hazırlık çalışmaları beş yıldır sürüyor. Tüm inançlar, dünya medeniyetleri, Ehlibeyt ve İslam tarihi de öğretilecek. Düşünün ki 12 imamın her birinin belki de 50 kitabı var. Hz. Ali’yi sadece nefeslerle anıyoruz. Hz. İmam Caferi dünyanın büyük alimlerinden biri. Oysa Aleviler, sadece ’Hü İmam Caferi Sadık’ diyor. İmam Caferi Sadık felsefesiyle hiçbir alakaları yok."

Fermani Altun, akademide ders verecek isimleri açıklamaktan kaçınırken, "Bu konuda yetişmiş insan çok. Hüseyin Hatemi hoca da gelecek dedeler de şairler de gelecek. Ben de ders vereceğim" dedi.

Siyasetçiler kullanıyor

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise Akademi’ye tepkisini, şu sözlerle dile getirdi: "Fermani Altun, Alevilerin öngördüğü kişilere uygun bir dede değildir. Bektaşi kesimin ifade ettiği anlamda bir mama da değildir. Böyle bir yetkisi ve kimliği yoktur. Kendi kendine işgüzarlık yapan aradan birşeyler koparmaya çalışan bir vatandaş. Siyasetçiler kendisini kullanıyor. O da siyasetçileri kullanarak böyle bir oyun sahneliyor. Bu kesimin inanç önderleri var kurumları var. Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanlığı var. Şu anda 3500 kişilik bu işin sahipliğini yapan, bilgisine sahip belirli bir hiyerarşi içinde hizmet gören insanlar var. Kurumlaşmış bir hizmet bu. Kişisel çıkarlara göre gün aşırı renk değiştirilebilen bilgi ve bilimsel ehliyete sahip olmayanların yaptığı bir hizmet değil."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

ABD'li ünlü şarkıcı Puff Diddy'den sevgilisine şiddet! Otel koridorunda tekme tokat dövdü

ABD'li ünlü şarkıcı Puff Diddy'den sevgilisine şiddet! Otel koridorunda tekme tokat dövdü

Bakmadan Geçme

19 Mayıs Mesajları ve Sözleri! İşte En Güzel 19 Mayıs Şiirleri 19 Mayıs 1919'da ne oldu, 19 Mayıs anlamı ne? 19 Mayıs İZMİR yol koşusu ne zaman nerede yapılacak, şartları ne, yol kaç km (MARATON İZMİR)? 19 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Fury Usyk maçı nasıl izlenir? Tyson Fury Usyk maçı Türkiye yayını var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! #128167 Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki #9917 #128250 CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Mayıs günün maçları nereden izlenir? #9917 #128250 Son Kale Hacıbey filmi oyuncuları kim? Son Kale Hacıbey filmi konusu ne? Son Kale Hacıbey ne zaman, nerede çekildi? #128250 Kırımlı filmi oyuncuları kim? Kırımlı filmi konusu ne? Kırımlı ne zaman, nerede çekildi? #128250 Allah Yazdıysa Bozsun filmi oyuncuları kim? Allah Yazdıysa Bozsun filmi konusu ne? Allah Yazdıysa Bozsun ne zaman, nerede çekildi? #128250 Dominik Cumhuriyeti bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Güney Kore bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title