Haberler

Bu müze Kuva yı Milliye ruhunu aşılıyor

GÖKMEN ŞİRECİ - Çine'de Sultan 2. Abdulhamid tarafından yaptırılıp kurtuluş mücadelesinde karargah olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde yeni nesillere Kuva-yı Milliye ruhunu aşılamak amacıyla...

GÖKMEN ŞİRECİ - Çine'de Sultan 2. Abdulhamid tarafından yaptırılıp kurtuluş mücadelesinde karargah olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde yeni nesillere Kuva-yı Milliye ruhunu aşılamak amacıyla müze olarak hizmet veriyor.

Çine Belediyesi Kuva-yı Milliye Müzesi Sorumlusu ve Sanat Tarihçisi Elçin Gider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1906 ve 1909 yılları arasında Sultan 2. Abdulhamid tarafından Çineli ustalara yaptırılan binanın Kurtuluş Savaşı'nda Albay Şefik Aker ve Yörük Ali Efe başta olmak üzere milli mücadele kahramanları tarafından karargah olarak kullanıldığını söyledi.

Yörük Ali Efe ve arkadaşlarınca gerçekleştirilen Malgaç Baskını ile güney cephesinin Yunan işgalinden kurtuluş planlarının bu binada hazırlandığını belirten Gider, tarihi yapının büyük önem taşıdığını aktardı.

Cumhuriyet döneminde uzun yıllar askerlik şubesi olarak hizmet veren binanın Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Çine Belediyesi'ne devredilmesinin ardından 2008 yılında Kuva-yı Milliye müzesine dönüştürüldüğünü dile getiren Gider, şunları kaydetti:

"Aslına uygun olarak restore edilip tarihi dokusu bozulmayan bina, belediyemiz tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak Türkiye'nin ilk ve tek Kuva-yı Milliye Müzesi haline getirildi. Milli mücadele kahramanlarının heykelleri, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silahlar ve savaş malzemeleri, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi ile Konya Akşehir 31. İkmal Komutanlığı'ndan getirilen Kurtuluş Savaşı'nda aktif olarak kullanılmış silahlar ile Çine Heyet-i Milliyesi'nin aldığı kararlar, müzede sergilenen eserler arasında yer alıyor."

Tarihi binada Yörük Ali Efe ve arkadaşlarınca gerçekleştirilen Malgaç Baskını planları ile yine Kurtuluş Savaşı ve öncesinde birçok önemli kararların alındığını ifade eden Gider, "Başta Malgaç Baskını kararının alındığı görüşme olmak üzere bu önemli buluşmalar balmumu heykeller kullanılarak mizansen olarak canlandırıldı. Böylelikle o dönemdeki kahramanlıkların ziyaretçiler tarafından daha iyi algılanması sağlanmış oldu" dedi.

-"Öğrenciler ataları ile gurur duyuyor"

Haftanın 7 günü açık tutulan müzenin başta öğrenciler olmak üzere birçok kişi tarafından ziyaret edildiğini ifade eden Gider, şöyle dedi:

"Müzenin kuruluş amacı, Kuva-yı Milliye ruhunu genç nesillere aktarmak, bu vatanın hangi şartlarda kurtarıldığını algılayabilmelerini sağlamaktır. Müzemizi ziyaret eden öğrenciler duygu dolu tabloları görüp ataları ile gurur duyuyorlar. Müzeyi ziyaret eden öğrenciler arasında, dönemin imkan ve şartları altında vatanın nasıl kurtarıldığına şahit olup duygu içerisinde ağlayarak çıkanlar oluyor. Bünyesinde Çanakkale Savaşı'na Aydın yöresinden katılan şehitlerin isimlerinin bulunduğu Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın da bulunduğu müzemiz, Türkiye'ye örnek bir yapı arz ediyor."

- Müzedeki milli mücadele kahramanlarının heykellerinden görüntü.

- Müzeden genel görüntü.

- Çanakkale Şehitleri Anıtı'ndan görüntüler.

- Müzede balmumu heykellerle dizayn edilen toplantı odasından görüntüler.

- Milli mücadele kahramanlarının fotoğraflarından görüntüler.

- Kurtuluş savaşında kullanılan silah, silah malzemeleri ve kurşunlardan görüntüler.

- Madalya görüntüleri.

- Kama ve kılıç görüntüleri.

- Askeri teçhizatlar

- Milli mücadele kararları ile ilgili belgelerin görüntüleri.

- Müze Sorumlusu Elçin

Kaynak: AA / Güncel

Yörük Ali Efe Çanakkale Türkiye Çine Politika Güncel Haberler

title