Haberler

Bulgaristan'da Müslüman Olmak

Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Ahmed: "Devlet okullarında Müslüman çocuklara din eğitimi verme şansımız henüz istediğimiz düzeyde değil" "Vakıf mallarıyla ilgili sorunlarımız ciddi anlamda devam ediyor.

VEDAT YÜCEBAŞ - Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Şaban Ali Ahmed, ülke genelinde devlet okullarında Müslüman çocuklara din eğitimi verme imkanlarının henüz istedikleri düzeyde olmadığını söyledi.

Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki Müslümanların hala eski rejimden kalan sorunlarla karşılaştığını, bu çerçevede Başmüftülük ile Müslüman topluluğu ayakta tutmaya çalıştıklarını belirtti.

Bulgaristan Başmüftülüğünün, statüsünün kurumsallaşması anlamında sıkıntılarının sürdüğünü dile getiren Ahmed, tarihi eser niteliğindeki vakıf mallarının iadesi konusunda da önlerine çıkan yasal engelleri aşabilmek için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Ahmed, Bulgaristan'ın, Türk ve Müslüman topluluğun yoğun olarak yaşadığı ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Devlet okullarında Müslüman çocuklara din eğitimi verme şansımız henüz istediğimiz düzeyde değil. Vakıf mallarıyla ilgili sorunlarımız ciddi anlamda devam ediyor. İade almakta zorlanıyoruz, sıkıntı çekiyoruz" dedi.

"Sıkıntılarımıza rağmen dinimizi rahatlıkla yaşayabiliyoruz"

Ülkedeki Müslümanların, sıkıntılarına rağmen dinini rahatlıkla yaşayabildiğini ve belli bir özgürlük alanına sahip olduklarını söyleyen Ahmed, bu konuda Türkiye'nin her anlamda desteği ve girişimlerine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Türkiye'nin Bulgaristan ile ilgili girişimlerinin, bölge Müslümanları lehine sonuçlar doğurduğunu ifade eden Ahmed, "Mesela Türkiye'nin azınlıklara ait vakıf mallarının iadesi ve bu konuda mütekabiliyet hususunu gündeme getirmesi, lehimize olacak bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Ahmed, ülkede bin 700 cami ve mescid bulunduğu bilgisini vererek, 21 bölge müftülüğü ve 3 imam hatip lisesi ile başkent Sofya'daki Yüksek İslam Enstitüsünün faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının desteğiyle okulların fiziki koşulları ve diğer konularda olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Ahmed, camilerin restorasyonunda ilgili kurumlarla büyük bir uyum içinde çalıştıklarını bildirdi.

Ülkede yaşayan Türklerin, İslam dinini atalarından öğrendiğini ifade eden Ahmed, şöyle konuştu:

"Büyüklerimize müteşekkiriz. Onlar varmış ki biraz temelle buralara gelmişiz. Bulgaristan genelinde 700 noktada Kur'an kursumuz oluyor. Bin 700 cami ve mescidin neredeyse yarısında yaz aylarında Kur'an kursu icra ediliyor. Bunun dışında yıllık Kur'an kurslarımız var. Yıllık 10 bine yakın Kur'an kursu talebesi oluyor. Bu sevindirici bir olay. Bunun dışında 1990'lardan sonra çok hızlı olmasa da Müslümanlar tarafından dine yöneliş var. Cuma günleri camilerimiz doluyor. Cemaatin çoğu genç arkadaşlarımızdan oluşuyor. Eski rejim döneminden kalma bir alışkanlık vardı; 'Gençsen camiye gitmeyeceksin, belli bir yaş noktasından sonra camiye gideceksin.' Bu yavaş yavaş değişiyor." - Bulgaristan

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title