Haberler

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Rize’de Kutlandı

Rize'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 85. yıldönümü Gündoğdu limanında gerçekleşen törenle kutlandı.

Kutlamalarda deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bırakıldı.

Kutlamalara Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Vali Yardımcıları, Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, Gündoğdu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Bilgin Kopuz, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Rize Gündoğdu limanında düzenlenen kutlamalarda konuşma yapan Rize Liman Başkanı Seyfettin Ceylan, Kabotaj, Türk Limanları ve karasularımızda deniz ticaretinin yalnız Türk Bayraklı gemiler ile Türk vatandaşları tarafından yapılması anlamını taşımaktadır. Denizcilikte bugün geldiğimiz noktaya değinecek olursak; yeni ve modern eğitim kurumlarımızın açılması sağlanmış, mevcut kurumlarımız ise yeniden yapılandırılarak eğitim kalitesi yükseltilerek kalifiye denizciler yetiştirilmiş, yapılan bu gelişmeler sonuncunda uluslar arası denizcilik otoritesince denizcilik eğitimimiz beyaz listeye dâhil edilmiştir. Bu kapsamda bizleri yalnız bırakmayan tüm katılımcıların Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyorum" dedi.

Kabotaj Bayramı etkinliklerine katılan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı;" Türkiye ç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ama Türk Milleti özünde, geçmişinde denizciliği az olan denizle fazla barışık olmayan bir millettir. Rize Türkiye deniz sektörünün önde gelen illerinden bir tanesidir. Bilindiği gibi Rize Belediyesi olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bir vapur aldık. Vapurumuzu yapılan bütün deniz etkiliklerinde kullanıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl, Belediyemizin her yıl yaptığı yaz spor etkinliklerinin içine bu programı da eklersek her iki programında daha görkemli geçeceğini düşünüyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlik hakkında bilgi veren Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu; " Kabotaj Bayramı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı, Kurtuluş Savaşının final adımıdır. Türkiye Cumhuriyeti Kabotaj ile bağımsızlığını, denizlere ve limanlara hakim olduğunu bütün Dünya'ya duyurmuştur. İlimizde yapılan büyük etkinlikleri alan müsait olduğu için buralarda yapabiliriz. Böylece kabotaj bayramını da vatandaşımıza daha iyi anlatır ve hissettiririz. Ayrıca bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kano, yağlı direk, halat çekme ve motorlu tekne yarışmaları yapıldı. Ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Program Rize Belediyesine ait olan Dursun KAPTAN vapurunun Rize turu ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

title