Haberler

    Bulgaristan doğal gazı Türkiye üzerinden alacak

    Güncelleme:

    Bulgargaz ile BOTAŞ, Bulgar tarafının BOTAŞ şebekesine erişimini sağlayacak bir anlaşmaya imza attı.

    Bulgargaz ile BOTAŞ, Bulgar tarafının BOTAŞ şebekesine erişimini sağlayacak bir anlaşmaya imza attı. Bulgaristan'a geçen yıl Rusya'dan direkt gaz sevkiyatı kesilmişti.Rusya'dan direkt doğal gaz sevkiyatının kesilmesiyle enerjide zor durumda olan Bulgaristan Türkiye'den doğal gaz satın alacak. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Bulgar kamu şirketi Bulgargaz arasında bugün Sofya'da doğal gaz anlaşmasına imza atıldı. İmza törenine iki ülkeden enerji bakanları Fatih Dönmez ve Rosen Hristov da katıldı. Anlaşma, Bulgargaz'ın BOTAŞ'ın doğal gaz şebekesi ile sıvı doğal gaz (LNG) terminaline erişimini sağlayacak.

    Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imzalanan mutabakat zaptının iki ülke arasında doğal gaz alanındaki iş birliğini ve bağları daha da geliştireceğine inandığını vurgulayarak "Mutabakat zaptı, Balkan coğrafyasının doğal gaz güvenliğinin artırılmasında da önemli bir adım olacaktır. Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacak ve yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa'nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

    "Türkiye'nin gaz merkezi olması için önemli bir adım"

    Dönmez, sürecin işleyişi ile ilgili olarak da, "Başta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı sağlayacak. Türkiye, 7 farklı hat ve LNG terminalleriyle 15 ülkeden gaz tedariki yapan bir ülkedir. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir. Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuğla daha koymuş olduk. Gerek tedarikçi ülkeler gerekse Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlarla bu kapasiteyi çok kısa sürede artırma imkanı da söz konusudur" açıklamasını yaptı.

    İmza töreninde konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov da, anlaşmayı "tarihi bir belge" diye nitelendirerek "bu anlaşma sayesinde dünya çapında tüm üreticilerden doğal gaz satın alma ve Türk şebekelerinden aktarma imkanına sahip olacaklarını" belirtti.

    Hristov, geçen yılın sonunda yaptığı bir açıklamada da, BOTAŞ ile imzalanacak anlaşma sonrasında Bulgaristan için LNG terminallerinde rezerve edilen kapasitenin yılda 1 milyar metreküpü bulabileceğini söylemişti.

    Ukrayna savaşı öncesinde doğal gazda tamamen Rusya'ya bağımlı olan Bulgaristan, Rusya'dan direkt sevkiyatın 2022'de kesilmesi sonucu doğal gaz şebekesini Yunanistan'a, Trans Adriyatik Boru Hattına (TAP) bağlamıştı.

    dpa,DW/BK,HT

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Bulgaristan Türkiye Botaş Güncel Haberler

    Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

    Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

    Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

    Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

    Canlı yayında 'Dilan Polat cezaevinde değil' sözlerine soruşturma başlatıldı

    Canlı yayında "Dilan Polat cezaevinde değil" sözlerine soruşturma başlatıldı

    Bakmadan Geçme

    Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 6 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 6 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 6 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 6 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 6 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Anthony Martial Galatasaray'a gelecek mi? Transferde son durum Fransa Lüksemburg maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Lüksemburg hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
    Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

    Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title