Haberler

Depremde hasar gören tarihi kilise restore ediliyor

Güncelleme:

Adıyaman'daki 323 yıllık Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi, depremde ağır hasar gördü. Kilise, çelik malzemeyle askıya alınarak kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi.

Depremde ağır hasar gören tarihi kilise restore ediyor

Çelik malzemeyle askıya alınan 323 yıllık kilisede restorasyon sürüyor

ADIYAMAN - 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Adıyaman'daki tarihi Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi'nde kapsamlı restorasyon yapılıyor.

Süryani Kadim Metropolitliği olan Adıyaman Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi, 6 Şubat Depremlerinde hasar gördü. 1701 yılında yapılan ve çeşitli dönemlerde tadilat geçiren tarihi kilise, 2001 yılında ibadete açılmıştı. Hala Süryani kadim cemaatine hizmet eden Adıyaman Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi, 6 Şubat depreminin ardından ibadete kapandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kapsamlı restorasyon çalışmalarına, lazerle belgeleme işlemi yaparak başladı. Dökülen taşların tasnifinin ardından yapı komple çelik malzemeyle askıya alındı. Restorasyon kapsamında şuan yapının üst yapısındaki betonarme örtünün kaldırılma çalışması yürütülüyor. Yapının röleve projesi çizilerek Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun onayına sunuldu.

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, "1701 yılında ilk olarak yapılan daha sonra 1885 ve 1905 yıllarında onarım geçiren Adıyaman'daki Mor Petrus Mor Pavlus Kilisesindeyiz. Bu yapımız 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden dolayı ağır hasar görmüş bir tarihi vakıf eseridir. Bu eserde depremden sonra ilk olarak lazer tarama yöntemiyle yapının belgeleme işlemleri tamamlandı. Daha sonra yüklenici firmayla güvenlik tedbirleri alındı ve şantiye sahası oluşturuldu. Bundan sonra ki aşamada, bu yapıda meydana gelen dökülen taşların ayıklanması ve tasnif edilmesi işlemi tamamlandı. Daha sonra yapıya zarar verdiğini düşündüğümüz üst betonarme örtünün kaldırılması çalışmalarına başlanıldı. Bu çalışmalar için de yapının özelliğini koruma açısından özellikle bir askıya alınma işlemine ihtiyaç duyuldu. Yapı komple çelik malzemeyle askılama çalışmasına alındı. Bu süreçten daha sonra malzeme analizi çalışmalarına başlanıldı. Malzeme analizi çalışmaları devam ediyor. Yapının röleve projesi çizildi. Şuanda Şanlıurfa kültür Varlıkları Koruma Kurulunun onayına sunuldu. Bizler tüm eserlerde olduğu gibi bu eserimizi de en kısa sürede en sağlam bir şekilde tekrar ibadete açmanın peşindeyiz. Adıyaman'da ki tüm eserlerimiz gibi bu eserde en kısa zamanda aslına uygun bir şekilde ihya edilecek" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adıyaman Deprem Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title