Haberler

Diyarbakır Havaalanı'nın Ermeni Sahibi, Arazisini Geri İstiyor

Güncelleme:

Yargıtay, Diyarbakır Havaalanı'nın arazisinin ABD'de yaşayan Ermeni Sudjian'a ait olduğu iddiasıyla açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu.

ABD'de yaşayan Ermeni Sudjian, Diyarbakır Havaalanı'nın arazisinin ailesinden kaldığı iddiasıyla dava açtı. Yargıtay, davacının hak sahibi olmadığına hükmeden mahkemenin zaman aşımı kararını eksik inceleme gerekçesiyle bozdu. Sudjian davası diaspora Ermenileri için örnek olabilir.

YARGITAY, YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU

Yargıtay, ABD'de yaşayan Ermeni Zuart Sudjian'ın (Suciyan) Diyarbakır Havaalanı'nın olduğu arazinin ailesinden kendisine kaldığı iddiasıyla açtığı davada, yerel mahkemenin 1967'de bir yerel gazetede yapılan ilana dayanarak zaman aşımından reddetmesine ilişkin kararını bozdu. Yeniden yargılamada davacının tapusuyla devletin tapu arşivlerindeki kayıtların örtüşmesi nedeniyle davanın Sudjian benzer durumdaki davalar için de bir yol açabileceğini söyledi.

2 YIL ÖNCE DAVA AÇTI

Agos gazetesinin haberine göre; 1915'deki katliamlardan kaçarak ABD'ye gitmek zorunda kalan Diyarbakırlı Basmacıyan ailesinin bir ferdi olan Sudjian, ailesinden miras kalan arazilerin, kadastro çalışmaları sırasında, devlet tarafından kendisinden habersiz bir şekilde elinden alındığı iddiasıyla 2 yıl önce Hazine aleyhine dava açtı.

HAVAALANI BÖLGESİ

Avukat Ali Elbeyoğlu tarafından verilen dava dilekçesinde, tapu kayıtlarının aslının Sudjian'da bulunduğu belirtilerek, "Dava konusu taşınmazlar bugünkü havaalanı bölgesindedir. Müvekkil Sudjian, yurt dışında yaşadığı için kadastro çalışmalarını takip imkânı yoktur. Kadastronun bu şekilde uygulanışı anayasaya aykırıdır" denildi. Avukat Elbeyoğlu, Tomas Basmacıyan'dan Sudjian'a miras yoluyla kalan arazilerin tapuda tescil edilmesini istedi.

"DEVLETİN SORUMLULUĞU"

Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi ise, araziye ait kadastro çalışmalarının 1967'de "Mücadele" isimli yerel bir gazeteye verilen ilanla yapıldığını, davacı tarafın kadastro çalışmalarından haberdar olmadıklarına ilişkin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını" kaydetti. Kararda, Kadastro Kanunu'na göre bu ilanın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra davanın açılması nedeniyle zamanaşımından davanın reddine karar verdi.

Kararı temyiz eden avukat Elbeyoğlu, mahkeme kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mülkiyet hakkına ilişkin maddelerine aykırı olduğunu, kadastro işlemiyle anayasanın da açıkça ihlal edildiğini savundu. Temyiz dilekçesinde "Bir yerde kadastro çalışmasına başlarken yapılacak olan ilk iş, mevcut tapu kayıtlarını getirip onları uygulamaktır. Bunun aksine davranmak devletin sorumluluğunu doğurur ve devletin sorumluluğunda hak düşürücü süre bulunmamaktadır" denildi.

"TAPU KAYITLARINA BAKILMALI"

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi da kararın bozulmasına hükmetti. Dairenin bozma kararında mahkemenin davacının ve murislerinin kadastrodan haberdar oldukları kabul edilerek davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar vermesinin hukuka aykırı olduğu belirtildi. Daire kararında "Doğru sonuca ulaşılabilmesi için mahkemece davacı tarafa, taşınmazın ada ve parsel numarasını bildirmek için süre verilmeli, bildirdiği takdirde taşınmazın kadastro tespit tutanakları ile tespit neticesinde oluşan tapu kayıtları getirtilerek tespitin kesinleşip kesinleşmediği belirlenmelidir" denildi.

Kararda, koşulların sağlanması halinde davanın esasına girilerek karar verilmesi gerektiği belirtildi. Milliyet'in edindiği bilgiye göre Yargıtay'ın bozma kararına uyan mahkeme, davacının bildirdiği ada parsel numaraları üzerinden tapu arşivinden kayıtları getirtti. Tapu arşivi ile davacı Sudjian'ın mahkemeye sunduğu tapu kayıtlarının örtüştüğü görüldü. Davanın önümüzdeki günlerde yapılacak duruşmadan sonra karara bağlanması bekleniyor.

"ARAZİNİN BEDELİNİ İSTEYECEĞİZ"

Avukatı Elbeyoğlu, Milliyet'e yaptığı açıklamada mahkemenin işin esasına girdiğini belirterek, şunları söyledi: "Yurtdışına gitmek zorunda kalan Ermenilere ait tapuların geçersiz hale gelmesi büyük ölçüde yerel gazetelere verilen ilanlar ile oldu. Bu ilanlardan haberdar olması mümkün olmayan taşınmaz sahipleri, gerekli itirazları da yapamadı. Yargıtay, şimdi, davacı tarafın yerel gazetede haberdar olduğu ön kabulünün doğru olmadığına karar verdi. Mahkeme, apular davacıya aitse devir yapması gerekecek. Müvekkilin elindeki tapu ile devletin elindeki arşiv kayıtlarının birbirini teyit etmesi çok önemli. Mahkeme talebimizi kabul ederse orası havaalanı olduğu için tapumuzu geri almak değil, bedelini almak için dava açacağız."

DİSPORA İÇİN UMUT

Avukat Elbeyoğlu, bu davanın, kadastronun yerel gazetelerde ilan edilmesi nedeniyle yurtdışında bulunan Ermenilerin haberdar olmamasından kaynaklı hak kayıplarını gidermek için de bir yol açabileceğini söyledi. Elbeyoğlu, "Tabii her tapuyu kendi içinde değerlendirmek gerekir. Ancak bir kapı aralayacağına şüphe yok. Bu dava kazanılınca hepsi kazanılacak diye bir şey yok ama elinde tapu olan kişilerin bu tapularının arşivde teyit edilmesi halinde önemli sonuçları olacağı açık" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Zuart Sudjian Diyarbakır Milliyet Yargıtay Güncel Haberler

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Bakmadan Geçme

Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 17 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500

Yorumlar (69)

tohumluk:

saool AKP ermenilerinde haksızlığa uğrasığını kabul ettti ve şim di mallarını istiyorlar sanırın t. c. ekonomisi bu yükü kaldıramaz ancak bazı bölgeleri ya satarlar yada ecri misil olarak ermeniler veririler hak yerinibulur. yaşasın adalet

29
1
yanıtYanıtla
SUÇLU TÜM HALK MI ?:

BU MALLARI İÇ EDEN 7-8 BİN AİLE TÜM ÜLKE HALKI BUNLARDAN DOLAYI TÜM DÜNYADA SUÇLANIYOR. BİLDİK DEV BİR HOLDİNG DE BU SAYEDE DEĞİL Mİ ? 77 MİLYON SUÇLANIYOR, 7-8 BİN AİLE İÇİN.

27
0
yanıtYanıtla
Tevfik:

Allah raazı olsun senden. Her kelimen doğru. Zaaten bütün mesele de bundan ibaret, bu kadar da açık. Anlamayanlar da anlasın. Bizim gibi düşünenlere de teşekkürler.

yanıt1
yanıt0
363mobilWeb@haberler.com:

Göce zorlandilar katledildiler mallari mülkleri Ellerinden alindi cok büyük zulümler cekti ermeniler. Bunlar kabullenilmek zorunda cünkü gercek bu.

8
17
yanıtYanıtla
GASPÇILAR SAPTANSIN:

77 milyonda bu takriben 40-50 bin gaspçı süper zengin takımı . GERÇEK TEHCİR GASPÇILARI SAPTANMALI ONLAR NEDENİYLE BİZ SOYU SOPU SUÇSUZLAR DA SUÇLANIYORUZ

17
1
yanıtYanıtla
FIRAT:

Biz Türkler kan döküp sahip olduk bu topraklara kan döküp sahip olacaksanız işte meydan. . .

9
9
yanıtYanıtla
husamettin Akkaya:

oha

15
1
yanıtYanıtla
CecoMobil-IOS:

Adamların milyonlarca arazisi böyle gaspedildi. İnşallah geri alırlar

6
10
yanıtYanıtla
a:

O TOPRAKLARIN GERÇEK SAHİPLERİ ADAMLAR. . . ASIL KÜRTLER SONRADAN YERLEŞTİ. . .

5
10
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

Evet Ermeniler once Osmanli zamaninda 700 sene boyunca vergiden muaf yasadilar o vergileri geri versinler

11
4
yanıtYanıtla
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title