Haberler

Bik Genel Müdürü Atalay Aksaray'da

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Hak etmeyen bir gazeteye biz kamunun parasını alıp peşkeş çekemeyiz.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Hak etmeyen bir gazeteye biz kamunun parasını alıp peşkeş çekemeyiz. Basın İlan Kurumu tüyü bitmemiş yetimin hakkını birisine verme mecburiyetinde olan bir kuruluş değil. Kaldı ki kaliteli gazetecilik yapan, iyi gazetecilik yapan, hak eden gazetelerle hak etmeyen gazeteleri aynı kefeye koyma durumunda da değiliz" dedi.

Bir dizi ziyaret ve toplantı için Aksaray'a gelen BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, BİK Kayseri Bölge Müdürü Osman Başeğmez ile birlikte ilk olarak Vali Şeref Ataklı'yı makamında ziyaret etti. Aksaray hakkında bilgiler alan Atalay, buradan Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile görüştü. Bir süre sohbet eden Atalay daha sonra bir otelde Aksaray'ın yerel basını ile bir araya geldi. Toplantıya gazete sahiplerinden muhabirlere, radyoculardan televizyon yetkililerine kadar birçok medya temsilcisi katıldı.

Toplantıda BİK'in görevlerini anlatan Atalay, ilk olarak 13 yerel gazetesi bulunan Aksaray'daki medya yetkililerine güç birliği yapın çağrısında bulundu. Atalay, "Gelin şu makus talihinizi yenin. Her gün, her ay bütçe denkleştirmek için çalışmaktansa kabuğunuzu kırın, geleceğe hazırlayın. Gazetelerde ciddi bir hareket var. Güç birliği yapın. Gazeteler de daha çok satmaya başlasın" dedi.

"BİZ RESMİ İLAN İÇİN KURUMLARA SÖZ VERDİK"

Kamu kurum ve kuruluşlarının resmi ilanları konusunda bilgiler veren Mehmet Atalay, "Biz kamu ilanları ile ilgili, ilgili kuruluşlara söz verdik. Basılmayan, dağıtılmayan, bizim kriterlerimize tam uymayan hiçbir gazeteye ilan vermeyeceğiz. Biz sahte raporlar düzenleyerek satmayan bir gazeteyi 500 satıyor göstermeyeceğiz. Biz 8 sayfa ya da özel haber, muhabir gösterip de muhabirlik yapmayan, sadece göstermelik olarak asgari kadroda yer alan adamların olduğu bir gazeteye ilan vermeyeceğiz" diye konuştu.

"KAMUNUN PARASINI HAK ETMEYEN GAZETEYE PEŞKEŞ ÇEKEMEYİZ"

Resmi ilanlar kapsamında gazetelere ciddi bir denetim yaptıklarını anlatan Mehmet Atalay, "Bayi bayi kontrol yapacağız. Elbette cezai yaptırımı da olacak. Cezai yaptırımı ise ilanları düşürmekle olacak. Biz bunu illerde uygulamaya başladık. Şubemiz olmayan illerde de kısmen uygulamaya başladık. Ama tamamını uygulamazsak zaten yeniden kamu ilanları sorgulanacak. Hak etmeyen bir gazeteye biz kamunun parasını alıp peşkeş çekemeyiz. Basın İlan Kurumu tüyü bitmemiş yetimin hakkını birisine verme mecburiyetinde olan bir kuruluş değil. Kaldı ki kaliteli gazetecilik yapan, iyi gazetecilik yapan, hak eden gazetelerle hak etmeyen gazeteleri aynı kefeye koyma durumunda da değiliz. Ama biz bir süre tanıdık, kendinizi geliştirin, biz bu konuda söz verdik. Yapmak zorundayız, uygulamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"ABONELERİ DAHA TEK TEK DENETLİYORUZ"

Denetimde abonelerin dahi arandığını ifade eden Atalay, "Biz denetime geldiğimiz zaman bayi bayi kontrol yaparız, yapacağız. Aboneler ise, aboneleri arıyoruz telefonla. Paraları nasıl ödediğini, makbuzlar, faturalar nasıldır onlara bakıyoruz. Aboneleri arıyoruz, adamların ayağına gidiyoruz. Birinde aksaklık varsa ikinci ve üçüncüsüne gidiyoruz. Gidemediklerini de telefonla arıyor. Ankara'da buna benzer bir şey yaptık. Basın İlan Kurumu'nda 20 yıl yönetim kurulu üyeliği yapan, hala genel kurul üyemiz olan Nazmi Bilgin'in gazetesine yaptık. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Ben cemiyet üyesiyim, cemiyetin kazanmasını isterim, fakir fukaraya, işsiz kalan gazetecilere yardım etsin diye. Ama biraz da işinizi yapacaksınız. Cemiyetin hareket sahası çok geniş. Ankara'da o kadar işsiz gazeteci var, birkaçına iş verin, gelsin çalışsın, hem gazete kaliteli olsun, hem de arkadaşlar iş sahibi olsun. Beyefendiler bunu yapmıyor. Ankara'da o kadar işsiz gazeteci var ve umurlarında değil. Gazete gazete değil, cemiyete kaç kere gittim o gazeteyi göremedim. Uyardık, uyardık, uyardık ama zannettiler ki resmi ilandan düşüremezler. Nasıl düşürdük, 1 trilyon 200 milyar para cezası. Mahsup, Nazmi Bilgin'in yönettiği Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nin gazetesine. Hiç fark etmez, biz uyardık. Görevimizi yaptık. Gazete çıkar arkadaş bu imkanların var" dedi.

Konuşmaların ardından medya temsilcilerinin sorusunu yanıtlayan Atalay, kısa süre içerisinde Aksaray'a bir şube veya temsilci açılacağını söyledi. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Atalay Gazeteler Aksaray Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title