Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç vetosu sonrası Beyaz Saray'dan açıklama: Türkiye'nin konumunu netleştirmeye çalışıyoruz

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili olumlu bir düşünce içerisinde değiliz" açıklamalarının dünyada yankı uyandırmasının ardından Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ve atadığı temsilciler ile çalışmaya devam ettiklerini ifade ederek, "Türkiye'nin bu konudaki konumunu netleştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olması daha sesli bir şekilde dillendirilmeye başlandı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, dün ülkelerinin gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiğini söyledi. Bu gelişmenin ardından NATO'ya ilişkin bir açıklama da İsveç'ten geldi. İsveç Meclisi'nden yapılan açıklamada "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" denildi.

ERDOĞAN: OLUMLU BİR DÜŞÜNCE İÇERİSİNDE DEĞİLİZ

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde de bu konu vardı. Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına olumsuz yaklaştıklarını belirten Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Daha önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumda. Hatta parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu konuda bizim olumlu bakmamız mümkün değil." ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyada ve İskandinav basınında büyük yankı uyandıran bu açıklamaları sonrası Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Psaki, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

"TÜRKİYE'NİN KONUMUNU NETLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

"Türkiye'nin bu konudaki konumunu netleştirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullanan Psaki, birçok NATO ülkesinin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine desteğini açıkladığını anımsattı. Psaki, "Türkiye ve atadığı temsilciler ile çalışmaya devam ediyoruz." dedi.

BİDEN İKİ ÜLKEYE DESTEĞİNİ İLETTİ

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın bugün Andersson ve Niinisto ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşmede ABD, İsveç ve Finlandiya arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğinin ele alındığına işaret edilen açıklamada, Transatlantik güvenliğinin güçlendirilmesi vurgusu yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Başkan Biden, NATO'nun açık kapı politikasına desteğine ve Finlandiya ile İsveç'in kendi geleceklerine, dış politikalarına ve güvenlik anlaşmaları yapma hakkına desteğini dile getirdi." ifadesine yer verildi. Görüşmede liderlerin, küresel konularda ülkeler arasındaki iş birliğini ele aldığı kaydedilen açıklamada, Ukrayna'ya desteğe devam edilmesine yönelik taahhüt verildiği vurgulandı.

Kaynak: AA / Güncel

Beyaz Saray Finlandiya Türkiye İsveç Haberler

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

500

Yorumlar (12)

serkan:

Bunların amacı nato bahanesiyle Rusyayı silmek 3 dünya savaşı çıkarmak ilk defa bende Erdoğan ı destekliyorum bu konuda.

98
20
yanıtYanıtla
Turk Evladi:

Rusya ukraynayi degil de iskandinavlari isgal etse hic uzulmezdim. erdogani destekledigim tek konu bu 20 senedir. zaten 20 yasindayim

87
16
yanıtYanıtla
DİKKAT :

Türkiye,nin dostu olmayan ülkelere NATO'nun kapısını açmayalım. ABD Uçak satmiyorsa aceleci olmaya gerek yok. Güney Kore,nin ürettiği savaş uçaklarıni inceleyelim 5. Nesil görünmez özelliği varsa alabiliriz. Veya ORTAKLAŞA yapabilirmiyiz ?????????

88
3
yanıtYanıtla
Cool Black:

İlk defa bir adımını destekliyorum. Pkk destekçisi ülkelere karşı iyi bir hamle. Keşke yaptıkları hep böyle çıkarımıza olsa

76
12
yanıtYanıtla
ERKAN :

demek ki veto etmeyeceğiz. bakınız bronson

36
43
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Abd nin Nato bahanesiyle Ülkemizde onlarca askeri üssü var.Suriyenin kuzeyinde terörist oluşumu yapılandırıyor. F35 lerimizi gaspetti. Ambargo uyguluyor. Finlandiya yetkilisi uzun dönemde evet diyeceğimizi umduğunu söyledi. Bu arada Hindistan'dan buğday ithal ettik..

43
32
yanıtYanıtla
Kuman:

Eğer bu iki PKK üssü ülkeleri NATO üyelğine evet dersek ben de bundan sonra bu ülkede Oy kullanmam

61
11
yanıtYanıtla
Sadık:

Pes etme Cumhurbaşkanım

47
17
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Bir bakmışsın finlandıyayı isveç nato üyesi yappacam derken Türkiye Nato dan ayrılmış

39
21
yanıtYanıtla
İsmail Tuncel:

İcraatın devamı önemli daha önce ki tecrübelerden ne olacağını son kararın ne olacağını tahmin edebiliyorum

38
11
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title