Haberler

Bitlis-94 Yıl Önce Öldürülduğu Belirtilen 17 Kişinin Mezarı Açılıyor

Bitlis'te 1916 Yılında Ermeni Çeteleri Tarafından Şehit Edildikleri İleri Sürülen 17 Kişinin Bulunduğu Toplu Mezarı Açma Çalışmalarına Başlandı. Dualarla Başlayan Mezar Açma Çalışmaları ile İlgili Konuşan Bitlis Müftü Yardımcısı Ali Tom, "amacımız, Çıkacak Kemik Parçalarını Rencide Etmek Değil, Bir Gerçeğin Ortaya Çıkmak İçindir" Dedi. Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işık Gör, Kazıda İlk Olarak Kemik Parçaları ve Muska Çıktığını Belirtirken, Konuyla İlgili Detaylı Açıklamaların İse Kazı Ekibi Tarafından Yapılacağını Söyledi.

BİTLİS'te 1916 yılında Ermeni çeteleri tarafından şehit edildikleri ileri sürülen 17 kişinin bulunduğu toplu mezarı açma çalışmalarına başlandı. Dualarla başlayan mezar açma çalışmaları ile ilgili konuşan Bitlis Müftü Yardımcısı Ali Tom, "Amacımız, çıkacak kemik parçalarını rencide etmek değil, bir gerçeğin ortaya çıkmak içindir" dedi. Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işık Gör, kazıda ilk olarak kemik parçaları ve muska çıktığını belirtirken, konuyla ilgili detaylı açıklamaların ise kazı ekibi tarafından yapılacağını söyledi.

Saray Mahallesi'nde Bitlis İl Kültür ve Turizim Müdürlüğü Ahlat Müzesi denetiminde yapılan toplu mezar kazı çalışmalarına başlandı. Ahlat Müzesi Müdür Vekili Mikayil Ercek başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında, ayrıcı Pamukkale Üniversitesi'nden Sanat Tarihçi Prof. Dr. Kadir Pektaş, Sosyolog Prof. Dr. Mehmet Meder, Arkeolog Yrd.Doç.Dr. Ali Yalçın Tavukçu, Ankara Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Antropolog Zehra Satar ile Ahlat Müzesi'nden Sanat Tarihçi Ahmet Çapkın bulunuyor. Kazı çalışmaları, dualarla başlandı. Kazı çalışmalarında bulunan Bitlis Müftü Yardımcısı Ali Tom, amaçlarını bir gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Açılan mezarlarda, Ermeni çeteleri tarafından evleri yakılarak ve yıkılarak şehit edilenlerin bulunduğunu belirten Müftü Yardımcısı Ali Tom, "Saray mahallesinde toplu katliamın yapıldığı bir örnek nedeniyle bir arada bulunuyoruz. Bu kardeşlerimizin Ermeni çeteleri tarafından evleri yakılarak ve yıkılarak şehit edilmişler. Bu kardeşlerimizin durumlarını tespiti amacıyla toplandık. Toplu mezarın açılacağı için, bütün müminlerle beraber bu kardeşlerimize dua etmek hepimizin boynunun borcudur. Tespit amacıyla üzerleri açılacak olan bu kardeşlerimiz ve bütün şehitlerimiz için, bütün müminler için dua yapacağız. Bir gerçeği tespit etmek amacındayız. Bu mezardan çıkacak kemik parçalarını rencide etmek durumunda değiliz" dedi.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör de, 1916 yılında Ermeni çetelerinin yapmış olduğu katliamlar sonucunda, bir toplu mezar açma kazısına başladıklarını söyledi. Işıkgör, "Kazı çalışmalarını başlattık. İlk etapta kemikler ve muska çıktı. Kazı Ahlat Müzesi'nin denetiminde yapılıyor. Çalışmalarda antropolog, sosyolog, arkeolog ve sanat tarihiçilerimiz var. Hocalarımız detaylı açıklamaları yapacaklar. Raporlar halinde bilgilendirmeler yapacaklar. Şu anda kazı çalışmaları yürütülüyor. İlk bulgular çıkmaya başladı. Burada tahmini olarak 17 kişinin şehit edildiğini biliyoruz. Çünkü söylentiler böyle. Kazıyla birlikte kemikler ortaya çıkmaya başladı" diye konuştu.

Öldürüldükleri belirtilen 17 kişinin hayatta olan bir yakını da toplu mezar açma çalışmalarına katıldı. Basri Tahincioğlu, yaşanan olayla ilgili basından dinlediklerini aktardı. Tahincioğlu, "Buradaki şehitler, Hakverdi isminde bir aile ve akrabalarımızdır. Muhacirlik döneminde katletmişler. Bulunduğumuz yerin karşı taraftan buraya ateş açılmış. Babamlar buradan göç etmiş. Babam, amcasının oğlu Recep Hakverdi'ye buradan göç etmelerini söylemiş. Fakat Recep Hakverdi'nin rahatsızlığından dolayı gidememişler. Bacadan yakıcı bir madde dökmüşler. Evin penceresinden atlayanları ise silahla öldürmüş" diye anlattı.

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı? Emekliye refah payı verilecek mi? SON DAKİKA! Emekliye refah payı ne zaman, Temmuz'da mı verilecek?
2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

title