Haberler

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Sırbistan'a Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

Güncelleme:

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Sırbistan'a resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Belgrad'a gitti. Xi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ikili ilişkileri ve işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunacak.

BELGRAD, 8 Mayıs (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Sırbistan'a resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Salı günü Belgrad'a gitti.

Sırbistan hava sahasına girdikten sonra Xi'nin uçağına, Sırbistan Hava Kuvvetleri'ne ait iki savaş uçağı eşlik etti.

Xi, Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve eşi Tamara Vucic tarafından sıcak şekilde karşılandı.

Çin ve Sırbistan ulusal bayraklarını sallayan Sırp çocuklar, Xi ve eşi Peng Liyuan'a çiçek sundu. Ulusal kıyafetler giymiş Sırplar, şarkı söyleyip dans ederek konukları karşıladı.

Xi, Belgrad'a varışında yaptığı yazılı açıklamada, "Çin ve Sırbistan arasında köklü bir geleneksel dostluk var. İkili ilişkilerimiz değişen uluslararası konjonktüre meydan okurken, devletler arası ilişkilerin de güzel bir örneğini teşkil ediyor" ifadesini kullandı.

Xi, Vucic ile ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanına giren diğer konularda derinlemesine görüş alışverişinde bulunmak, dostluğu tazelemek, işbirliği planları yapmak, kalkınmanın yollarını aramak ve ikili ilişkilerin gelişimi için yeni bir yol haritası çizmek üzere bu ziyareti bir fırsat olarak değerlendirmek için sabırsızlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı, "Bu ziyaretin verimli olacağına ve Çin-Sırbistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına eminim" ifadesine yer verdi.

Xi'nin Sırbistan ziyareti 8 yıl içinde ülkeye gerçekleştirdiği ikinci ziyaret olup, ikili ilişkilerin ilerletilmesi ve iyileştirilmesi açısından bir dönüm noktası olma özelliğini taşıyor.

Xi, "Vucic'in samimi daveti üzerine Sırbistan'a resmi ziyaret gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı, "Çin hükümeti ve halkı adına, dost Sırbistan hükümeti ve halkına en içten selamlarımı ve en iyi dileklerimi sunuyorum" dedi.

Xi, 2016 yılında iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklığın kurulmasından bu yana ikili ilişkilerin büyük atılım gerçekleştirdiğini ve tarihi sonuçlar elde ettiğini vurguladı.

İki ülkenin kaya gibi sağlam bir karşılıklı siyasi güvenle birbirine bağlı olduğunu ve yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğinin verimli sonuçlar doğurduğunu belirten Xi, "Sarsılmaz dostluğumuz iki halkın kalbine daha da derinden kök salmış durumda" ifadesini kullandı.

Xi, Çin ve Sırbistan'ın, temel çıkarlarını ve başlıca kaygılarını ilgilendiren konularda birbirlerine güçlü destek verdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, "Uluslararası hakkaniyet ve adaleti birlikte gözetiyor ve dünya barışı ve kalkınmasının teşvikine katkıda bulunuyoruz" dedi.

Xi, iki ülke arasındaki işbirliğinin eşitlik ve karşılıklı fayda ilkesine dayandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı, "Yeni bir tarihi başlangıç noktasında duran Çin, başlangıçtaki hedefe ortaklaşa bağlı kalmak ve Çin-Sırbistan işbirliğinde daha güçlü bir ivme, daha geniş kapsam ve daha yüksek kaliteyle yeni bir ufuk açmak üzere ilerlemek için Sırbistan ile birlikte çalışacak" ifadesini kullandı.

Xi, Sırbistan'a gitmeden evvel Fransa'ya resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Xi Jinping Sırbistan Belgrad Dünya Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title