Haberler

Dünya Rabia Günü -

Dünya Rabia Günü kapsamında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler ile Filistin halkı İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle anıldı.

Dünya Rabia Günü kapsamında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler ile Filistin halkı İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle anıldı.

"Rabia London" adlı organizasyon tarafından düzenlenen gösteride, Mısır'ın Londra Büyükelçiliği önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik grup, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki katliamı ve Gazze halkının yaşadıklarını Arapça, "Sisi korkaksın, Amerika içinsin", "Sisi sionistsin, Gazze gözümüzün önünde" İngilizce olarak da, "Hey Sisi gitmeli", "Özgür Mısır", "Ordu devleti istemiyoruz", "David Cameron görmüyor musun? Sisi demokrasiyi öldürdü" sloganları atarak protesto etti.

Mısır ve Filistin bayraklarının yanı sıra, Rabia sembollerini de taşıyan Mısırlılar, üzerinde "Filistin ve Mısır için özgürlük", "Refah Sınır Kapısı'nı açın", "Gazze'nin işgaline son verin", "Özgür Gazze, Özgür Filistin" yazılı dövizler taşıdı. Protesto sırasında ayrıca, Rabia işaretinin bulunduğu şemsiye ve rozetler satıldı.

Gösterinin düzenleyicilerinden Ibrahim Mattar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda hayatlarını kaybedenleri anmak için bu gösteriyi düzenlediklerini belirterek, "Geçen yıl bu zamanlarda dünya bir katliama şahit oldu. Binlerce kişi öldürüldü, yaralandı, hapsedildi. Bu insanlar barış yanlısı göstericilerdi, hakları için mücadele ediyorlardı. Bugün burada bu trajediye dikkati çekmek ve Mısır'da neler yaşandığını Londra'nın unutmadığını söylemek istiyoruz. Ayrıca Gazze halkına verdiğimiz desteği göstermek için geldik" diye konuştu.

Protestoya katılan insan hakları eylemcisi Walaa Ramadan da, geçen yıl Kahire'de yaşanan katliam için "12 saatten az bir sürede 2 bin 600 kişi öldürüldü" diyerek Mısır'da yaşanan olayların sorumlularının cezalandırılmasını talep ettiği için gösteriye katıldığını dile getirdi. Ramadan, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve darbe rejimindekiler Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalı. İngiliz hükümetinden Mısır'da yaşananları kınamasını, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda da açıkça belirtildiği üzere bunun insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve katliamın sorumlularının mahkemeye çıkartılması gerektiğini söylemesini istiyoruz" dedi.

Walaa Ramadan, Gazze'de yaşanlarda Mısır'ın da payı olduğuna işaret ederek, "Çünkü Mısır İsrail'in dostu. Refah Sınır Kapısı'nı kapatarak Gazzelileri kuşatma altında tutuyor. Kimsenin dışarı çıkmasına izin vermiyorlar. Buraya 'yeter artık' demeye geldik. Son nefesimize kadar demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Rabiatül Adeviyye Gazze Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Özyaşar Tel halka arz ne zaman? Özyaşar Tel ve Galvanizleme kaç lot verir, katılım endeksine uygun mu? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta kim elendi? #128105 GELİNİM MUTFAKTA elenen isim kim oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Türkiye- İtalya Milletler Ligi maçı ne zaman? #127952 TÜRKİYE- İTALYA maçı saat kaçta, hangi kanalda? 18 Mayıs Cumartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 18 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 17 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Low Carb Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman banka hesaplarına yatacak? #128004 #128226 19 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs Pazartesi günü tatil olacak mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri açıklandı mı? #129658 Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı başvuruları hangi gün alınacak? ERKAN YOLAÇ KİMDİR? Erkan Yolaç neden öldü, kaç yaşındaydı, eşi kim? TÜM DETAYLAR! Yeni Kaledonya hangi ülkeye bağlı? Yeni Kaledonya hakkında bilinmesi gerekenler ERKAN YOLAÇ ÖLDÜ MÜ? "Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç neden öldü?
Antalyaspor'un ana sponsoru Ayos Holding konkordato talep etti

Antalyaspor'un ana sponsoru Ayos Holding konkordato talep etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title