Haberler

Durdurulan MİT TIR'larıyla İlgili 13 Askere Kamu Davası

Güncelleme:

Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 13 asker hakkında müebbet hapis istemiyle kamu davası açıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Ocak'ta Adana- Gaziantep otoyolunda  Ceyhan ilçesindeki Sirkeli doğu gişelerinde MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin ihbarı yapan şüphelilerle ilgili soruşturmanın tamamlandığı açıkladı. Soruşturma kapsamında 13 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle kamu davası açıldığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında 13 askeri personel hakkında kamu davası açıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

AÇIKLAMADA MİZANSEN VURGUSU

"Söz konusu MİT'e ait faaliyetle ilgili görevlendirilen MİT mensuplarının önceden cep telefonu, kimlik ve adres bilgilerinin casusluk amacıyla ele geçirilip, uydurma bir suç iddiasıyla ilgili kişiler hakkında mahkemeden önleme dinlemesi kararı alınıp, MİT mensuplarının yasa dışı dinlendiği ve söz konusu MİT faaliyetinin ayrıntılarının öğrenilip bir mizansen çerçevesinde Adana İl Jandarma Komutanlığı'na önceden haber verilip sonradan mizansene uygun ihbarın yapıldığı ve MİT tırlarının buna dayanılarak durdurulduğu ve söz konusu olayın gerçekleştirildiği tüm soruşturma kapsamından anlaşılmıştır."

"ASKERLER TESPİT EDİLDİ"

Söz konusu şüphelilerin Adana ve Ankara İl Jandarma komutanlıkları istihbarat şube müdürlüklerinde görevli askeri personelden Ö.K, H.G, G.M, H.K, B.K, H.Ö, E.T, H.İ.K, A.Y, M.Ö, C.K, H.Ü. ve S.Y. olduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"MÜEBBET HAPİS İSTEMİYLE KAMU DAVASI AÇILMIŞTIR"

"Şüpheliler hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' (TCK madde 328/1) suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talebi ile ve 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama' (TCK 330/1) suçundan müebbet hapis cezası istemiyle Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştır. Öte yandan diğer jandarma görevlilerinden şüpheliler H.C, Ü.U. ve C.B. hakkında aynı suçlardan dolayı delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Ayrıca diğer iddialar ve diğer şüphelilerle ilgili soruşturma Adana Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/30800 soruşturma numarası üzerinden devam etmektedir."

MİT TIR'LARININ DURDURULMASINDAN SONRA NELER YAŞANDI?

19 Ocak'ta MİT'e ait TIR'ların durdurulup, aranmasının ardından olay günü nöbetçi olan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca'nın özel yetkileri kaldırıldı. Ahmet Karaca Kayseri'ye geçici görevle atanırken, Takçı da Trabzon'a tayin edildi.

KOMUTAN GÖREVDEN ALINDI, BAŞSAVCI ANTALYA'YA ATANDI

Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı. Daha sonraki günlerde Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Trabzon'a atanan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, olayla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunarak, manevi tazminat davası açtı. Özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları ile bu statüdeki savcıların koruma görevini yapan 20 polise de görevden el çektirildi.

TUTUKLAMA VE TAHLİYE SÜRECİ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen casusluk soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan ve ifadesinin ardından serbest bırakılan Yüzbaşı Hakan Gençer geçen 10 Nisan'da, Astsubay Gültekin Menge de bir gün sonra getirildiği Adana'da çıkartıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Daha sonra avukatların itirazı üzerine bu askerler tutuklamadan 5 gün sonra tahliye edildi.

JANDARMANIN SORUMLULUK ALANI DARALDI 

Adana Valiliği ise jandarmanın sorumluluk alanında daraltmaya gidip, Kent merkezinden geçen transit yollar ile merkezin uzağındaki bazı köy ve mahallelerin sorumluluk alanını polise verdi. Bu düzenleme içinde MİT'e ait TIR'ların durdurulduğu Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu da polisin sorumluluk bölgesine geçti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Gaziantep Sirkeli Ceyhan Güncel Haberler

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

500

Yorumlar (83)

AntiÇapulozguries@gmail.com:

İdam edilsin. Devletin gizli kalması gereken sırlarını açıklayacaksın heee. Alın kellesini bunların

12
24
yanıtYanıtla
Samurayorka8@mynet.com:

Önce senin gibiler in kellesini almak gerek. Keko seni dümenden Türk olursunuz. Sizi temizlemek artik farz oldu bize.

yanıt0
yanıt0
mehmet uluilke7171@gmail.com:

o kış yardımı tırlarınızdaki sır silah olmasın hani ÖSO teröristlere verip durduğunuz???

yanıt0
yanıt0
mustafa mertmustafamerttt@msn.com:

Vatana ihanet cezasız kalmamalı zabıta nasıl valiyi teftiş edemezse askerde mit e operasyon yapamaz alette olamaz paralelin uşağıda olamaz ibretlik cezalar olmalı suç karşısında

19
15
yanıtYanıtla
osman ekenmehmet1642@hotmail.com:

bu asker midede operasyon yapar israilede suriyede unutmaki en baba teknoloji silah güç silahlı kuvvetlerde mit sadece silahlı kuvvetlerin ulağıdır habercisidir her şeyi bilmeden etmeden konuşma.

yanıt0
yanıt0
Kemerorka8@mynet.com:

Bos kafa, sen ne biliyorsun da böyle uydurmasyon yazıyorsun? Akli sira Tayyib ve AKP ye yağdanlık oluyor? Hakan Fidan Kürt soyundan eski bir PKK ajanı, haberin var mi? Yoksa sen de mi Kürtsün? Ya bunlar her yeri işgal etmiş?

yanıt0
yanıt0
FIRTINAsevmek_ve_unutulmak_18@hotmail.com:

(A)ilece (K)alkındırma (P)artisi atağa geçmiş...

22
11
yanıtYanıtla
mavi bulutervar_1@hotmail.com:

tırlarda silah taşınıyor o silahlarla insanlar öldürülüyor 4 asker gönderip 8 füze yolarım böyleçe suriyeyle savaşa gireriz diyen mitin başkanına birşey olmuyor tırı aram isteyenler suçlu nasıl bir adalet var bu ülkede tayyip yargıyı kendine bağladı insavsızca kulanıyor

22
9
yanıtYanıtla
babacanqwerty@hotmail.com:

Dünyadaki diğer istihbarat örgütleri dometes peynir sevkiyatıyla rahatsız oldukları devletlere müdahale ediyor dimi?

yanıt0
yanıt0
mertkontaktime@hotmail.com:

Belkide o tirlarinn durdurulmasi isi hep rte nin planladigi bir isti

15
15
yanıtYanıtla
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title