Haberler

Dörtyol'da Bdp'nin Kundaklanması Davasına Başlandı

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde 26 Temmuz'da 4 polisin şehit edilmesinin ardından yaşanan olaylarda BDP İlçe binasının yakılıp, taşlanması olaylarını gerçekleştirdikleri öne sürülen tutuksuz 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

Sedat İSKENDEROĞLU- Ufuk AKTUĞ/ DÖRTYOL(Hatay),(DHA)

HATAY'ın Dörtyol İlçesi'nde 26 Temmuz'da 4 polisin şehit edilmesinin ardından yaşanan olaylarda BDP İlçe binasının yakılıp, taşlanması olaylarını gerçekleştirdikleri öne sürülen tutuksuz 4 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken, müdahil sıfatıyla duruşmaya katılan BDP Grup Başkanvekili Batman Milletvekili Ayla Akat Ata başkanlığındaki heyet, tahkikatın genişletilmesini isteyip, ellerindeki bilgi ve belgelerin sunulması için ek süre talep etti.

Dörtyol'daki olayların ardından gözaltına alınıp, tutuksuz yargılanmak üzere salıverilen sanıklar Soner Akyar (21), Murat Bolat (23), Emir Kaçar (21), ve Müslüm Diken (20) Dörtyol 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün hakim karşısına çıktı. BDP ilçe binasını yaktıkları öne sürülen 4 sanık hakkında, 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina ve tesis veya eşyaya zarar verme' suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Duruşmaya BDP Grup Başkanvekili Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP Yöneticisi Nurseli Aydoğan, BDP Parti Meclis Üyesi Mahmut Aydıncı ve BDP Hatay İl Başkanı Mehmet İnsan da müdahil olarak katıldı.

Duruşmada suçlamaları kabul etmeyen sanıklardan 2'si BDP binasının yakıldığı bölgeye hiç gitmediklerini, diğer sanıklar da kundaklama sırasında olay yerinde olduklarını, ancak, eyleme katılmadıklarını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata başkanlığındaki BDP heyeti, suçun 4 kişiden daha fazla sayıda kişi tarafından işlendiğini, olayın arkasındaki kişilerin açığa çıkarılmasını talep etti. BDP heyeti, konuyla ilgili ellerindeki bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulması için ek süre istedi. Mahkeme duruşmayı 30 Kasım'a erteledi.

ARKADAKİ GÜÇLER AÇIĞA ÇIKARILMALI

Duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklama yapan BDP'li Ayla Akat Ata, "Bu yaz Türkiye toplumu çok önemli olaylara tanıklık etti. Türkiye gibi farklı etnik kimliklerin, dinlerin ve inançların yaşadığı bir ülkede yaşanabilecek en büyük sorun etnik kimliklerin ve inançların birbirlerine karşı kışkırtılmasıdır. Biz Hatay Dörtyol'da ne yazık ki buna tanıklık ettik. Bugün Dörtyol Adliyesi'nde görülen davada müdahil olarak katıldık. Dört gencimiz bu davadan yargılanıyor. Ama tüm kamuoyu biliyor ki; bu saldırı dört gencimiz tarafından gerçekleştirilen bir saldırı değildir. Ama bu dört gencimizin duyguları bir kısım güçler tarafından tahrik edilmiştir. Toplumsal adalet ve barışın sağlanabilmesi için bu olayın arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması gerekmektedir" dedi. Davayla ilgili hazırlık aşamasında ciddi eksiklikler olduğu düşüncesini taşıdıklarını söyleyen Ata, şöyle konuştu:

YARGIDA ETNİK AYRIMCILIK

"Bu olayın faili bu dört gencimiz değildir. Olay organize bir şekilde ele alınmış ve partimiz hedef gösterilmiştir. Bu dört gence sorumluluk yüklenmiştir. Adalet kurumu bu konunun arkasındaki güçleri açığa çıkartmalıdır. Kamuoyunun beklentisi vardır. Adalet kurumu bu beklentiye cevap bulmalıdır. Ne yazık ki yargıda etnik bir ayrımcılıkla karşı karşıyayız. Bu ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz. Türkiye'nin farklı bir coğrafyasında, farklı bir ilinde bir siyasi partinin ilçe binasına yönelik bu yönlü bir saldırının bu kadar çabuk kapatılmaya çalışılmayacağını bizler biliyoruz ve buna tanıklık ettik. Şimdi Dörtyol'da partimize yönelik bu saldırının faillerinin açığa çıkartılmasını istiyoruz. Olayın müşteki tarafı olarak mahkemeye müdahil olma talebimizi ilettik. Mahkeme de bunu kabul etti. Partimizin avukatı da ileriki aşamada soruşturmanın genişletilmesi talebimiz olacağını söyledi. Delilerin sunulması ile birlikte bu olayın arkasındaki güçlerin açığa çıkartılmasını sağlayacağız."

Dörtyol'da 4 polisin şehit edildiği terör saldırısı sonrası çıkan olaylarda, BDP ilçe binası kundaklanıp, eşyalar aşağı atılarak yakılırken, Doğu ve Güneydoğu illerinden göç eden vatandaşların işyerleri taşlanmış, camları kırılmış, işyerlerindeki eşyalar hasar görmüştü. Bu olaylarla ilgili yapılan soruşturmalarda, 14 kişi tutuklanmış, bunlardan 4'ü üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Tutuklu 10 kişi ile ilgili olarak ilgili savcılık incelemesi sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title