Haberler

Diyarbakır'da Yaralı Kuşlara Rehabilitasyon Merkezi

Güncelleme:

Diyarbakır'da bulunan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, yaralı göçmen ve yırtıcı kuşlara ev sahipliği yaparak onların rehabilitasyonunu sağlıyor. Merkezde ampute edilen kuşlar, uzman veteriner hekimler ve cerrahlar tarafından tedavi edilerek hayata bağlanıyor.

Diyarbakır'da Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, ateşli silah yaralanması başta olmak üzere çeşitli nedenlerle uçma yetisini kaybeden göçmen ve yırtıcı kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Şahin, kartal, puhu, atmaca, delice, kara leylek, flamingo ve leyleklerin de bulunduğu yüzlerce kuş, Afrika, Avrupa ve Asya'yı kapsayan göç yolu üzerinde yılın farklı mevsimlerinde ateşli silah yaralanması, araç çarpması, elektrik çarpması gibi nedenlerle yaralanıyor.

Doğada yaralı bulunan yaban kuşları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü ekiplerince Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getiriliyor.

Uzman veteriner hekimler ve cerrahlarca, kanatları uçmaya elverişli olmadığı için ampute edilen kuşlar, merkezde sağlanan rehabilitasyonla hayata bağlanıyor.

Merkez, yılan kartalı, puhu, kızıl şahin, peçeli baykuş, leylek, kara leylek ve leylek türleri başta olmak üzere ampute edilmiş yaklaşık 70 kuşa ev sahipliği yapıyor.

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, AA muhabirine, Anadolu'nun sulak alanlarıyla binlerce yıldır kuşların göç yolları üzerinde olduğunu belirtti.

Kuşların göç yolculuğunda çeşitli nedenlerle yaralandığını anlatan Kaya, "Daha çok ateşli silahla yaralanmalara maruz kalıyorlar. O yaranın üzerine ampute durumu çok sık karşılaştığımız bir durum. Bu hayvanlar doğa zincirinin önemli bir parçası. Uzun vadede baktığınızda büyük tahribatlar oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Normal koşullarda yaban hayatında yaralanan canlıların merkezde tedavi ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden doğal yaşam alanlarına bırakıldığını belirten Kaya, aynı şansa sahip olmayan bazı göçmen kuşların kanatlarında ağır yaralanmalar meydana geldiğini söyledi.

Kaya, "Kuşlar, bize getirildiğinde kanatları iyileşemeyeceği için veteriner hekimlerimizce ampute ediliyor. Artık burada kalıyorlar çünkü bu hayvanlar doğada hayatını idame edemez." dedi.

Eksilen her bireyin popülasyonda önemli bir kayıp olduğunu ifade eden Kaya, bu nedenle her bir göçmen kuşun özenle korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Havai fişek uyarısı

Göçmen kuşlar üzerine bölgede 20 yılı aşkın süredir çalışma yürüten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç da Dicle Vadisi'nin sunduğu imkanlardan dolayı göçmen kuşlar için doğal park ve kuş cenneti olma özelliği taşıdığını söyledi.

Mevcut zenginliğin korunması için herkese büyük iş düştüğünü vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu:

"Buradan yüzbinlerce kuş ve onlarca tür geçer. Yırtıcılar, turnalar, balıkçıllar Dicle Vadisi'ni göç yolu üzerinde kullanırlar. Buralarda dinlenme ve besin bulma şansı var. Bilinçli avcı bu tür öldürme ve yaralamalara girmez, leylekleri, flamingoları ya da yırtıcıları vurmaz. Bunları bilmeyenler cehaletten yapar. Bunlar tüketilen türler değil. Böylesi türlere müdahale göç yolları üzerinde rotaların değişmesine neden olur."

Havai fişeklerin de kuşlara zarar verdiğini dile getiren Kılıç, vatandaşları göçmen kuşlara zarar verenleri yetkililere bildirmeleri konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Dicle Yaşam Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title