Haberler

BM Suriye Özel Temsilcisi El-İbrahimi: Yavaş İlerliyoruz

Güncelleme:

BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, "Suriye'yi içine düştüğü hendekten çıkarabilmek zaman alacaktır." dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye barış görüşmelerinin geleceği konusunda temkinli konuşarak "Suriye'yi içine düştüğü hendekten çıkarabilmek zaman alacaktır" dedi.

Cenevre'de devam eden Suriye barış görüşmelerinin 3. günü sonunda basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, başlangıç niteliğindeki istişarelerin tamamlanıp tamamlanmadığı ve yarın geçiş süreci konusunda siyasi müzakerelere geçilip geçilmeyeceği soruları karşısında kesin bir yanıt vermekten kaçındı.

"Bekleyelim ve görelim. Önce bir başlayalım, ardından size açıklarım" diyen İbrahimi, yarın sabah tarafların bir kez daha aynı salonda bir araya geleceklerini kaydetti. İbrahimi, şunları söyledi:

"Bunlar siyasi görüşmelerdir. Tartıştığımız her şey siyasidir. Üç gün önce görüşmelerin başlangıcında benim dışımda hiçbir taraf açılış konuşması yapmamıştı. Yarın her iki tarafın da ileriye dönük genel açıklamalar yapmasını bekliyorum."

İbrahimi, Suriyeli tarafların ilk üç günkü görüşmelerde "karşılıklı saygı" gösterdiklerini, sürecin "devam etmesi gereken önemli bir çaba" olduğunun farkında olduklarını vurguladı.

-"Henüz süreçte çok erken aşamalardayız"-

Sürecin yavaş ilerlediği konusunda bazen eleştiriler aldığını belirten İbrahimi, Suriye sorununun çok zor ve çok karmaşık bir süreç olduğunu vurgulayarak "Suriye'yi içine düştüğü hendekten çıkarabilmek zaman alacaktır. Yavaş ilerliyoruz ve yavaş ilerlemeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Henüz süreçte çok erken aşamalardayız" dedi.

İbrahimi, süreçte bir takvim belirlenip belirlenmediği sorularına da şu yanıtı verdi:

"Ben yavaş ilerlemek çok iyi demek istemiyorum. Ama dikkatli olmak gerektiğini söylüyorum. Daha yürüyemezken, koşmaya başlama diyorum. Biz daha yeni yürümeyi öğreniyoruz. Bir takvimden söz edebilmek için henüz çok erken. Şimdi önümüzde duran takvim, yarın."

Tarafların bugünkü görüşmelerde Humus, insani yardımlar ve gözaltındakilerin bırakılması konularını ele aldıklarını söyleyen BM Temsilcisi, muhalefetin kendisi aracılığıyla ilk aşamada kadın ve çocuk tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep ettiğini ve bu konuda bir liste verdiğini anımsattı. Suriye yönetiminin de silahlı gruplar tarafından kaçırılan kişilerin bir listesini talep ettiğini söyleyen İbrahimi, "Muhalefet kendisine bağlı ya da iletişim halinde olduğu gruplardan bu konuda bilgi istemeyi ve bunları toplamayı kabul etti" dedi. BM Temsilcisi, bu sürecin devamının gelmesini umut ettiğini dile getirdi.

Suriye yönetiminin, Humus kentinden kadın ve çocukların ayrılmasına izin vereceğini söylediğini ancak sivillerin ayrılması konusunda buradakilerin bir listesini talep ettiğini anımsatan bir gazetecinin, geçmişte Srebrenica'da yaşanan katliamlara dikkati çekerek, listelerin benzer katliamlara yol açacağı endişesi taşıyıp taşımadığını sorması üzerine İbrahimi, "Böyle bir kaygımız yok. Böyle bir kaygımız olduğunu düşünmüyorum. Şüphesiz Suriye'de çok korkunç şeyler oluyor tüm bunlara bir de Srebrenica gibi bir olayın eklenmesini istemiyoruz" yanıtını verdi.

Cenevre -2 Suriye barış görüşmeleri

Muhabir: Ayhan Şimşek

Yayınlayan: H. İbrahim Uyar

Kaynak: AA / Güncel

Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title