Haberler

Belediyenin Gıda Yardımıyla Antik Kazı

1)dünyanın 8 HARİKASINDAN BİRİ ARANIYOR BALIKESİR'in Erdek ilçesi Düzler Mevkii'nde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kentte, 2013 yılı kazı çalışmaları başladı.ılacak olan kazılar başladı.

1)dünyanın 8 HARİKASINDAN BİRİ ARANIYOR BALIKESİR'in Erdek ilçesi Düzler Mevkii'nde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kentte, 2013 yılı kazı çalışmaları başladı. ılacak olan kazılar başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 150 bin lira tahsis ettiği kazı çalışmalarında Erdek Belediyesi, kazı ekibine yiyecek yardımı yapıyor. Kazı çalışmalarında bu yılki hedefin, Dünya'nın sekizinci harikasından biri olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın gerçek boyutunu ortaya çıkarmak olduğu açıklandı.Erdek'e beş kilometre mesafede olan Düzler Mevkii'nde bulunan Kyzikos Antik Kent'te, 2013 yılı kazıları başladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doçent Dr. Nurettin Koçhan'ın başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral'in başkan yardımcılığındaki kazılarda, 1 doktora öğrencisi, 3 lisans öğrencisi, 19 lisans öğrencisi ve 23 işçi görev aldı. Bakanlığın yeterli olmayan 150 bin TL ödenek ayırdığı çalışmalarda, Erdek Belediyesi ise çalışanları gıda yardımında bulunuyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Korkmaz Meral, Son yedi yıldır kazı çalışmalarını belirli dönemlerde sürdürdük. Bu sene sekizinci yıla girdik. Yaptığımız çalışmalar sırasında çok önemli eserleri ortaya çıkardık. Bu sene kendimize iki hedef belirledik. Bunlardan birincisi, geçen yıl bir bölümünü ortaya çıkardığımız, geç dönemde yapılan kilise olduğunu sandığımız, ek yapının gerçek işlevini ortaya çıkarmak. İkinci hedefimiz ise üç yıl önce tapınağın 116 metre olan gerçek boyutunu net olarak tesbit etmek. Bu sene de tapınağın diğer kısa kenarının ölçülerini öğrenerek, en azından bu önemli tapınağın, gerçek boyutlarının ne kadar bir alanı kapladığını tesbit etmek. Üçüncüsü ise, geçen yıl yapılan çalışmaların son döneminde ortaya çıkardığımız 3 metre yüksekliğinde 'Sütün altlığının gün yüzüne tam olarak çıkması. Sütün altını çıkartılması işlemi bir hafta içersinde tamamlanır düşüncesindeyiz. Çıkartılacak bu eser bize bulunanlar içersinde çok güzel bir örnek ve tapınaklara konulan başlıklar konusunda iyi bir fikir veriyor Devam eden çalışmalar kapsamında, tapınağın batı kısmında bir açıklık bulduklarını, oradan içeri girerek, tonozların iç kısımlarını açmaya çalıştıklarını belirten Yrd.Doç.DrKorkmaz Meral, Buranın boşaltılmasından sonra, Kyzikos Hadrianus tapınağında, depremde zarar gören büyük boyutta mimari kalıntıların yanı sıra, galerilerinde ziyaretciler tarafından gezilebileceğini açıkladı. YAPILAN ÇALIŞMALARDA NELER ORTAYA ÇIKARTILDI

Hadrianus Tapığnağı'nın ortaya çıkartılması için geçen yedi sene içersinde yapılan çalışmalarda, gerçek boyutunun 116 metre olduğu kesinmiyir tapınağa ait mermer basamaklar ve 3 giriş kapısı olan ve kilise olduğu tahmin edilen bir yapı ile Pithos denilen küp şeklinde erzak deposu,17 metre yüksekliğindeki sütunların 2.25 metre çapında tamburları, tapınağa ait 105-85 ebadında mermer çatı kiremidi, tapınak basamakları, frizler, ve içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü olduğu bir lahit mezar, Kyzikos paraları,aslan başlı su olukları ortaya çıkartıldı. Hadrianus, Picenum, İtalyan kökenli ve sonradan İspanya Baetica'ya yerleşmiş eski bir ailenin üyesi olarak Roma'da doğdu. Selefi Trajan'nın halasının torunu olarak onunla aile bağı vardı. Trajan, resmi olarak onu hiç bir zaman halefi olarak belirlemedi ama karısı Plotina'ya göre, Trajan ölmeden hemen önce Hadrianus'u acilen İmparator olarak adlandırdı. Her halukarda, Trajan'nın karısı Hadrianus'u destekliyordu ve belki de Hadrianus imparatorluğunu bu kadına borçludur. Hadrianus onun ricasıyla 100 yılında Vibia Sabina ile evlenmiştir.Kendisi 138 yılının Temmuz ayının onuncu günü Baiae'daki villasında 62 yaşında öldü. Ancak hayatının büyük bölümünü seyahatlarla geçiren bu adamın yolculuğu henüz bitmemişti. Önce, Baiae yakınlarındaki Puteoli'de, eskiden Cicero'ya ait olan mülke defnedildi. Kısa bir süre sonra cenazesi neredeyse bitmiş olan mozolesinin bulunduğu yere yakın, Domitia Bahçeleri ne taşındı. Hadrianus'un mezarının Roma'da tamamlanması üzerine, 139 yılında halefi Antoninus Pius tarafından cenazeyi yakıldı ve küllerini, karısı Vibia Sabina ve ilk evlatlığı ve yine 138'de ölen Lucius Aelius ile mezara yerleştirildi.Kaynaklara göre, Erdek'te ki Hadrianus Tapınağının yapımına, Tanrı Zeus adına başlandıysa da bitirilemedi. M.S. 123 yılında olan bir depremden sonra, İmparator Hadrian'ın kenti ziyaretinin ardından çalışmalar tekrar hızlandı. Bitirilişi ise (M.S.138-197) de Anntoninler Dönemi'nde gerçekleşti. M.S. 150-155 yılları arasındaki yaşanan çok büyük bir deprem, tapınakta yıkıma neden oldu. Depremin hasarı ise M.S.167 yılında giderildi. Tapınak, M.S. 6'ncı y.y'daki depremden de etkilendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Nurettin Koçhan Erzurum Erdek Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title