Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

1)BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN HDP'YE ÇAĞRI: YOL YAKINKEN BU YANLIŞTAN DÖNÜN (1)BAŞBAKAN Binali Yıldırım, HDP'nin Meclis çalışmalarına katılmama kararıyla ilgili "Yol yakınken bu yanlıştan dönün kardeşim. Gelin Meclis'e, ne diyecekseniz Meclis'te söyleyin" dedi.

1)BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN HDP'YE ÇAĞRI: YOL YAKINKEN BU YANLIŞTAN DÖNÜN (1)

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, HDP'nin Meclis çalışmalarına katılmama kararıyla ilgili "Yol yakınken bu yanlıştan dönün kardeşim. Gelin Meclis'e, ne diyecekseniz Meclis'te söyleyin" dedi.

Başbakan Yıldırım, Bayburt'ta toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. Bayburt Valiliği'nin önünde vatandaşlara hitap eden Yıldırım, HDP'nin TBMM'deki yasama faaliyetlerine katılmama kararını değerlendirdi. HDP'ye çağrıda bulunan Başbakan Yıldırım, "Şimdi HDP'liler diyor ki 'Meclis'e gitmeyeceğiz'. Zaten çok da geldikleri yok ya ara sıra geliyorlar. Millet, vekilini seçip, Ankara'Ya gönderiyor. Niye? Git Meclis'e, ihtiyacımız olan kanunları çıkar. Siz miletten vekalet aldınız. Biz, sizden aldığımız vekaletin gereğini yapmayacağız. Aynen okul kıran öğrenciler gibi. Milletin vekaletini alanlar, millete hizmet edip, Meclis'e gidecekler. Meclis'te milletin verdiği görevleri yapacaklar. 'Ben gitmiyorum Meclis'e' dediğiniz zaman millete hakaret yapmış olursunuz. Meclis'e gitmezseniz millet de size seçimlerde gereğini yapar. Siz milli iradeyi tanımazsanız millet de sizi tanımaz. Onun için yol yakınken bu yanlıştan dönün kardeşim. Gelin Meclis'e, ne diyecekseniz Meclis'te söyleyin. Mesele konuşmak değil, fikrini ifade etmek değil, mesele siyaseti kalkan olarak teröre karşı kullanmaktır. Hiçbir siyasetçi konumunu kullarak teröre kalkan olamaz. Terör faaliyetlerinin içine giremez" diye konuştu.

Görüntü Dökünü:

-------------------------

-Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları

(GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ)

Haber : BAYBURT,

================================================================

2)DBP EŞ GENEL BAŞKANI YÜKSEK: MECLİS'TEN ÇEKİLMEME, DEMOKRATİK SİYASETİ TERK ETMEME, BU ZEMİNDE ISRARLA MÜCADELE ETME DURUŞUNU DA DESTEKLİYORUZ

DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP'nin yasama organında faaliyetlerini durdurma kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yasama faaliyetlerini durdurmasını destekliyoruz. Meclis'ten çekilmeme, demokratik siyaseti terk etmeme, bu zeminde ısrarla mücadele etme duruşunu da destekliyoruz. Çünkü biz hala başladığımız yerdeyiz. Hala demokratik bir çözüm arıyoruz" dedi.

Diyarbakır'da, Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) HDP milletvekilleri ile basın açıklaması yapan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP'nin aldığı kararlara kararına destek verdiklerini söyledi. Bir yol ayrımıyla karşı karşıya olduklarını anlatan Yüksek, Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmesini talep etti. Yüksek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokratik Bölgeler Partisi olarak, HDP'nin bugün yaptığı açıklamayı destekliyoruz. Yasama faaliyetlerini durdurmasını destekliyoruz. Meclis'ten çekilmeme, demokratik siyaseti terk etmeme, bu zeminde ısrarla mücadele etme duruşunu da destekliyoruz. Çünkü biz hala başladığımız yerdeyiz. Hala demokratik bir çözüm arıyoruz. Bu çözümden uzaklaşan,bunu baltalamaya çalışan AKP'dir. Bu açıdan HDP'nin açıklamasını destekliyoruz. Ama artık dönüp, halkımızla da tartışacağız. Halkımızla, bize destek verenlerle bu meseleyi masaya yatıracağız. Çok basit bir durumla karşı karşıya olmadığımızı biliyoruz. Stratejik bazı kararlar almanın gerektiğinin farkındayız. Bizleri kendi temsilcisi olarak seçen halkımızla tartışmadan stratejik kararlar almak istemiyoruz. Türkiye'nin demokrasiden, özgürlükten yana olan, sorunun çözümü izin demokratik siyasetten yana olan tartışmadan, konuşmadan bir sonuca gitmek istemiyoruz. Fakat bir yol ayrımıyla karşı karşıya olduğumuzu da biliyoruz. Böylesi tarihi ve kritik kararlaşma sürecinde halkımızla birlikte karar vereceğiz. Bize göre hükümet kararını vermiş. Bizleri Meclis'in dışına atmak, birlikte çözüm fikrini baltalamakla kararını veriyor. Bizler de bu konuda elbet kararımızı vereceğiz. Demokratik siyasal mücadeleden asla vazgeçme niyetimiz yok. Bu alanı AKP veya cuntacılara terk etmeye niyetimiz yoktur. Bunun mücadelesini vereceğiz. Biz Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Bu ülkeye artık kalıcı bir barış, huzur gelsin istiyoruz. Kürt sorunun çözülsün, ülkenin demokratikleşmesini istiyoruz. Bir kişinin bile burnu kanamadan, biz siyasetçilerin bu meseleyi bir sonucu kavuşturması için sorumluluğumuzun olduğunu biliyoruz."

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Açıklamaya katılanlar

-Güvenlik önlemleri

-Yüksek'in konuşması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,

======================================================

3)AYDIN: YA SİYASET, YA SİLAH DİYECEKLER

TBMM Başkanvekili ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, HDP'nin tutuklamalar ardından parti olarak TBMM'deki çalışmaları durdurma kararını değerlendirirken "Şahsi kanaatim seçilen milletvekillerinin, terörle aralarına bir defa mesafe koyarak mecliste devam etmeleri. Olması gereken bu. ya 'demokrasi', ya 'terör'; ya 'siyaset', ya da 'Silah' diyecekler. Böyle bir tercihle de karşı karşıyalar" dedi.

TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ile birlikte geldiği Kahramanmaraş'ta Uluslararası 3'üncü Kitap ve Kültür Fuarı'nı gezdi. Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak ve İlker Çitil, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir'in de eşlik ettiği Ataş ve Aydın, yayınevi stantlarını gezdi.

Ahmet Aydın, burada HDP'nin, Eş Genel Başkanları ve bazı milletvekillerinin tutuklanması ardından TBMM'deki çalışmalarını durdurma kararını değerlendirdi. Aydın, HDP'li vekillerin terörle aralarına mesafe koyarak mecliste devam etmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Eğer demokrasi diyorsak, siyaset yoluyla insanlara hizmet etmek istiyorsak, siyaset kanallarını açık tutmamız lazım. Şahsi kanaatim seçilen milletvekillerinin, terörle aralarına bir defa mesafe koyarak mecliste devam etmeleri yolunda, olması gereken bu. Çünkü millet kendilerine hizmet etsin diye oy verdi, iradeleri bu yönde tecelli etti. Ama terör örgütüyle de mutlaka bağını kessinler, yoksa terörle siyaset bir arada bulunmaz. Hem demokrasi diyeceksiniz, hem silahtan yana tavır takınırsanız bu kabul edilemez bir şey. Dolayısıyla arzumuz odur ki; inşallah bir defa terörle aralarına mesafe koyarlar. Siyaset kanallarının açık olduğu, demokratik ortam olan ve milli egemenliğin tecelligahı olan bu mecliste millete yakışır. Millet onuruna yakışır bir şekilde hizmet etmeye devam etsinler, arzumuz bu yönde. Ama bunu yaparken de bir tercih yapmak zorundalar tabiki. Yani burada aslında ciddi bir samimiyet testinden de geçiyorlar. ya demokrasi diyecekler, ya terör diyecekler. ya siyaset diyecekler, ya silah diyecekler. Böyle bir tercihle de karşı karşıyalar. Diliyoruz ve umuyoruz sözde demokratik söylemleri ağzından, dilinden eksik etmeyenler gerçek manada özümsemiş anlamıyla da demokrasinin taçlandırıldığı mecliste siyaset kanalları yollarıyla millete hizmet etmeleri. Bu vesileyle tercihlerini, iradelerini, milletten, siyasetten yana, demokrasiden yana kullanmaları bizim en büyük arzumudur. Onun dışında taktir tabiki kendilerindir. Ama dediğim gibi millet onlara 'Gitsin mecliste siyaset yaparak bizlere hizmet etsinler' diye oy verdi. Teröre destek vererek terörün propagandasını yaparak değil bu tercihi milletten yana kullanmaları noktasında bizler de çağrımızı yineliyoruz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ise HDP'nin meclis organlarındaki çalışmaları durdurma kararının kendi taktirleri olduğunu ifade ederek, "Bunan sonraki süreci hep birlikte izleyeceğiz, göreceğiz. Biz çekilmemeleri gerektiğini düşünüyoruz ama onlar böyle bir şey taktir etmişlerse kendi taktirleridir. Meclis çalışmalarına devam eder, komisyon çalışmalarına devam eder. Süreci hep birlikte izleyeceğiz ve göreceğiz" dedi.

Başkan Fatih Mehmet Erkoç, Ahmet Aydın ile Mustafa Ataş'a kitap seti hediye etti.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Mustafa Ataş'ın konuşması

Ahmet Aydın'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 191 MB

=====================================================

4)YOZGAT'TA ÇIKAN YANGINDA ÖLEN 3 KIZ KARDEŞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

YOZGAT'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Umutlu Beldesinde çıkan yangında hayatını kaybeden 3 kız kardeş toprağa verildi.

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Umutlu Beldesinde geçtiğimiz Cuma akşamı cami lojmanında çıkan yangında hayatını kaybeden, belde caii imamı Adem Doğan'ın çocukları 3 kız kardeş Elif (10), Amine (8) ve Hatice Doğan (4), Akdağmadeni ilçesine bağlı Boğazköy köyünde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katıldığı cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı. Cenaze namazı sonrası konuşan Görmez, "Çocuklarımıza güzel bir dünya hazırlamadığımız için, inşa edemediğimiz için bütün çocukların üzerimizde hakkı var" dedi.

TABUTLAR YAN YANA KONULDU

Ankara Adli Tıp Kurumundan, Akdağmadeni ilçesine bağlı Boğazköy köyüne getirilen üç kız kardeş öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi. Tabutları köy meydanında yan yana konulan üç kız kardeşin cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, cami imamı olan Baba Adem Doğan'ı yanından ayırmayıp sürekli teselli etti. Cenaze namazlarının kılınmasından sonra konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, çocukların Müslüman doğup ve günahsız olarak cennete gittiklerini belirterek, helallik alınmayacağını söyledi. Görmez, "Çocukların cenaze namazında, çocukların kendisine değil anneye babaya dua edilir. Çünkü onlar masumdur. Onlar doğuştan Müslüman doğmuşlardır. Günahsız olarak Allah'ın cennetine gidecekleri için çocukların cenaze namazlarında cenazeleri kılınırken annelerine ve babalarına dua edilir. Babaları Adem kardeşimize, Adem hocamıza, anneleri Ayşe hanıma cenab-ı hak sabır ve metanet versinö dedi.

Sevgili Peygamberimiz, kızı Fatıma'nın dışında bütün çocuklarını kendi elleriyle toprağa gömdüğünü hatırlatan Görmez, "Bir buçuk yaşında oğlu İbrahim vefat ettiğinde, bebek ellerindeyken gözlerinden yaşlar aktı. Sonra hepimize, bu konuma düşecek bütün insanlara ders olabilecek bir şey söyledi, 'Kalpler hüzünlenir, gözler yaşarır. Ancak biz sadece Rabbimizin razı olacağı şeyler söyleriz.' bugün böyle bir noktadayız. Diğer cenazelerde olduğu gibi ben sizden hiçbir şehadet istemeyeceğim. Çünkü her çocuk Müslüman doğar ve onlar günahsız olarak cennete gidiyorlar. Bugün sizlerden helallik de istemeyeceğim. Çünkü ne onların sizin üzerinizde ne sizin onların üzerinde bir hakkı yok. Belki onların, biz onlara güzel bir dünya hazırlamadığımız için, çocuklarımıza güzel bir dünya hazırlamadığımız için, inşa edemediğimiz için bütün çocukların üzerimizde hakkı var. Bu cenazelerde daha çok anneye ve babaya dua edilir. Cenab-ı Hak babaları Adem kardeşimize, anneleri Ayşe hanımefendiye sabırlar ihsan eylesin. Yüreklerine güç ve kuvvet versin, kalplerine huzur ve sekinet ihsan eylesin. Onları annelerine babalarına cennette hazırlık yapmayı onlara nasip eylesin. Çocukları için okunduğu cenaze duasında da ifade edildiği gibi, 'Cennette Hz. İbrahim'in etrafında buluşmayı nasip eylesin.' Çocuklarımız Elif, Hatice ve Amine, onları Haticelerle, Aminelerle haşr olmayı nasip eylesin. Yeryüzünde hiçbir çocuğun ölmemesi için, hiçbir çocuğun dünyada zorluk çekmemesi için onlara güzel bir dünya kurmayı bizlere nasip eylesinö diye konuştu.

Cenazeler daha sonra, omuzlara alınarak köy mezarlığına götürülerek burada gözyaşları arasında yan yana toprağa verildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Cenazelerin köy meydanına getirilişi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in gelişi

Görmez'in tabutların başında dua etmesi camiye gidişi

Detay

Ayakta durmakta zorlanan baba Adem Doğan'ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile birlikte gelişi

Cenaze namazları

Görmez'in konuşması

Tabutların omuzlara alınması

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT,(DHA

=====================================================

5)HDP BİNGÖL İL EŞ BAŞKANI BOZAN: HALKIN ŞİKAYET VE ÖNERİLERİNİ DİNLEYECEĞİZ

HDP Bingöl İl Eş Başkanı Mahmut Bozan, HDP Meclis grubu ve MYK'sının aldığı karar çerçevesinde önümüzdeki günlerde ev ev, mahalle Mahalle, köy köy, ilçe ilçe, il il dolaşarak halkın şikayet ve önerilerini dinleyeceklerini söyledi.

HDP Bingöl il Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen il eş başkanı Mahmut Bozan, Meclis Grubu ve Merkez Yürütme Kurulları ile birlikte yaptıkları tartışmalar sonucunda, demokratik siyaset tarihinin en kapsamlı ve karanlık saldırısı karşısında, yasama organındaki çalışmalarını durdurmaya ve bir kez daha halk ile bulaşma kararı verildiğini söyledi. Bozan, önümüzdeki günlerde ev ev, mahalle mahalle, köy köy, ilçe ilçe, il il dolaşarak halkın şikayet ve önerilerini dinleyeceklerini ve bileşenleri, bütün ittifak güçleri, kurum ve kuruluşları ile demokrasi, barış ve emek güçleriyle, sivil toplum örgütleriyle, sendika ve meslek birlikleriyle, inanç gruplarıyla, kadın, gençlik, çevre ve ekoloji hareketleriyle tartışarak önerilerini alacaklarını belirterek, "Tüm bu istişarelerin sonunda, yapılan önerileri değerlendirerek sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız. Sadece paylaşmakla kalmayacak, ortaya çıkan öneriler doğrultusunda geleceği birlikte örmek için adımlar atacağız. 'Kayyum Cumhuriyeti' karşısında 'Demokratik Cumhuriyet' mücadelesini büyüteceğiz" dedi.

HDP Bingöl il eş başkanı Mahmut Bozan, Bingöl'de 13 Kasım'a kadar alınan gösteri ve toplantı yasakları ilgili de, "Genel olarak partimiz kesintisiz eylem ve protesto kararı almıştı. Alınan karar gereği Parti binamız önünde, her gün oturma eylemi yapılacaktı. Yapmayı planladığımız oturma eylemi, bu gün Valilik tarafından, tarafımıza tebliğ edilen bir yazı ile kapalı ve açık alanlarda her türlü basın açıklaması ve toplantıların, 13 Kasım'a kadar yasaklandığı söylenerek, verilecek bütün demokratik tepkilere yasak konulmuştur. İşte tamda bu faşizan uygulamalar ilginç bir şekilde HDP genel merkezimizin yaptığı tarihi açıklama ile çakışmıştır. Hiçbir demokratik eyleme tahammülü olmayan valiliğin, OHAL kisvesi altında bu tavrını ve yasakçı zihniyetini kınadığımızı belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-HDP Bingöl İl Eş Başkanı Mahmut Bozan'ın parti binasında açıklamaları

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL-Mesut BUDRAÇ/BİNGÖL,-

========================================================

6)ABDULLAH ÇATLI, MEZARI BAŞINDA ANILDI

BALIKESİR'in Susurluk ilçesinde 1996'da meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren Abdullah Çatlı, ölümünün 20'nci yılında memleketi Nevşehir'de anıldı.

3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk'taki kazada hayatını kaybeden Abdullah Çatlı için ölüm yıldönümünde Nevşehir'de anma programı düzenlendi. İlk olarak Kurşunlu Camii'nde mevlit okundu. Daha sonra Kaldırım Mezarlığı'nda düzenlenen törene, Çatlı'nın annesi Remziye Çatlı, kardeşi Zeki Çatlı, kızları Gökçen ve Selcan Çatlı, Haluk Kırcı, Oral Çelik, Yılma Durak ve il dışından ülkücüler ve yakınları katıldı. Hafız Mahmut Kemikkıran tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi. Abdullah Çatlı'nın kardeşi Zeki Çatlı, "Ağabeyim Çatlı, bu ülkeye hizmete eden kahramanlardan biri. Biz bugün ağabeyim için bir imza kampanyası düzenledik. Hafta içi de Belediye Başkanına sunacağız ve Abdullah Çatlı'nın isiminin bir caddeye verilmesini istiyeceğiz" dedi.

Kızı Gökçen Çatlı da, "Abdullah Çatlı'nın ölümünün 20'nci yılı. Bizim bu 20 yılda vermiş olduğumuz mücadeleyi bir Allah biliyor. Babam şöyle derdi, (Senin davana güvenen, sana inanan birkaç kişi bırak. Onlar zaten senin devamcın olacak, onlar seni başkalarına anlatacaktır). Ben bugün burada yükledikleri Türk-İslam dünyası adına inançlarını sırtlarına yükleyerek babama ve gelmiş geçmiş tüm şehitlere inanarak buraya gelenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Kahraman Abdullah Çatlı, bayrak gibi bir ömür sürmüştür. 20 yıl önce babamın üstüne isnat edilmeye çalışılan çeşitli suçlamalar vardı. Biz o gün nasıl başı dik durduysak, bugün daha başı dikiz. Ömründe bu ülke adına kendi canından, kendi ailesinden vererek, kendi şahsına bir lira, bir saniye yaşamadan, (Vatanım) diyerek, (Allah) diyerek son nefesini vermiş olan Abdullah Çatlı zaten gönüllerimizde. Milli iradede zaten Abdullah Çatlı aklanmış durumda. Ama gün gelecektir, resmi törenlerle Abdullah Çatlımızı, diğer şehitlerimizi daha başı dik bir şekilde anacağız" diye konuştu. Bu arada, Çanakkale Şehitliği'nden getirilen toprak da Çatlı'nın mezarına konuldu.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Çatlı'nın mezarından genel ve detay görüntü

-Çatlı'nın kardeşi Zeki Çatlı'nın konuşması

-Kızı Gökçen Çatlı'nın konuşması

-Çanakkale'den getirilen toprağın dökülmesi ve cenazeye katılanlar

(Haber-Kamera: Sinan Korkmazer/KAYSERİ DHA)

3 dakika 15 saniye/255 MB

=====================================================

7)TUTUKLANDIĞINI DUYUNCA ADLİYENİN 2'NCİ KATINDAN ATLADI

KAYSERİ'de, konut dokunulmazlığını ihlal ve cinsel istismar suçlamasıyla çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan zanlı 40 yaşındaki Tuğrul Çakır, Adalet Sarayı'nın 2'inci katındaki mahkeme salonunun penceresinden atlayarak intihar etmek istedi.

Kayseri Adalet Sarayı'nda meydana gelen olayda iddiaya göre, Tuğrul Çakır, merkez Kocasinan İlçesi Yavuzlar Mahallesindeki bir eve zorla girerek burada yaşayan Elif Elmadağı'ya cinsel istismarda bulundu. Bunun üzerine Elmadağı, karakola giderek, evine zorla girip, kendisine cinsel istismarda bulunan kişi hakkında şikayetçi oldu. Polis tarafından gözaltına alınan ve hakkında işlem yapılan zanlı, bugün mahkemeye çıkarıldı. Nöbetçi Sulh Mahkemesi'nde görülen davada Çakır, konut dokunulmazlığını ihlal ve cinsel saldırı suçlarından yargılandı. Mahkeme heyeti, zanlının tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanacağını duyan zanlı, mahkeme salonu penceresinden atlayarak intihar girişiminde bulundu. Beton zemine çakılan Çakır, ağır yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Çakır, sağlık ekipleri tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Adalet sarayından atlayan Tuğrul Çakır'ın olay yerinden sedye ile götürülmesi

-Olay yeri

-Adalet Sarayı genel görüntüsü

Haber : Yasin DALKILIÇ Kamera: Olcay DÜZGÜN /KAYSERİ DHA)

1 dakika 47 saniye/58 MB

=====================================================

8)BÖLGENİN İLK ÇANAK ÇÖMLEK TESİSİ ELAZIĞ'DA KURULDU

ELAZIĞ'lı işletmeci Özcan Aydınoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)nın desteğiyle 1 milyon 200 bin lira mal olan ve 30 kişinin istihdam edildiği, yemek tabakları, el sanatları, testi ve yöresel ürünler başta olmak üzere çok sayıda ürünün imal edileceği çanak çömlek tesisi kurdu. Tesisin kuruluşunu tamamladıklarını ve şu anda üretime geçtiklerini anlatan Aydınlıoğlu, tesisin tam kapasiteyle çalışmaya başlamasıyla birlikte günde 5 bin parça ürün çıkarabileceklerini söyledi.

Çanakkale'de kaldığı sürece çanak çömleğe ilgi duyduğunu dile getiren Özcan Aydınlıoğlu, kurduğu tesiste yemek tabakları, testi, el sanatları ve yöresel ürünler başta olmak üzere çok sayıda ürün üreteceklerini söyledi. Aydınlıoğlu, "Baba mesleği lokantacılık, marketçilikten sonra, bir Çanakkale serüvenimiz oldu. 6 yıl orada kaldıktan sonra orada gördüğüm bu çanak çömlek seramik üretimiyle ilgili ya da kültürel sanatsal çalışmalarla ilgili faaliyetleri Elazığ'a nasıl taşıyabilirizi düşündük. Bu konu için Elazığ Valisi ile görüştük. Kil yataklarının en az Eskişehir ve Bilecik'te olduğu gibi Elazığ'da da endüstriyel seramik üretimine uygun yataklar olduğundan bahsettim. Çok ilgisini çekti. Tabi biz o dönem böyle geniş çaplı bir yatırım düşünmemiştik. Bana özellikle doğal gıda kaplarıyla ilgili neler yapabileceğimizi sorunca ben de tabi tulum peyniri, pekmez üzüm gibi bütün doğal gıda ambalajı eksikliğini bildiğimden dolayı bu sektöre yönelebileceğimizden bahsettim. Böyle bir hikayemiz var. Pazar değil pazarlama sorunu var önümüzde. İnsanlara bunu ulaştırıp, anlatmamız lazım. Dolayısıyla talep göreceğine inanıyoruz. İnşallah üretimimizi tam normal bir düzene sokarsak anlatmakta, tanıtmakta ve pazarlamakta fazla sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum" dedi.

Özcan Aydınlıoğlu, tesisin bölgede tek olduğunu ifade ederek, günlük 5 bin ürün üretmeyi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kayseri'den bu yana hatta daha öteye bu çapta bir üretim tesisi yok. Merdiven altı üretim yapan ufak tefek yerler var. Bizim buradaki yatırımımız çapımız bölgeye hitap edecek şekilde planlandı. Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörlüğü'nün de çok ciddi bir desteği oldu. Bu desteklerin de verdiği cesaretle bu işlere bu yatırımlara girdik. Burası ilk etapta 8 veya 10 kişiyle çalışmaya başlar. Bu tesisi tam kapasiteyle çalıştırmaya başlarsak 30 kişinin çalışabileceği bir alt yapı var burada. Yani 30 kişiyi istihdam edilebiliriz diye düşünüyorum. Makine parkımızdaki irili ufaklı makineler tam kapasiteyle çalışmaya başladığında günlük 5 bin adet ürün çıkarmayı hedefliyoruz. Tabi ki bunu gerçekleştirebilmemiz için eksikliklerimizin ikmal edilmesi lazım. Bizim bu işin en can alıcı noktası ise enerji. Günlük hayatımızda kullandığımız tüm kaplara alternatif kaplar üretebileceğimizi düşünüyorum."

"GİRİŞİMCİLERİ KURUMUMUZA BEKLİYORUZ"

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ülkü Altundiş Yıldız ise, kurum olarak bu ve benzeri projelerin hayata geçirilmesini önemsediklerini dile getirerek, girişimciler destek almak için çağrıda bulundu. Yıldız, "TKDK olarak sürdürülebilir ve üretime dayalı projelerden bir tanesindeyiz bugün. Burada el sanatları sektöründe çömlekçilik projesi adı altında bizden 530 bin liralık makine ekipman desteği alan proje sahibinin yanındayız. Kurum olarak istihdama ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. İlerleyen dönemlerde ve yeni çağrılarda da bu ve benzeri projelerin daha ileriye taşınabilmesi, aynı zamanda tanınabilmesi için kurum olarak desteklerimiz devam edecek. Bizim TKDK olarak el sanatları dışında birçok sektöre de desteğimiz bulunmakta. Hem üretime hem sürdürülebilir kalkınmaya desteğimiz olduğu için, ilimize ve ülkemize böyle bir projeyi kazandırdığımız için mutluyuz. Bütün yatırımcıları ve Özcan Aydınlıoğlu gibi kendine güvenen girişimcileri de kurumumuza bekliyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Çanak yapımından detaylar

-Yapılmış çömleklerden detaylar

-Aydınlıoğlu'nun konuşması

-Yıldız'ın konuşması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ,

======================================================

9)60 YILDIR ÇÖMLEK YAPIYOR

MUŞ'un Hasköy İlçesi'ne bağlı Gökyazı Köyü'nde 75 yaşındaki Fatma Balkaya, 60 yıldan bu yana çanak, çömlek, testi ve tandır yapıyor. Evli ve 12 çocuk annesi Fatma Balkaya, çömlekleri köy yakınındaki dağdan getirdikleri topraktan yaptıklarını söyledi.

Evli 12 çocuk sahibi Fatma Balkaya topraktan çanak, çömlek yapmayı annesinden öğrendiğini, çocuklarının evlenip çeşitli illere gittiklerini ve 85 yaşındaki Yusuf Balkaya ile birlikte yaşadığını belirtti. Köy yakınındaki dağdan getirdikleri topraktan yaptıkları güveç, çanak, çömlek, su testileri, kül tabakları ve tandırların satışını yaptığını ifade eden Balkaya, "Güveçlerin tanesini 10 liradan satıyoruz. İşlerimiz iyi. 12 çocuğumu bu işle büyütüp, evlendirdim. Şimdi hacca gitmek için para biriktiriyoruz" diye konuştu.

Fatma nine evinin işlerini de kendisi yaptığını, ilerleyen yaşına rağmen sağlıklı olduğunu anlatırken, "İşleyen demir ışıldar' derler. Hep çalıştığım için yaşlandığımı hissetmiyorum. Yaz boyu yaptığım toprak eşyaları genellikle çevre köylerde oturanlar gelip alıyor. Bölgede bizi herkes tanır" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

-Fatma nine topraktan kase yaparken

-Fatma ninenin yaptığı çanak, çömlek, güveç, testiler

-Fatma nine ile röportaj

-Fatma nine evde çalışırken detaylar

Haber-Kamera: Eser AYDIN / MUŞ,

========================================================

10)OTOMOBİL BİR ANDA ALEV ALDI

BURSA'nın İnegöl İlçesi'nde, hareket halindeyken motor bölümünden alev alan otomobil yanarak kullanılamaz hale geldi.

İnegöl'e yönüne giden Onur Sağ yönetimindeki 16 J 8681 plakalı otomobilin motor bölümü, Bursa-Ankara karayolu üzerindeki Ümitalan Mevkii'nde bir anda alev aldı. Alev ve dumanı fark eden sürücü, otomobili yol kenarına çekerek kendini dışarı zorlukla attı. Otomobilin ön kısmında başlayan yangına çevredekiler müdahalede bulundu. Ancak başarılı olamadı. Haber verilmesi üzerine gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangın sonucu otomobil kullanılamaz hale geldi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Cep telefonuyla çekilen yanan otomobilin görüntüsü

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL(Bursa), -

======================================================

11)ANTALYA DOSTLARI KAHVALTIDA BULUŞTU

FACEBOOK'ta 'Geçmişten bugüne Antalya Dostları' adıyla bir grup oluşturan topluluk, Atatürk Parkı'nda düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi.

Her meslekten 11 bin 108 üyesi bulunan grubun yöneticilerinden Filiz Cesur ile Bülent Kantarcılar'ın organize ettiği kahvaltıya yüzlerce kişi katıldı. Çoğunluğu Antalyalılardan oluşan grubun yöneticilerinden Bülent Kantarcılar, Antalya'nın yerlisi olduğunu söyledi. Grubunun yüzde 80'inin de Antalya'nın yerlisi olduğunu, kalanının uzun süredir Antalya'da yaşayanlardan oluştuğunu anlatan Kantarcılar, "Biz bu memleketin sokaklarında büyüdük. Okullarında okuduk. Portakal çiçeklerinin mis kokularını ciğerlerimize çektik. Bunu Antalya'ya aşılamaya çalışıyoruz. Burada sadece dostluk var" dedi.

Falezlerin üzerindeki Atatürk Parkı'ndaki kahvaltıda eski günleri yadeden Antalyalılar, beraberlerinde çocuklarını da getirip güzel bir gün geçirdi.

Görüntü Dökümü

--------------

Kahvaltıya katılanlardan görüntüler

Bülent Kantarcılar'ın konuşması

Genel görüntüler

45.5 MB /// 01.25ö

HABER- KAMERA: Mustafa KOZAK/ANTALYA,

=====================================================

12)ÇALINAN OTOMOBİL, ATIK SU KANALINDA BULUNDU

AKSARAY'da gece yarısı park halinde iken çalınan otomobil, atık su kanalına atılmış halde bulundu Vinç yardımıyla kanaldan çıkartılan otomobilin, koltukları ve müzik sisteminin söküldüğü belirlendi.Tacih Mahallesi'nde oturan Süleyman Ceylan, gece evin önüne park ettiği 68 BM 312 plakalı otomobili, sabah bulamadı. Bunun üzerine polise haber verdi. Poliste kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından çalındığı belirlenen otomobilin ve çalan kişilerin bulunması için çalışma başlattı. Polis, çalışmasını sürdürdüğü sırada öğle saatlerinde bir kişi, Yeni Mahalle'deki atık su kanalına bir otomobilin uçtuğu ihbarını verdi. Bunun üzerine olay yerine giden polis, kanalda ters dönmüş halde olan otomobilin Ceylan'ın çalınan otomobili olduğunu belirledi. Otomobil, vinç yardımıyla kanaldan çıkartıldı. Yapılan incelemede otomobilin koltukları ve müzik sisteminin söküldüğü saptandı. Polis, aracın çalındıktan sonra koltuk ve müzik sistemimin sökülüp, çalan kişiler tarafından atık su kanalına atıldığı üzerinde dururken, şüphelilerin kimliğinin belirlenmesi için çalışma başlattı.

(Görüntü Dökümü

----------------

Su kanalındaki araçtan detay

Aracın vinçle çıkartılması

_ Araçtan detay

Genel ve detay

(Haber- Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA))

======================================

13)SUŞEHRİ'NDE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ İÇİN 5 BİN FİDAN DİKİLDİ

SİVAS'ın Suşehri ilçesindeki Soğan ovasına Geminderesi Köyleri Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 15 Temmuz darbe girişimi gecesi şehit olanların anısına 5 bin fidan dikildi.

İstanbul Bağcılar'da faaliyet gösteren Geminderesi Köyleri Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, 15 Temmuz şehitleri adına hatıra ormanı oluşturmak için Sivas'ın Suşehri ilçesine geldi. Dernek üyeleri ilçeye bağlı Kekeç köyü Soğan ovasına gelerek buraya 5 bin fidan dikti. Fidan dikiminin ardından ovaya 15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı olduğu bir tabela dikildi. Fidan dikimine katılan Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi, "Biz buraya 5 bin mühür çaktık ve bu toprakların gerçek sahibinin kim olduğunu tekrar hatırlatmak istedik. Bu 15 Temmuz bir darbe girişimi değildi, işgal hamlesiydi. İşgal hamlesine karşı derneğimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Suşehri Kaymakamlığı'nın mesajı, topraklarımıza kendi mührümüzü basarak bu toprakların kimlere ait olduğunu birilerine hatırlatmaktır." dedi. Geminderesi Köyleri Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ünsal Altan ise, Türk milletinin Çanakkale ruhuyla darbe girişimini engellediğini belirterek, 15 Temmuz gecesi şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Fidan dikimlerinden görüntü

-Dernek başkanının açıklaması

-Kaymakam Perçi'nin açıklaması

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Bülent TATLI/SUŞEHRİ(Sivas),

====================================================

14)AKSARAY'DA 25 BİN PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ

AKSARAY'da polisin şüphe üzerine durdurduğu TIR'ın dorsesinde 25 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Sürücü Durdu A. (27) gözaltına alındı.

Aksaray Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Aksaray- Adana karayolu üzerinde gece yol kontrolü uygulaması yaptığı sırada şüphe üzerine Durdu A. yönetimindeki 27 L 0350 plakalı TIR'ı, durdurdu. Polis, sürücü Durdu A.'ya ehliyet ve ruhsatı vermesini istedi. Bu sırada sürücünün tedirgin hareketlerinden şüphelenen polis, TIR'da arama yaptı. Yapılan aramada TIR'ın dorsesinde koliler içinde 25 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Sürücü Durdu A., gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

------------------

Sigaralardan detay (Polis kamerası )

-Haber: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA))

===============================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Abdullah Çatlı Mehmet Görmez Politika Güncel Haberler

title