Haberler

Demre - Bakan Günay:´Türkiye Açık Hava Müzesi Haline Getirilebilir´

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin Bir Açık Hava Müzesi Haline Getirilebileceğini Belirterek, "her Tarafta, Her Taşın, Her Toprağın Altında Tarihimizle İlgili Bir Zenginlik Var. Son Yıllarda Adım Adım Bu Kanaatimiz Çok Sağlam Kanıtlarla Destekleniyor ve İlerliyor" Dedi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin bir açık hava müzesi haline getirilebileceğini belirterek, "Her tarafta, her taşın, her toprağın altında tarihimizle ilgili bir zenginlik var. Son yıllarda adım adım bu kanaatimiz çok sağlam kanıtlarla destekleniyor ve ilerliyor" dedi.

Bakan Günay, Antalya'nın Demre İlçesi'nde incelemelerde bulundu. İlk olarak Myra Antik Kenti'nde yerin 6 metre altında ortaya çıkarılan Bizans Kilisesi'ni inceleyen Bakan Günay, burasıyla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Andriake Liman Kenti'nde devam eden kazıları da inceleyen Bakan Günay, burada ortaya çıkarılan liman çarşısı hakkında da Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik'ten bilgi aldı. İncelemeler sırasında açıklamalarda da bulunan Bakan Günay, Türkiye'nin bir açık hava müzesi haline getirilebileceğini belirterek şunları söyledi:

"Her tarafta, her taşın, her toprağın altında tarihimizle ilgili bir zenginlik var. Son yıllarda adım adım bu kanaatimiz çok sağlam kanıtlarla destekleniyor ve ilerliyor. Bundan çok büyük sevinç duyuyoruz. Önceki yıl Sagalassos kazılarında Roma imparatorları Hadrian ile Marcus Aurelius'un heykelleri çıkmıştı. Burada ise Andriake kazılarında bir sinagog bulundu. Aynı dönemde geç dönem Hitit sikkeleri bulundu Zincirli Höyük'te. Bu bölgeye çok önem verdiğimi herkes biliyor. Sadece doğasını sevmek değil, buranın tarihinin de çok ilgiye layık olduğunu inanıyorum."

DEMRE 500 BİN ZİYARETÇİ TOPLAYABİLİR

Demre'nin bugunkü çapıyla 500 bin ziyaretçi toplayabileciğini kaydeden Bakan Günay, "Biz buradaki tarihi eserlere sahip çıkar, arkeolojiye, restorasyonuna, korunmasına, yeni işlevlerle hayata kazandırılmasına destek verirsek; sanıyorum bu ilgi çok daha yükseklere çıkabilir. Ben Antalya'daki kazıları ve ören yerlerini çok önemsiyorum. Geçen ay geldiğimde Termessos'a tırmanan ilk bakan oldum. Umarım son olurum. Çünkü oraya kolay kolay kimse çıkmaz" diye konuştu.

Türkiye'de kıyı ve deniz turizmine karşı alternatiflerin artırılması gerektiğini kaydeden Bakan Günay, "Arkeolojinin, tarihin, bu kültür zenginliğinin bunun için çok büyük kaynak olduğunu düşünüyorum. Onun için kaynakları artırmaya çalışıyoruz. Kazılar için ayrılan kaynakları geçen yıl 20 milyona çıkardık. Kazı başkanı arkadaşlarımızın bu yıl da emeklerinin karşılığını sağlayacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title