Haberler

Çiftçiler Üretimden Vazgeçiyor: Üretim Maliyetleri Arttı, Destek Yok

Güncelleme:

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla üretim maliyetlerindeki artış ve düşük taban fiyat uygulaması nedeniyle çiftçilerin üretimden vazgeçtiğini belirtti. Çiftçilerin büyük bir borç yükü altında olduğunu ve üretim yapabilecek durumda olmadıklarını ifade etti.

(ANKARA) - CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla "Türkiye'de üretim maliyetlerindeki artış ve düşük taban fiyat uygulaması nedeniyle çiftçiler üretimden vazgeçmeye başladılar. Türkiye'de 5,5 milyon çiftçi var. Fakat yarısının tarlaları ipotekli. Sadece bankalara olan borçları 650 milyar TL, tüm özel ve kamuya olan borçları 850 milyar TL. Son 20 yılda bankalara olan borçları tam 122 kat artmış durumda. Üretim yapabilecek halleri kalmadı" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Devletin çiftçileri desteklemediğini belirten Adıgüzel, şöyle konuştu:

"ÇİFTÇİLERİN ÜRETİM YAPABİLECEK HALLERİ KALMADI"

"Türkiye'de üretim maliyetlerindeki artış ve düşük taban fiyat uygulaması nedeniyle çiftçiler üretimden vazgeçmeye başladılar. Türkiye'de 5,5 milyon çiftçi var. Fakat yarısının tarlaları ipotekli. Sadece bankalara olan borçları 650 milyar TL, tüm özel ve kamuya olan borçları 850 milyar TL. Son 20 yılda bankalara olan borçları tam 122 kat artmış durumda. Üretim yapabilecek halleri kalmadı. Daha dün çay fiyatları açıklandı. 21 TL maliyeti olan çaya 17 TL fiyat verdiler. Geçen yıl 85 TL maliyeti olan fındığa da 83,5 TL vermişti. Şimdi buğday fiyatları bekleniyor. 11 TL maliyeti olan buğdayın geçen yılki fiyatı 7.5 TL idi en az 15 TL fiyat bekleniyor. Artan maliyetler karşısında çiftçinin üretime devam edebilmesi için devlet tarafından desteklenmesi lazım. Anayasanın en az 3 maddesi tarımın ve çiftçinin desteklenmesini emrediyor."

"ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE ZARARLI"

Anayasa'ya göre çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Adıgüzel, şöyle devam etti:

"Anayasa 45. madde üreticinin emeğinin hakkını tam olarak alabilmesi için tarımın ve üreticinin desteklenmesini emrediyor. Anayasa 167. madde kartelleşmenin ve tekelleşmenin önlenmesini emrediyor. Anayasa 171. madde de üreticinin ve tüketicinin hakkının korunması için kooperatifçiliğin ve üretici birliklerinin desteklenmesini emrediyor. Bütün bunlara rağmen devlet tarafından üretim yeterince desteklenmiyor. Sonuçta Türkiye'de gıda enflasyonu yüzde 100 ve OECD ülkeleri arasında 1. durumdayız. Yani bu işten hem üretici zararda hem de tüketici zararlı."

Kaynak: ANKA / Güncel

Dünya Çiftçiler Günü Mustafa Adıgüzel Milletvekili Ordu Tarım Politika Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title