Haberler

Diyarbakır Barosu'ndan Öym ve Berkin Elvan Açıklaması

Diyarbakır Barosu, Özel Yetki Ağır Ceza Mahkemelerinin (ÖYM) kaldırılmasından sonra tahliye taleplerine ilişkin mahkemelerin uygulamasına ve Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Barosu, Özel Yetki Ağır Ceza Mahkemelerinin (ÖYM) kaldırılmasından sonra tahliye taleplerine ilişkin mahkemelerin uygulamasına ve Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Baro binasında düzenlenen toplantıya, Baro Başkanı Tahir Elçi, Baro Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı. Burada konuşan Elçi; Berkin Elvan'ın ölümünden derin üzüntü duyduklarını, Berkin'in ailesine, yakınlarına ve topluma Diyarbakır Barosu adına başsağlığı dilediklerini ifade etti. Elçi, devamla kolluk güçlerinin aşırı, ölçüsüz ve hukuk dışı güç kullanımı nedeniyle çocukların bile yaşam haklarının ihlal edildiğini, son 10 yıl içerisinde başta Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve Yahya Menekşe olmak üzere onlarca çocuğun hukuk dışı güç kullanımı sonucu ölümüne rağmen, sorunların soruşturulmadığı ve adalet önüne çıkarılmadığını söyledi.

Elçi, Türkiye'de öteden beri uzun tutukluluk nedeniyle kişilerin yargılama sırasında makul bir sürede serbest bırakılma haklarının ihlal edildiğini, bu konuda AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının ÖYM'ler tarafından dikkate alınmadığını, bu hukuksuzluk ve adaletsizliğin yıllardır devam ettiğini dile getirdi. Elçi, 6526 sayılı bir yasayla Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını, bunun üzerine Diyarbakır Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK ana davasında tutuklu yargılanan bazı sanıkların tahliye talebinin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmez ve hukuk dışı gerekçelerle reddedildiğini anlattı. Mahkemenin kararında sanıkların delilleri değiştirme ve örgütün dağ kadrosuna katılma şüphesinin varlığını gerekçe göstererek tahliye talebini reddettiğini aktaran Elçi, bu kararla mahkeme hukuk gerekçe ve argümanlar yerine hissi, politik ve ayrımcı saiklerle karar verdiğini, mahkemenin bu kararla yasa ve görev sınırlarının dışına çıkarak suç işlediğini öne sürdü.

Mahkemenin yüzlerce klasör ve binlerce belgeden oluşan ve halen fiziken 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bulunan dosyayı getirip incelemeden ve sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre dahi tespit etmeden karar verdiğini anlatan Elçi, KCK ana davasında sanıkların aleyhindeki delilerin sadece tape kayıtlarından ve gizli tanık beyanlarından oluştuğunu ve sanıkların 4 yıl 11 aydır tutuklu olarak yargılandığını hatırlattı.

Elçi, hukuki gerekçe ve argümanlara dayanmadan, yetki ve görev sınırlarını aşarak ve dosyayı da incelemeyerek görevlerini kötüye kullanan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında HSYK'dan inceleme talebinde bulunduklarını ve halen kişisel başvurularını inceleyen Anayasa Mahkemesi'ni de bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title