Haberler

Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Dolmabahçe'de Anıldı

Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 40.yılında Dolmabahçe'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.68'liler Birliği Vakfı ve 78'liler Girişimi'nin aralarında bulunduğu...

Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 40. yılında Dolmabahçe'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

68'liler Birliği Vakfı ve 78'liler Girişimi'nin aralarında bulunduğu çeşitli parti ve sivil toplum örgütü üyesi 200 kişilik grup, saat 12.00 sıralarında Dolmabahçe Meydanı'nda bir araya geldi. Gaziantep Eski Belediye Başkanı Celal Doğan, Esenyurt Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, oyuncular Rutkay Aziz ve Orhan Aydın'ın da aralarında bulunduğu katılımcılar, " Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan yaşıyor", "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" yazılı çeşitli pankart ve dövizler taşıdı. Gezmiş, Aslan ve İnan'ın posterlerini taşıyan grup sık sık "Kahrolsun ABD emperyalizmi" şeklinde sloganlar attı. Etkinlikte 68'liler Birliği Vakfı başkanı Sönmez Targan konuştu. Targan'ın konuşmaya başladığı sırada, etkinlik sonunda Samsun Sanat Tiyatrosu tarafından sergilenecek 'Aşk olsun sana çocuk' adlı eserinde Deniz Gezmiş'i canlandıran oyuncu, geldikleri otobüsün üstüne çıktı. Oyuncu eserden bir bölümü okuduğu sırada Targan'ın açıklama yaptığı uyarısı yapıldı. Bunun üzerine oyuncu, aşağıya indi. Bu duruma tepki gösteren tiyatro grubu, etkinliğin bitmesini beklemeden geldikleri otobüsle meydandan ayrıldı.

BİR YUMRUK GİBİ AYAKTAYIZ

"Bundan 40 yıl önce, 68 gençlik devinmesinin 3 yiğit öğrenci önderi ABD emperyalizmi ve onun Türkiye'de işbirlikçileri tarafından idam edildi" diyen Targan, "Aradan 40 yıl geçmesine karşın yitirdiğimiz yoldaşlarımızın fiziksel varlıkları bugün aramızda değilse bile onların düşün ve inançları bütün canlılığı ile halkımızın bağrında bayraklaşarak yaşamaktadır. Her ne değin gözümüz yaşlı, yüreğimiz yasta olsa da bizler hınçla sıkılmış bir yumruk gibi ayaktayız" diye konuştu.

GENÇ İNSANLARIN ESİN KAYNAĞI OLUYORLAR

Targan'dan sonra 78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can konuştu. Can'ın konuşması sırasında 68'liler grubundan sesler gelmesi üzerine kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Daha sonra 78'liler Girişimi adına basın açıklamasını Yunus Bircan okudu. İnan ve Aslan'ın bıraktığı mirasın gençliğin devrimcileşmesi, devrimcilerin gençleşmesi ve halk için devrimcilik olduğunu belirten Bircan, "Devrimci idealleri ve halkların özgürlüğü uğruna canlarını dahil, her türlü bedelin tereddütsüz ödenmesiydi. Böyle olduğu içindir ki, onlara karşı egemen sınıfların yöntemleri son derece kıyıcı oldu. Öyle ki; dünyanın hiçbir ülkesinin egemen sınıfı, kendi gençliğine karşı bu denli düşmanlık gütmedi. Ülkeye ve halka bağlı, en yetenekli ve atak bu devrimciler idam edildi. Onların idamı toplumun ve halkın adalet duygusunu zedeledi. Böyle olduğu içindir ki, 40 yıldır içtenlikli, dürüst gençliğin ilgi alanına giriyorlar. Genç insanların esin kaynağı oluyorlar" dedi.

Anma etkinliği yapılan basın açıklamalarının ardından denize karanfil atılmasıyla son buldu. Katılımcılardan bazıları Celal Doğan ve Rutkay Aziz ile hatıra fotoğrafı çektirdi. - İstanbul / Beyoğlu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dolmabahçe Sarayı Deniz Gezmiş Hüseyin İnan Yusuf Aslan Politika Güncel Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title