Haberler

Doç. Dr. Şeker: Suriyeli Göçmenlere Yaklaşım Sosyal Adaleti Bozmamalı

Manisa Celal Bayar Ünivesitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Şeker, Suriyeli göçünde açık kapı politikasının doğru uygulanamadığını söyledi.

Manisa Celal Bayar Ünivesitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Şeker, Suriyeli göçünde açık kapı politikasının doğru uygulanamadığını söyledi. Doç. Dr. Şeker, "Göç olayı sizin vatandaşlarınız arasındaki sosyal adaleti bozmamalı. Ne yazık ki biz o noktaya doğru gidiyoruz. En tehlikelisi şehir efsanelerinin yayılmasıdır. Vatandaşlar, 'Biz iş bulamıyoruz, onlar bedava yaşıyor' diye düşünüyor. İşte bu söylemler yayıldığında durum tehlikeli hale gelecek" dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Şeker, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı dram ve göç olayının boyutları hakkında açıklamalar yaptı. İç savaştan kaçan Suriyeliler konusunun iyi yönetilemediğini kaydeden Doç. Dr. Şeker, şunları söyledi:

"Göçle yüz yüze kalan bir ülke halindeyiz. Suriyeli göçmenler için bölgelerde büyük kamplar yapılabilirdi. Bu insanlara bir- iki aylık uyum eğitimleri verilebilirdi. Kimse kaç milyon insanın geldiğini bilmiyor. Suriyeli konusu iyi yönetilemiyor. Göç artık dünyanın gerçeği. Sınırlara tank da dikseniz yeri kazar girer. Ama önemli olan bunu kontrollü yapmaktır. Açık kapı politikası belki iyi bir politikaydı. Ancak, kapıları açalım derken 'Kontrol yapmayalım' demek yanlıştı. 'Saldım çayıra mevlam kayıra demek' yanlış. Öngöremediğimiz konular ortaya çıktı."

'UYUM SAĞLANAMADI'

Göçle gelen sıağınmacıların Türkiye'ye uyumunun sağlanamadığını dile getiren Doç. Dr. Şeker, insan hakları anlamında büyük mağduriyetler yaşandığına dikkat çekti. Doç. Dr. Şeker sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orada zaten ölümle yüzleşmişler, artık hayatlarının bir gerçeği haline gelmiş. Kaybedecek bir şeyleri kalmamış. Mültecilerin doğuda kalmak istememelerinin nedenleri arasında Güneydoğu'daki sıkıntılar da var. Terör olayları da çok etkili. Toplumda marjinal olarak yaşıyorlar. Uyum süreçleri zor ve sıkıntılı olacak. Geldikleri ülke Müslüman bir ülke. Onlara çok yabancı değil. Bu uyumu kolaylaştıran bir şey. Kültürel olarak çok farklı olmamaları süreci kolaylaştırır. Burada kalma eğilimleri önemli. Bunların bir kısmı geri dönmeyi istiyor. Bir kısmı da kalmak istiyor. 2011'de gelmeye başladılar bu süreçte de zaman içinde marjinalleştiler, işsiz kaldılar. Türkiye ekonomik uyumu sağlayamadı. Bu da istismarı, ihmali beraberinde getirdi. Çok dağınıklar. Onun için bir şey yapılamıyor."

'SOSYAL ADALETİ BOZMAMALI'

Göç konusunda Türkiye için en tehlikeli noktanın şehir efsanelernin ağızdan ağıza yayılması olduğununa dikkati çeken Doç. Dr. Güven Şeker, şöyle konuştu:

"Göç olayı sizin vatandaşlarınız arasındaki sosyal adaleti bozmamalı. Ne yazık ki biz o noktaya doğru gidiyoruz. En tehlikelisi şehir efsanelerinin yayılmasıdır. Vatandaşlar, 'Biz iş bulamıyoruz, onlar bedava yaşıyor' diye düşünüyor. İşte bu söylemler yayıldığında durum tehlikeli hale gelecek. Bu efsaneler halkın huzurunu bozabilir. 'Bunlar dileniyor', 'Fuhuşu arttırdı' gibi söylentilerin arkası geliyor. Yarattığımız efsanelere inanmaya başlıyoruz. O efsaneler halk arasında ciddi bir sorun. Göçle gelenlere vatandaşınıza sağlanandan daha fazlasını sağlarsanız iç adaleti bozarsınız. Bu da vatandaşın devlete, hükümete güvenini azaltır."

Doç. Dr. Şeker, Suriyeliler hakkında araştırma yapmalarının da izne tabi olduğunu açıkladı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Bayar Güven Şeker Türkiye Politika Güncel Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Kanada bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Antalyaspor Adana Demirspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Antalyaspor ADS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Tayland bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Sırbistan bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? 16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title