Haberler

Cemevi Kararı Çıkmadı, Aleviler Protesto Etti

Antalya'da, Muratpaşa Belediye Meclisi'nde CHP grubunun cemevlerinin ibadethane sayılmasına yönelik önergesinin yine CHP'nin önerisiyle meclis komisyonlarına sevk edilmesi, protestolara neden oldu.

Antalya'da, Muratpaşa Belediye Meclisi'nde CHP grubunun cemevlerinin ibadethane sayılmasına yönelik önergesinin yine CHP'nin önerisiyle meclis komisyonlarına sevk edilmesi, protestolara neden oldu. Meclis salonun dolduran Aleviler, önergenin komisyona sevkini protesto etti. Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal'a teşekkür için salona getirilen çiçek önce gitti, sonra komisyona sevkin yasal zorunluluk olduğunu ortaya çıkması üzerine geri geldi.

Antalya'da aynı zamanda Alevi derneklerinin de tek çatı altında toplandığı en büyük cemevinin bulunduğu Muratpaşa Belediyesi'nde CHP meclis grubu, Şubat ayı meclis toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanması yönünde önerge verdi. Tüm CHP'li meclis üyeleriyle birlikte MHP'li üye Mustafa Taşbaş'ın da imzasının bulunduğu önerge oy birliğiyle meclis gündemine kabul edildi.

Gündem görüşmeleri sırasında CHP'li meclis üyesi Cem Kotan, ilgili gündemin kabul edilmesiyle Alevilere geç kalınmış bir demokratik hakkın teslim edileceğini söyledi. Kotan'ın konuşmasını ardından CHP grubu adına yapılan açıklamada ilgili önergenin meclis Plan ve Bütçe, Hukuk ve İmar komisyonlarına sevkini önerdi. Ak Parti sözcüsü Cemal Öner ise cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin düzenlemenin parlamentoda yapılması gerektiğini savunarak, konunun bu boyutuyla da incelenmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada meclisin Alevi üyelerinden CHP'li Hüseyin Erşin söz alarak konunun komisyona sevkine gerek olmadığını savundu, meclisin hemen karar alabileceğini söyledi. Fakat oylamada cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin önerge komisyona sevk edilince, çiçekleriyle birlikte salona gelen Aleviler kararı protesto etti.

AİHM kararı ortadayken hala sürecin uzatıldığını savunan Aleviler, Belediye Başkanı Ümit Uysal'a teşekkür için beraberinde getirdikleri çiçeği de alarak protesto alkışları arasında salonu terk etmeye başladı. Protesto karşısında oturdukları meclis sıralarından kalkan bazı CHP'li üyeler, ilgili gündemin komisyona sevkinin yasal zorunluluk olduğunu anlatmaya çalışırken, Cuma günü Şubat ayı meclisinin ikinci oturumunun yapılacağını belirterek kararın o toplantıda geçeceğini söyledi. Protestolar sırasında salonda bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube Başkanı Tufan Eroğlu araya girerek tansiyonu düşürdü, giden çiçeği tekrar aldı ve Başkan Uysal'a teşekkür ederek takdim etti. Başkan Uysal, protestoların son derece haksız olduğunu belirterek, "Muratpaşa Belediyesi, cemevinin tapusunu vermiştir. Ayrıca hiçbir devletin insanların ibadethane olarak benimsediği bir yere 'burası ibadethane değildir' deme hakkı da yoktur" diye konuştu.

Mecliste ayrıca CHP grubu, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine 269 gün boyunca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın adının ilçede bir parka verilmesini önerdi. Önergenin yazılı verilmesinin ardından CHP sıralarına 'Güneşin çocukları sizleri unutmadık unutturmayacağız' ve üzerinde Berkin Elvan'ın fotoğrafının bulunduğu dövizler bırakıldı. Berkin Elvan adının ilçede bir parka verilmesine ilişkin önerge de komisyona sevk edildi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Berkin Elvan Ümit Uysal Muratpaşa Antalya Politika Güncel Haberler

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 16 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 16 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Korkutan rapor! Deprem bölgesinde intihar vakalarında artış yaşanıyor, 8 yaşında girişimde bulunanlar var

Korkutan rapor! Deprem bölgesinde intihar vakalarında artış yaşanıyor, 8 yaşında girişimde bulunanlar var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title