Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)HDP'Lİ AKDOĞAN'IN TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİHDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın tahliye edilmesinin ardından, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yaptığı itiraz, üst mahkeme tarafından reddedildi.

1)HDP'Lİ AKDOĞAN'IN TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın tahliye edilmesinin ardından, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yaptığı itiraz, üst mahkeme tarafından reddedildi.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın  'Suçu ve suçluyu övmek', 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma', 'Terör örgütüne üye olma' ve 'Örgüt propagandası yapma' suçlamalarından 85 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmesine, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı itirazda bulunuldu. Akdoğan'ın yeniden tutuklanmasını talep eden Savcılık, tahliye kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Savcılığın itirazını değerlendiren üst mahkeme konumundaki 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi, kararını açıkladı. Mahkeme, savcılığın itirazının reddine karar verdi.

Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, -

=====================================================

2)GENÇ HEMŞİRE, VUCUDUNA ANESTEZİ İLACI ENJEKTE EDEREK YAŞAMINA SON VERDİ

DİYARBAKIR'da, özel bir hastanede çalışan hemşire 24 yaşındaki Saliha Hacıoğlu, evinde kimsenin bulunmadığı bir sırada vucuduna enjekte ettiği anestezi ilacı ile yaşamına son verdi.

Hemşire Saliha Halıcıoğlu, önceki gece, 2 yıldır çalıştığı hastanede bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra hızla çıkarak evine gitti. Hacıoğlu'nun telefonlara cevap vermemesi üzerine merkez Bağlar İlçesi'ndeki evine giden yakınları ve arkadaşları, genç hemşireyi hareketsiz halde buldu. İhbar üzerine eve gelen sağlık ekibi, Saliha Halıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiğini belirledi. Polis ekibinin incelemesinin ardından Halıcıoğlu'nun cesedi, otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Selahattini Eyubi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yapılan otopside, hemşire Saliha Halıcıoğlu'nun vucuduna anestezi ilacı enjekte ederek yaşamına son verdiği belirlendi. Anestezi ilacını çalıştığı hastaneden gizlice aldığı belirlenen Halıcıoğlu'nun Konya Akşehirli olduğu ve 2 yıldır Diyarbakır'da çalıştığı belirtildi. Halıcıoğlu'nun yıllar önce anne ve babasının ayrıldığı, bu yüzden psikolojik sorunlar yaşadığı öğrenilirken, cenazesi memleketi Konya'nın Akşehir İlçesi'ne gönderilerek toprağa verildi.

Polis, genç hemşirenin intihar nedenini araştırırken, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, -

==================================================

3)SENSÖRLÜ İNSÜLİN POMPASI İLE YAŞIYOR

SAMSUN'da 29 yaşındaki Leyla Kaymak, 14 yaşındayken arkadaşının denizde yaptığı şaka sonrasında diyabet hastalığına yakalandığını söyledi. 8 yıldır üzerinde sensörlü insülün pompası ile hayatını sürdüren Kaymak, özellikle X-Ray cihazlarından geçerken sorunlar yaşadığını, görevlilerin kendisine inanmadığını ve o an çevredeki vatandaşların bakışlarından rahatsız olduğunu belirtti. Samsun'da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Leyla Kaymak, 14 yaşındayken arkadaşının denizde yaptığı şaka sonrasında yaşadığı korkuyla diyabet hastalığına yakalandı. 14 yaşında hastalıkla tanışan ve o günlerde 40 kiloya kadar düşen Kaymak, 8 yıldır sensörlü insülün pampasını üzerinde 24 saat taşıyarak kullandığı belirterek, "Hastalık bende bir arkadaşımın şakası üzerine oldu. Denizde yüzerken bana şaka yaptı. Başımı suya bastırdı, ben yüzeye çıkamayınca korkuyla 1 hafta içinde 40 kiloya düştüm. Hastalık korkuyla nüks etti. Altında yatan başka sebepler olabiliyormuş ama nüks etmesi için de korku ya da psikolojik sorunlar olması gerekiyormuş. Benimki de korkuyla ortaya çıktı. Böbrek için kontrole gittim. Tahlillerde şekerimin 500-550 olduğu ortaya çıktı ve teşhis konuldu. Ben 15 yıldır diyabet hastasıyım. Son 8 yıldır ise insülin pompası kullanıyorum. Bu cihazı 24 saat üzerimde taşımak zorundayım. Çünkü bana insülin veriyor" dedi.

İNANMIYORLAR VE MAĞDUR OLUYORUZ

İnsülin (infüzyon) pompasından dolayı X-Ray cihazlarından geçerken sorunlar yaşadığını, görevlilerin kendisine inanmadığını ve o an çevredeki vatandaşların kendisine bakışlarından rahatsız olduğunu dile getiren Leyla Kaymak, "İnsülin pompası X-Ray cihazlarında sorun oluyor. Yanlış anlaşılıyor. Alarm ötünce güvenlik arkadaşlar beni durduruyor. Cihazı çıkarttım ve tıbbi bir cihaz olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Diyabet hastası olduğumu söylüyorum. Bu konuda zaman zaman sıkıntılar yaşıyorum. Özellikle X-Ray cihazlarının bulunduğu yerlerde buradaki güvenlik görevlilerine bu konuda bilgi ve eğitim verilmeli. Çünkü çoğu insan bilmiyor. Böyle bir cihazı kullanmak isteyen insan bile bilmiyor. Ben bile bu cihazı kullanmak zorunda olduğum zaman öğrendim. Duyarlılık olsun diye söylüyorum. Herkesin bu konuda bilgi alması gerekiyor" diye konuştu.

İNSANLARIN BAKIŞ AÇISI BENİM ENGELİMİ İKİ KATINA ÇIKARTIYOR

Sokakta yürürken de insanların bakışlarına maruz kaldığını ifade eden Leyla Kaymak, "Yanlış anlaşılıyor. Bu nedir? Gençsin, ailende var mı? gibi sorular soruluyor. 'Çocuğun var' diyorlar. Şeker hastalarının çocuğu olmayacağını düşünüyorlar. Çocuğum olduğunu duyanların hastalığa bakış açısı değişiyor. Bu benim hastalığım. İnsanların daha geniş düşünüp altında bir şey aramasını istemiyorum. Ben de engelliyim. İnsanların bakış açısı benim engellimi iki katına çıkartıyor. Ama bakış açılarını değiştirdikleri zaman sağlık ve hastalık olarak gördüklerinde benim de engelim onlar sayesinde ortadan kalkacak" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Leyla Kaymak'ın arkadaşıyla sohbet etmesi

-Detaylar

-İnsülin (infüzyon) pompası'nın görüntüsü

-Leyla Kaymak'ın İnsülin pompası'nı takması

-Leyla Kaymak ile ropörtaj

(Süre: 04.02) - (Boyut: 128 MB)

Haber-Kamera: Hakan AKGÜN/SAMSUN,

================================================

4)KAYSERİ SALDIRISINDA BACAĞINI KAYBEDEN GAZİ: ÇAĞIRSALAR TEKRAR ASKERE GİDERİM

KAYSERİ'de geçen yıl 17 Aralık'ta çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan otobüse bombalı araçla yapılan saldırıda bir bacağını kaybeden gazi Ferdi Çatal, "Ben bacağımı kaybettim ama diğer arkadaşlarım şehit oldular. Şimdi çağırsalar gider tekrar askerliğimi yaparım" dedi.

Kayseri 1'inci Komando Tugayı askerlerini taşıyan otobüse PKK'lı teröristlerin bombalı araçla yaptığı saldırıda 15 asker şehit oldu. Saldırıda ağır yaralanan askerlerden Kastamonulu Ferdi Çatal, Kayseri Eciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gördüğü tedaviyle hayati tehlikeyi atlattı. Ancak Ferti Çatal'ın sağ bacağı önce diz altından, sonra da diz üstünden kesildi. Bacağına geçici protez takılan gazi Ferdi Çatal, saldırının ardından ilk kez memleketi Kastamonu'nun Daday İlçesi Gökören Köyü'ndeki evine geldi. Çatal, baba ocağında 21'nci yaş gününü ailesi ile birlikte kutladı. Ailesiyle doğum günü pastasını kesen Çatal'ın mutluluğunu arkadaşları da paylaştı.

Gazi Ferdi Çatla, saldırıdan sonra ilk kez baba ocağına geldiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Sağolsun Kastamonu halkı beni güzel şekilde karşıladı. Kayseri halkı ise orada çok güzel ilgilendiler. Kayseri'deki tedavim sırasında ilk önce sağ bacağım diz altından kesildi. Daha sonra ise enfeksiyon durmadığı için diz üstünden kesildi. Şu an alıştırma protez kullanıyorum. Kayseri'ye döndüğümde orijinal proteze başlayacağız. Türkiye güçlü bir devlet. Hiçbir şekilde bizi yıldıramazlar. Ülkemizi bölemezler. Türk insanı mesele vatan millet olunca hep öndedir. 15 arkadaşım o olayda şehit oldu. Keşke onlar da bizim durumumuzda olsaydı da onlar da yaşasaydı. Ben bacağımı kaybettim ama diğer arkadaşlarım şehit oldular. Şimdi çağırsalar gider tekrar askerliğimi yaparım."

Görüntü dökümü:

-------------------------------

-Gazinin merdiven çıkması

-Ailesiyle görüntüsü

-Gazinin konuşması

-Gazinin pasta mumlarını üflemesi

-Gazinin konuşması

Süre: (02: 50) Boyut:  (90,8 MB)

Haber-Kamera: Gürkan YILMAZ/KASTAMONU,

===========================================================

5)ATEŞE VERDİĞİ EVDE DUMANDAN ÖLDÜ

GAZİANTEP'te, madde bağımlısı olduğu iddia edilen 30 yaşındaki Hanifi Keser, annesiyle tartıştıktan sonra yangın çıkardığı evde dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi.

Olay, sabah saatlerinde Çıksorut Mahallesi'nde meydana geldi. Bir fabrikada işçi olarak çalışan ve madde bağımlısı olduğu ileri sürülen Hanifi Keser, birlikte yaşadığı annesi Meryem Keser ile  dün akşam bilinmeyen nedenle tartıştı. Tartışma sonrası evden ayrılan Hanifi Keser, iddiaya göre bu sabah annesinin olmadığı saatlerde geldiği evin salonunda topladığı eşyaları ateşe verdi. Evden yükselen dumanları gören komşuların haber vermesiyle gelen itfaiye ekipleri yangını müdahale ederek söndürdü. Evde araştırma yapan itfaiye ekipleri, Keser'in banyoda cesedini buldu. İhbar üzerine gelen sağlık görevlileri, vücudunda yanık izi bulunmayan Hanifi Keser'in dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiğini belirledi.

Olay sırasında komşusunda olan anne Meryem Keser ise eve geldiğinde oğlunun ölüm haberiyle gözyaşlarına boğuldu. Sinir krizleri geçiren Keser'i komşuları güçlükle sakinleştirirken, olay yerindeki sağlık ekipleri yaşlı kadına müdahale etti. Keser'in cesedi olay yerinde yapılan incelemenin ardından otopsisi yapılamak üzere Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Olay yeri

Meryem Keser'in sinir krizi

İftaiye ve polis aracı

Güvenlik şeridinin çekilmesi

Genel ve detay görüntüler

(Haber: Eyyüp BURUN-Kamera: Metin Faruk TAMER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 67 MB

==================================================

6)SAMSUN'DA 10 DEAŞ'LI GÖZALTINA ALINDI

SAMSUN'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri terör örgütü DEAŞ'ın hücre evine baskın yaptı. 4'ü yönetici olduğu iddia edilen toplam 10 Iraklı gözaltına alındı.

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Müvcadele Şube Müdürlüğü ekipleri yaptıkları istihbarat çalışması kapsamında merkez İlkadım İlçesi Rasathane Mahallesi'nde, DEAŞ'lı teröristlere ait bir hücre evi olduğunu tesbit edip bu sabah buraya baskın düzünledi. 1 bomba imha polisi, 2 özel harekat polisi ve 12 Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli toplam 15 polisin katıldığı operasyonda,Iraklı 10 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin kaldığı hücre evini didik didik arayan polisler ele geçen şuç delillerine ve dijital verilere el koydu. Yapılan soruşturma sırasında gzaltına alınan şüphelilerden Abdulhari Aved Salih S. (25),  Taha Fathı Abdullah A. (26), Saado Ahmed Y. (25) ve  Adil Halaf Salih S.'nin (33) terör örgütünde yönetici olduğu, DEAŞ'ın şeriat mahkemelerinde görev aldıkları ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen 10 şüpheliyle ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Emniyet Müdürlüğü dışından detay

-Şüphelilerin emniyete getirilmesi

(SÜRE: 1.29 Dk) (BOYUT: 47.66 MB)

Haber-Kamera: Hakan ÇELİKSBAŞ/SAMSUN,

===================================================

7)ŞANLIURFA'DA SOSYAL MEDYADAN PKK PROPAGANDASI ŞÜPHELİLERİ ADLİYEDE

ŞANLIURFA'nın Viranşehir İlçesi'nde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda sosyal medyada terör örgütü PKK/KCK propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişi adliyeye sevk edildi.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Viranşehir'de sosyal medyada terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları belirlenen bazı kişilerin kimliğini tespit etti. Cumhuriyet savcılığının talimatıyla harekete geçen ekipler, ilçenin Şırnak ve Hürriyet mahallelerinde bazı adreslere düzenledikleri eş zamanlı operasyonda B.D., F.D., H.T., K.U., N.D., N.Y., B.K., B.C., H.A., Y.K., H.B. ve A.P. isimli şüpheliler, 'Terör örgütü propagandası' yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldı. İl Jandarma Komutanlığı'nda ifadeleri alınan 12 şüpheli, işlemlerinin tamamlanmasının ardından hastanede sağlık kontörlünden geçirip Şanlıurfa Adliyesi'ne sevk edildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Şüphelilerin adliyeye getirilmesi

- Adliyeye alınan şüpheliler

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 107 MB

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nihat Akdoğan Diyarbakır Hakkari Samsun Politika Güncel Haberler

title