Haberler

Drakula'nın Esir Tutulduğu Kale Güven Altına Alınıyor

Eflak Beyliği Prensi Kont Drakula’nın esir tutulduğu Tokat Kalesinde restorasyon alanlarının zarar görmemesi ve ziyaretçilerin güvenliği için çalışma yapıldı.

Eflak Beyliği Prensi Kont Drakula'nın esir tutulduğu Tokat Kalesinde restorasyon alanlarının zarar görmemesi ve ziyaretçilerin güvenliği için çalışma yapıldı.

Tokat Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla bugüne kadar yapılan çalışmalarda gülle, erzak küpleri ile bazı tarihi eserlerin yanı sıra zindan bulundu. 1431- 1476 yıllarında yaşayan Eflak Beyliği Prensi Kont Drakula'nın bu zindanlarda esir tutulduğu tarihi kayıtlarda yer aldı. Ayrıca yapılan çalışmalarda kapalı durumda olan su sarnıcı 3 yılda yapılan kazı çalışmalarında açılarak 140 metre derinliğe inildi. Kalede yapılan restorasyon çalışmalarında ortaya çıkan yeni alanların zarar görmemesi, kaleye gezmeye gelenlerin güvenliği için demir merdiven çalışması yapıldı. 40 metre uzunluğundaki merdiven ve seyir terası ile kaleye gezmeye gelenlerin restorasyon alanlarına girmesi engellenirken, vatandaşların da sarp kayalıkları üzerindeki kalede can güvenliklerinin korunması amaçlanıyor.

Kaleye çıkan demir merdivenler geçici olarak yapıldı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, kalenin zemin etüdü ile birlikte yapılan sondaj kazılarında kaleye çıkış yolu olarak kullanılan alanda bazı yapı akslarının ortaya çıkmaya başladığını kaydetti. Restorasyon çalışmaları sırasında kalenin yeninden ortaya çıkarılan yapıların zarar görmemesi ve kaleye ziyarete gelenlerin güvenliği açısından geçici yürüyüş yolu yapıldığını ifade eden Çakır, "Kaleye ziyarete gelen ziyaretçilerimiz bu yapılan geçici yürüyüş yolu ile hem restorasyonda ortaya çıkan yapı izlerini tahrip etmeyecekler hemde ziyaretçilerin güvenliğini sağlamış olacağız. Kalede güvenlik görevlimiz var ama özellikle kalabalık guruplar geldiğinde çocukları kontrol etmek çok mümkün olmuyor. Kalenin üzeri oldukça sarp, düşmeleri engellemek için burada geçici bir seyir terası oluşturmak için çalışmamız devam ediyor" dedi.

Kaleye çıkış yolu olarak yapılan çalışmaların restorasyon çalışmalarına zarar vermemek adına geçici olarak yapıldığının altını çizen Müdür Çakır, "Bu çalışmalar bittiğinde kalemiz küçük bir seyir terasına kavuşmuş olacak. Ziyaretçilerimiz burada nefes alacaklar, banklar koyacağız. Bunlar geçici olarak yapılmış olacak. Restorasyon bittikten sonra bu merdivenler kaldırılarak eski haline kazandırılacak. Bu çalışmalarımız zemine hiçbir şekilde müdahale edilmeden ortaya çıkan yapılar" diye konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eflak Tokat Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title