Haberler

Cem Vakfı Başkanı Doğan: "Cami-Cemevi Projesi Çok Doğru Bir Projedir"

Cem Vakfı tarafından organize edilen "6.Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı" katılan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, "Cami-cemevi projesi doğru bir projedir" dedi.

Cem Vakfı tarafından organize edilen "6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı" katılan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, "Cami-cemevi projesi doğru bir projedir" dedi.

Cem Vakfı tarafından düzenlenen "6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı" Bostancı Gösteri Merkezi'nde başlatı. Toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avi Karslıoğlu, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın yanı sıra Türkiye ve yurtdışından gelen çok sayıda Alevi derneği temsilcileri ile Alevi ve Bektaşi dedesi katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, herkesin kendi İslam anlayışını gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi. Alevilerin ve Sünnilerin içiçe yaşadıkları Tuzluçayır'da hayata geçirilmek istenen cami-cemevi projesi fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Doğan, yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Projeyi savunan Doğan, "İhtilafların ortandan kalkmasının Aleviler ile Sünnilerin, birbirlerinin Kur'an anlayışlarını yakından görme imkanlarının bulunması bazılarını rahatsız ediyor. Türkiye'de kavga ortamının devam etmesi için insanların birbirini tanımaması birbirleri aleyhinde söylenecek sözlere inanabilecek ortamın devam etmesi gerekir. İşte bu nedenle de zaman zaman ve organize bir biçimde, karşı çıkışlara tanık olduk. Oysa hedef, bugün de aynı güçte, bence daha da güçlü olarak halkın da benimsediği gibi cami-cemevi projesinin yanlış bir proje olmadığı, özellikle de camilerinde fonksiyonlarının değiştiğine ilişkin bir mesajı da içerdiğini, caminin sadece günde 5 vakit namaz kılınan bir yer olmadığını, yanındaki aşevinde de her fakir fukara, her karnı aç insan, 24 saat gidip orada karnını doyurabilir düşüncesinin de eklemesiyle sünni kardeşlerimzin ibadetgahı olan caminin yeni bir işlev kazanabileceğini ve bunun 21. asrın gelişmiş sosyal düzenine de paralellik arz ettiğini görmemek mümkün değildir. Onun için cami-cemevi projesi doğru projedir" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yapılan toplantının önemine dikkat çekerek, "Burada ortak arzunun inançlara saygı ve onların yaşatılması olduğunu hepimiz yakinen, bir kez daha tattık ve hissettik. Anadolu coğrafyası bir sevgi ve inaç coğrafyasıdır. Asya'nın içlerinden derviş babalarımızla, sultanlarımızla, ana-bacılarımızla getirip Anadolu'ya mayaladığımız ve buradan bütün dünyaya götürdüğümüz o sevgiyi şimdi kendi yüreğimizde ve kendi toplumumuzda, vatanımızda en iyi şekilde idrak edebilmek ve yaşayabilmenin ve bu mayayı daha da bollandırabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu gayretle birlik ve beraberlik içerisinde olmak mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, duyguların bir olduğu, bin yıldır yaşanılan bu coğrafyada geleceğe birlikte yürünebilen bir geleceği hazırlamak zorunda olduğuklarını ifade ederek, "İnsan oğlunun doğuştan var olan hakları vardır. Yaşam hakkı. Kutsaldır. Kimse müdahale edemez. İnanç hakkı. İstediği gibi inanır ve kimse müdahale edemez. İnanç hakkının kutsal olduğunun bilinciyle her birimiz bir ötekinin nasıl istiyorsa öyle inandığı, öyle yaşadığı bir geleceği hazırlamada beraberce büyük sorumluluklar taşıdığımızı ifade etmek istiyorum. Özellikle küreselleşen günümüz dünyasında herbirimizin toleranslarını, hoşgörüsünü gözden geçirmemiz gerekiyor. 'Ben' diyen değil, 'Biz' diyen olmak zorundayız. Maalesef günümüze kadar bir çok acılar ve ızdıraplar yaşandı. Ama istiyoruz ki bundan sonra bunlar yaşanmasın. İstiyoruz ki artık birileri müsaade ettiği kadar yaşamak hakkı değil, herkesin hak ettiği yaşam hakkını sürdürebilme imkanları verilebilmesidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Avni Mutlu İzzettin Doğan İstanbul Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title