Haberler

Çelik'ten 'Sanal Müze' Müjdesi

Güncelleme:

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, kazı yüzeylerinin üç boyutlu dijital görüntülerinin yayınlanacağı 'Sanal Müze' için çalışamaya başlayacaklarını söyledi.

Arkeoloji dünyası, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ortaklığı ve Türk Tarih Kurumu desteğiyle düzenlenen 'Ege Dünyası Liman Kentleri Sikke, Mühür ve Ağırlıklar Sempozyumu'nda bir araya geldi. İzmir ve Manisa şehirlerinde iki gün boyunca devam edecek sempozyumda, geçmişin arkeolojik mirasları bilimsel çalışmalarla anlatılacak.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM)'nde başlayan sempozyumun açılışında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, arkeolojinin aynı zamanda kültür varlığının hafızası olduğunu belirterek; belgeleme, analiz, araştırma ve restorasyon süreçleri büyük önem taşıdığını söyledi.
DEÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Binnur Gürler, aynı bölümden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Ünal ve çok sayıda akademisyenin hazır bulunduğu açılışta konuşan Çelik, "Doğru şekilde yapılan işlemler; farklı araştırmaların ortak noktalarını bulunmasını kolaylaştırır. Üniversiteler öncülüğünde yürütülen çalışmaların birbiriyle olan ilişkisi, aynı zamanda tarihsel gerçekliğe de ışık tutar. Dolayısıyla sikke gibi, insanoğlunun değişim aracı olarak kullandığı eşyalar, farklı uygarlıklar arasında farklı araştırmalarda ortak nokta olabilir" diye konuştu.

ESERLERE NANOTEKNOLOJİK KORUMA

Üniversite olarak nano teknoloji konusuna önem verdiklerini kaydeden Çelik, "Arkeolojik buluntuların çıkartılması kadar onların korunmasına da büyük önem taşıyoruz. Bu noktada yürüteceğimiz çalışmalarla eserlerin nano teknolojik olarak korunmasını sağlayacağız. Böylece eserlerin olası yıpranmalarının ve kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

SANAL MÜZE GELİYOR

Multidisipliner çalışmanın somut örneklerinden birisini, arkeoloji dünyası için ele almayı planladıklarını aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mühendislik fakültemiz, insansız hava araçları üretebiliyor. Bu araçlar kullanılarak, arkeolojik kazı alanlarının gökyüzünden tipografyaları çekilebilir. Daha sonra bu veriler, bilgisayara aktarılarak 3D yazıcılarla yüzeyin birebir kopyası hazırlanır. Böylece sanal ortam için eşsiz bir çalışma olur. Sonuçta yürütülen çalışmalar 'Sanal Müze' ile dünyaya açılır. Bunun için önümüzdeki günlerde çalışacağız" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Tarih Kurumu Erdal Çelik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title