Haberler

Bremen Seçimlerinde Türk Aday Patlaması

Almanya'nın en küçük eyaleti olan Bremen ve Bremerhaven kentlerinden oluşan Bremen eyaletinde 22 Mayıs'ta eyalet ve yerel seçimler yapılacak.

Almanya'nın en küçük eyaleti olan Bremen ve Bremerhaven kentlerinden oluşan Bremen eyaletinde 22 Mayıs'ta eyalet ve yerel seçimler yapılacak. Sayılı günler kalan seçimlerde partiler Türk aday gösterme yarışına girdi. Daha önce hiç Türk kökenli aday göstermeyen partiler daha bu seçim öncesi Türk aday gösterdi. 1946 yılından beri tek başına veya farklı koalisyonlarla 65 yıldır SPD'nin iktidarda olduğu 554 bin nüfuslu eyalette 16 parti ve seçmen grubu eyalet parlamentosundaki 83 sandalye için yarışacak. Milletvekillerinin 68'ini Bremenli, 15'ini ise Bremerhavenli seçmenler belirleyecek.

YAKLAŞIK 20 BİNİ TÜRK KÖKENLİ TOPLAM 483 BİN SEÇMEN

Eyalette 7 bini Bremerhaven'de, 33 bini Bremen'de olmak üzere yaklaşık 40 bin Türk kökenli yaşıyor. Tahmini rakamlara göre bunların en az yarısı kadar Alman vatandaşı olduğu için seçimlerde 20 bin kadar Türk kökenli de oy kullanacak.

TÜRK KÖKENLİ ADAY PATLAMASI

Her seçmenin 5'i eyalet, 5'i yerel seçimler için olmak üzere 10 oyu bulunduğu seçimlerde Türk kökenli aday sayısı toplam 70. Türk kökenlilerden 32'si eyalet parlamentosuna aday. En çok Türk kökenli adayı 2'si Bremerhaven'de 10'u Bremen'de olmak üzere 12 ile Türk kökenlilerin kurduğu Bremische Intergrations Parti (Bremen Entegrasyon Partisi) (BIP) gösteriyor. BIP'i 10 aday ile SPD izliyor. Sol Parti, Yeşiller, RRP (Emekliler Partisi) ikişer, CDU ve seçmen grubu B+B ise eyalet parlamentosuna birer Türk kökenli aday gösteriyor.

22 ilçe meclisi için ise toplam 38 Türk kökenli aday var. İlçe meclisleri için 15 ile en çok Türk kökenli adayı Sol Parti çıkardı. SPD ve yine Türk kökenlilerin kurduğu bir parti Bündniss für Innovation ung Gerechtigkeit'ın (BIG) ilçe meclisi aday sayısı 9. CDU, Yeşiller, RRP, B+B ve FDP'nin ise birer Türk kökenli ilçe meclisi adayı var.

Eyalet parlamentosu için 32 Türk kökenlinin aday olduğu Bremen eyaletinde Bremerhaven'de Yeşiller'in liste başı adayı avukat Sülmez Doğan'ın yanı sıra Bremen'de SPD listesinin 11. sırasından aday olan bilgi-işlem uzmanı Mustafa Güngör (33) ve 13. sıradan aday olan lojistik işçisi Emin Şükrü Şenkal (39) ve CDU listesinin 17. sırasından aday olan hukukçu Dr. Oğuzhan Yazıcı'nın parlamentoya girmesine kesin gözle bakılıyor. Ayrıca SPD listesinin 24. sırasında bulunan hukukçu Sanem Nilgün Erdinç, Bremerhaven'deki BIP listebaşı adayı hukukçu Öykü Teker ve Sol Parti Bremen listesi 7. sıra adayı Songül Ergün-Bulut da parlamentoya girme şansı yüksek olan isimler.

EYALET PARLAMENTOSU ADAYLARI

SPD: Mustafa Güngör, Emin Şenkal, Sanem Erdinç, Ruken Aytaş, Aydın Gürlevik, Kadriye Pile, Mehmet Seyrek, Güle İletmiş, Mehmet Güven, Patrick Öztürk

CDU: Dr. Oğuzhan Yazıcı

Yeşiller: Sülmez Doğan, Mustafa Öztürk

Sol Parti: Songül Ergün-Bulut, Cindi Tuncel,

BIP: Levent Albayrak, Dr. Hüseyin Teker, Uğur Teker, Bünyamin Şereflioğlu, Cemal Ergülen, Zekiye Kıllı, Osman Yeşilyurt, Nevin Eyvazoğlu, Onur Baykul, Meltem Seplin, Öykü Teker, Atila Aydın, Petek Yaygıngül, Zeliha Ali

Rentnerinnen und Rentner Partei: Hakan Sönmez, Fethi Kandaz

Bremer und Bremerhavener Waehlergemeinschaft: Sinan Yeşil

İLÇE MECLİSLERİ

Bremerhaven

CDU: Dr. Denis Uğurcu

Yeşiller: Sülmez Doğan

Bremer und Bremerhavener Waehlergemeinschaft: Sinan Yeşil

Blumenthal

Sol Parti: Menice Günay

Findorff

SPD: Gönül Bredehorst

Gröpelingen

SPD: Halime Cengiz, Aydın Gürlevik

Sol Parti: Enver Kuyuldar, Nahide Korkut

BIG: Sahin Salbars, Hatice Yılmaz, Nihat Çelik, Zübeyir Batur, Abdulbasit Kotan, İbrahim Zendeli, Mehmet Calbay, Ahmet Aydoğan, Sara Asani

Huchting

Sol Parti: Veysi Akar,

FDP: Timur Teker

Mitte (Merkez)

Sol Parti: Ferhat Sincar

Neustadt

SPD: Özden Konuralp, Annette Yıldırım

Sol Parti: Tarkan Koç

Osterholz

SPD: Nalan Uysun, Ali Uysun

Sol Parti: Cindi Tuncel

Vahr

SPD: Mehmet Seyrek

Sol Parti: Yılmaz Altundaş, Melda Bazancir

Vegesack

Sol Parti: Sabri Kurt

Rentnerinnen und Rentner Partei: Hakan Sönmez, Fethi Kandaz

Walle

SPD: Özcan Kara

Sol Parti: Şakire Dağlı

Woltmershausen

Sol Parti: Mazlum Koç, Kenan Koç

Schwachhausen

Sol Parti: Azad Dere

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title