Haberler

Brezilya Bir Kez Daha "Dilma" Dedi

Brezilya'da anketler bu sefer yanılmadı.

Brezilya'da anketler bu sefer yanılmadı. Dilma Roussef yaklaşık %52'yle ikinci kez başkan seçildi. Sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemleri elektronik oylama sayesinde kısa sürede tamamlandı. Brezilya Yüksek Seçim Kurumu'nun açıklamasına göre %99,72'si sayılan oylardan Dilma Rousseff %51,62'sini alarak ikinci kez başkan seçildi. Aecio Neves ise %48,38'de kaldı. Dilma Roussef bu seçimlerde Brezilya tarihinin en az farkla seçilen ilk başkanı oldu.

Sonuçların açıklanmasıyla birlikte Twitter'da "Yeniden Dilma" hashtagi tt olurken, Dilma Roussef kişisel hesabından "Minnettarım. 4 sene daha Dilma'yla" mesajını paylaştı.

Zafer konuşmasına Lula da Silva'ya teşekkür ederek başlayan Dilma Rousseff, seçimler yüzünden ülkenin bölünmüş olduğunu hiçbir şekilde düşünmediğini söyleyerek, tüm Brezilyalılara birlik ve beraberlik çağrısı yaparak yeni reformlar yapma sözü verdi. Seçmenlerinin "Cesur yürek" tezahüratlarının arasında "Şimdiye kadar olduğumdan çok daha iyi bir başkan olmak istiyorum" diyen Dilma, 1 Ocak 2015'te başlayacak yeni dönemin hedeflerini açıkladı: Enflasyonu düşürmek, yolsuzlukların üstüne gitmek ve yeni reformları hayata geçirmek.

BREZİLYA'NIN EN ZORLU SEÇİM KAMPANYASI

Dilma'nın yeniden seçilmesi İşçi Partisi'nin beklediği gibi kolay olmadı. Kupadan birkaç ay önce anketler Dilma'yı ilk turda kazanıyor gösterince, Lula da Silva adaylığını koymaktan vaz geçmiş ve Rousseff'i ikinci kez adaylığını koymaya ikna etmişti. Kupa karşıtı gösterilerin Dilma'ya zor günler yaşatacağı ve oylarında ciddi düşüşler olacağı düşünülürken, kupa organizasyonundan alnının akıyla çıkılması Dilma'ya beklenenin aksine oy bile kazandırdı. Ancak seçim kampanyasının başlamasına birkaç gün kala Sosyalist Parti adayı Eduardo Campos'un uçak kazasında ölmesi bütün öngörüleri bir anda alt üst etti. Campos'un yerine çevreci Marina Silva aday oldu ve kampanyanın son günlerine kadar anketler iki kadın aday arasında eşitlik gösteriyordu. Anketler yanıldı ve Marina %22'de kaldı. Dilma %43'yle ilk turun galibi oldu ama sağ eğilimli sosyal demokrat lider Aecio Neves %33 puanla başkanlık yarışında "ben de varım" dedi.

İkinci tur seçim kampanyasıyla birlikte yeniden anket savaşları ve karşılıklı salvolar başladı. İşçi Partisi Neves'i "zengin bir playboy" olduğu hükümetin şimdiye kadar yürüttüğü bütün sosyal projelerini kaldıracağı propagandasını yaptı. Sosyal Demokrat Parti ise yolsuzluk silahına sarıldı. Milyonlarca Brezilyalının beklediği ikilinin canlı yayında son kapışmasına ve seçim yasaklarına saatler kala, 1 milyon tirajlı Veja dergisi "Petrobras'taki yolsuzlukları Dilma biliyordu" başlığıyla çıkarak Neves'e en büyük desteği verdi.

Dilma'nın seçim zaferiyle İşçi Partisi kesintisiz 16 yıllık iktidarı garantilemiş oldu. Lula da Silva'nın 8, Dilma Rousseff'in ilk 4 yıllık iktidarında uygulanan ekonomik programlar sayesinden 40 milyon Brezilyalı yoksulluktan çıkıp orta sınıfa dahil olmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dilma Rousseff İşçi Partisi Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title