Haberler

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Kosova'da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan turu çerçevesinde Kosova'ya gelerek, temaslarına başladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan turu çerçevesinde Kosova'ya gelerek, temaslarına başladı. Davutoğlu ilk olarak Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile görüştü. Bakan Davutoğlu daha sonra Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca ile bir ortak basın toplantısı düzenledi

"KOSOVA BENİM KENDİ EVİM"

Davutoğlu, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nda genelde insanların aileleriyle evlerinde vakit geçirdiğini beliterek "Sembolik olarak buraya geldim çünkü Kosova benim kendi evim. Bir ailem de Kosova'daki kardeşlerimiz. Kendimizi evimizde ve kendi ailemizle hissediyoruz"

"BALKANLAR ARTIK ORTAK BİR BARIŞ HAVZASINA DÖNÜŞMELİDİR"

Davutoğlu, "Bizim için Kosova bağımsızlığı, egemenliği hak eden bir halktır. Kosova haklı mücadele sonunda doğmuş bir devlet. O açıdan uluslararası toplumda hak ettiği saygınlığı kazanması ve tanınmasının bizim için önemli. Kosova'nın toprak bütünlüğünü koruyarak geleceğe emin adımlarla yürümesine büyük önem verdik.

Balkanlar artık ortak bir barış havzasına dönüşmelidir. Kosova Adriyatik ile Karadeniz, Ege ile Tuna arasındaki iç bütünlüğe bakıldığı zaman merkezi konumda. Kosova ulaşım açısından parlak bir geleceği bulunuyor. Bunun için Türk yatırımcıları Kosova'ya gitmeleri için teşvik ediyoruz. "

"ŞEFFAF VE HUKUK DEVLETİNE DAYANAN REJİMLER KURULMALI"

Bakan Davutoğlu, "Aslında 1990'larda Balkanlar'da yaşanan normalleşme süreci o dönemde Ortadoğu'da da yaşanmalıydı ancak şimdi gecikmeli şekilde yaşanıyor. O sebeple biraz daha gergin ve sert oluyor gelişmeler. Soğuk savaş Balkanlar'da bitti ama Ortadoğu'da devam etti. Şimdi bunun sancıları yaşanıyor. Bizim genel bir ilkemiz var; halkların talepleri doğrultusunda demokratik, şeffaf ve hukuk devletine dayanan rejimler kurulmalı.

Balkanlar'da çok büyük acılar yaşandı, Ortadoğu'daki rejimlerin ve siyasetçilerin de bunlardan ders alması ve benzer acıların yaşanmaması için bir an önce reformları igerçekleştirmeleri lazım. Şartlar sizi zorlamadan siz kendi reformlarınızı yapın diyoruz. Bu sürecin en az sancısız şekilde tamamlanması ve Ortadoğu'da Soğuk Savaş kültürünün bitmesini istiyoruz" diyen Davutoğlu, böylelikle Türkiye'nin çevresinde bir demokrasi havzası oluşacağını kaydetti.

KOSOVA DIŞİŞLERİ BAKANI HOCA-

Bakan Enver Hoca, Davutoğlu'nun ziyaretinin kendileri için önemli olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin Kosova'ya verdiği her türlü destek için teşekkür eden Hoca, "Türkiye bölgesel ve küresel anlamda önemli bir güce sahip ve ağırlığı olan bir ülke" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title