Haberler

DP Genel Başkanı Uysal Açıklaması

Cüneyt Ateş - Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "İspanya, ETA'nın faaliyetlerinden çok sıkıntı çekti."

Cüneyt Ateş - Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, " İspanya, ETA'nın faaliyetlerinden çok sıkıntı çekti. Ancak İspanya, silah bırakmasına rağmen kendisini feshetmediği sürece ETA ile masaya oturmayacağını açıkladı. Türkiye'nin de PKK'dan aynı şeyi istemesi gerekir" dedi.

Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın muhatap alınarak siyasallaştığını ve bölgenin tek muhatabı haline geldiğini ileri sürerek, "Yarın Avrupa'dan 'Kürt meselesi' diye tarif edilen bu mevzu ile ilgili görüşme talep edildiğinde muhatabın Öcalan olmasını engelleyemezsiniz. Türkiye maalesef Öcalan'ı bir terör örgütü lideri olmaktan çıkarıp bir siyasi profilde lider haline dönüştürmüştür" diye konuştu.

Çözüm sürecini, "PKK'yı dünyanın değişen koşulları içerisinde kimliğini dönüştürerek, meşru alana geçerek, uluslararası alanda da kendisini ifade edebilecek bir zemine çekmesinden ibaret bir girişim" olarak nitelendiren Uysal, İspanya'nın da ETA'nın faaliyetlerinden çok sıkıntı çektiğini hatırlattı.

Ancak İspanya'nın, silah bırakmasına rağmen kendisini feshetmediği sürece ETA ile masaya oturmayacağını açıkladığını belirten Uysal, Türkiye'nin de PKK'dan aynı şeyi istemesi gerektiğini kaydetti.

Akil insan heyetini de eleştiren Uysal, "Akil adamların bana göre iktidar açısından da çok düşük profilli bir liste olduğu, toplumsal meşruiyetten pek çoğunun yoksun olduğu kanaatindeyim. Büyük bir ekseriyetle onlar adeta tırnak içinde operasyonel kiralama filosu gibi iktidarın kendi iddia ve savlarını bugüne kadar zaten seslendirmiş bir zümre" iddiasına bulundu.

Uysal, DP'nin bu tür meselelerde toplumun ikna edilmesine baktığını belirterek, "Bizim bir tek ölçümüz var bu meselede; milletimizin, ortalama vatandaşımızın aklında karşılık var mı, yok mu- " diye konuştu.

-Analar ağladığı için-

"Analar ağlamasın" metaforuna farklı açıdan da bakılması gerektiğini vurgulayan Uysal, "Analar ağlamasın deniliyor ki hepimizin isteği budur ama analarımız ağladığı için bu vatan toprağı bu milletin vatanıdır" görüşünü dile getirdi.

Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarih ve coğrafyanın bazen önümüze kader olarak koyduğu mücadeleleri verirsiniz, bedellerini de ödersiniz ama her şeyden bağımsız bir barış haklar, özgürlükler gibi bir takım evrensel değerler üzerinden can alıcı, can yakıcı bir meseleye şirinlik yaparak bir çözüm üretebilme şansınız yoktur.

Türkiye hükümetin ve adli mekanizmanın son 2 senede önemli mesafeler aldığını ifade etmemiz gerekir. Ben KCK operasyonlarını önemsiyorum. KCK operasyonları ile egemen bir devletin kendi uhdesinde ikincil bir hiyerarşiye müsaade edebilme imkanı yoktur. Ama bugün anlaşılan 2012 yılını bir çıkış yılı olarak, bir zirve yılı olarak tarif etmiş PKK'nın, Şemdinli-Yüksekova-Hakkari üçgeninde vermiş olduğu bir mücadelede devletimizin, güvenlik güçlerimizin kararlığı ile engellendi."

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Demokrat Parti Gültekin Uysal Cüneyt Ateş İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title