Haberler

Çinli Üst Düzey Yetkili, Japonya'yı İlişkileri Geliştirmek İçin Harekete Geçmeye Çağırdı

Güncelleme:

MÜNİH, 20 Şubat (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi Çin ve Japonya'yı sularla birbirine bağlanan yakın komşular olarak nitelendirerek, tarihi bir ayna olarak kabul edip geleceğe açılmanın iki ülke için doğru yol olduğunu söyledi.

MÜNİH, 20 Şubat (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi Çin ve Japonya'yı sularla birbirine bağlanan yakın komşular olarak nitelendirerek, tarihi bir ayna olarak kabul edip geleceğe açılmanın iki ülke için doğru yol olduğunu söyledi.

Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang, söz konusu açıklamayı Cumartesi günü, Almanya'daki 59. Münih Güvenlik Konferansı sırasında Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ile görüşmesi esnasında yaptı.

Japon tarafının, iki ülkenin ortak olduğunu, birbirlerine tehdit oluşturmadıklarını ve Japonya'nın Çin ile yapıcı ilişkiler geliştirme konusunda kararlı olduğunu belirttiğine değinen Wang, Japonya'nın aksiyonlarının da bu açıklamalarla uyumlu olmasını umduğunu söyledi.

Wang, bu yıl Çin-Japonya Barış ve Dostluk Anlaşması'nın imzalanmasının 45. yıl dönümü olduğunu belirterek, Japon tarafının bu fırsatı edinilen deneyim ve alınan derslerin bir toparlamasını yapmak, iç ve dış engelleri ortadan kaldırmak ve Çin-Japonya ilişkilerinin doğru yolda istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için Çin ile aynı yönde birlikte çalışmak için kullanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tek taraflılık ve ayrışmanın kimsenin çıkarına hizmet etmediğini söyleyen Wang, Japon tarafının durumu net bir şekilde anlaması ve bağımsız bir biçimde seçimini yapması gerektiğini vurguladı.

Wang, nükleer kirlilik içeren suyun denize boşaltılması konusunda ise bunun deniz ortamını ve tüm ülkelerin insanlarının sağlığını ilgilendiren bir konu olduğunu ve bu nedenle Japon tarafının konuyu dikkatli bir şekilde ele alması gerektiğini söyledi.

Wang, Japonya'nın komşuları ve uluslararası kurumlar gibi diğer paydaşlarla tam bir istişare yapmadan nükleer kirlilik içeren suları denize boşaltmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hayaşi ise, Japonya ve Çin arasındaki işbirliğinin, iki ülkenin gelişmesi ve refahı için büyük önem taşıdığını söyledi.

Geçen yıl iki tarafın diplomatik ilişkilerin normalleşmesinin 50. yılını ortaklaşa kutladığını hatırlatan Hayaşi, bu yıl da Japonya-Çin Barış ve Dostluk Antlaşması'nın imzalanmasının 45. yıl dönümünü olduğunu kaydetti.

Hayaşi, Japonya'nın Çin ile her düzeyde iletişim ve diyaloğu güçlendirmeye, ekonomi, ticaret ve gençler arası değişim gibi konularda işbirliğini geliştirmeye ve iki ülke liderlerinin vardığı önemli fikir birliğini uygulamaya istekli olduğunu söyledi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Japonya Münih Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title