Haberler

Başbakan Erdoğan, Slovakya'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türk müteahhitlik ve inşaat inşaat sektörünün nitelikli ve hızlı performansı ile Slovakya'nın alt ve üst yapı ihtiyacının karşılanmasına da önemli katkı yapacağına inanıyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türk müteahhitlik ve inşaat inşaat sektörünün nitelikli ve hızlı performansı ile Slovakya'nın alt ve üst yapı ihtiyacının karşılanmasına da önemli katkı yapacağına inanıyorum" dedi.

Slovakya- Türkiye İş Forumu'nda, sözlerine ziyaretin, Slovakya'ya Türkiye'den Başbakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu belirterek başlayan Erdoğan, ziyaret sonrasında iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağını kaydetti.

Türkiye- Slovakya arasındaki ticaret hacminin son 12 yılda 20 kat artarak 1,5 milyar dolar düzeyine çıktığını ifade eden Erdoğan, son 3 günde Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'a yaptığı ziyaretlerde de bu ülkelerle 2015 yılına kadar ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması yönünde karşılıklı mutabakat sağlandığını hatırlatarak, bu hedefi Türkiye- Slovakya arasında da yakalama noktasında Slovak Hükümetiyle anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Ekonomi Bakanlığının 2012-2013 yıllarında Avrupa'da ticari ilişkileri geliştirme kararı aldığı 5 ülke arasında Slovakya'nın da yer aldığını hatırlatan Erdoğan, "Türkiye tarafı olarak biz her türlü işbirliğine açığız" diye konuştu.

Slovakya Hükümetinin 2013 yılını inşaat yılı olarak ilan ettiğini ve yol yapımına ağırlık verme kararı aldığını belirten Erdoğan, AK Parti olarak iktidara geldiklerinde Türkiye'de de benzer bir duble yol atılımı başlattığını hatırlattı.

Bölünmüş yol inşaatlarının ekonomiyi canlandıracağı kadar alt yapının oluşmasına da büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Erdoğan, 10 yılda 15 bin kilometre yol hedeflerini yakaladıklarını ve yeni bir hedefle 2023'e kadar 15 bin kilometre daha yolu bu kez ağırlıklı olarak 2 çarpı 3 şeklinde yapmayı planladıklarını kaydetti.

Yüksek hızlı trenin Türkiye'ye AK Parti iktidarıyla geldiğini ifade eden Erdoğan, "Kara, deniz ve hava ulaşımında yaptığımız atılım ekonomiyi çok ciddi manada olumlu etkiledi. Önümüzdeki dönemde etkinin daha da büyük olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Daha fazla turist için konforu yüksek taşıma imkanlarına ihtiyaç olduğuna işaret eden Erdoğan, göreve geldiklerinde 13 milyon olan turist sayısının bugün 32 milyona ulaştığını söyledi.

-"Yüze yakın ülkede 200 milyar doların üzerinde iş"-

Türkiye'de 16 bin kilometre bölünmüş yol inşa edilirken, Türk müteahhitlerin de yurt dışında birçok ülkede yollar inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda müteahhitlik sektöründe dünyada en fazla iş alan 225 firma sıralamasında Çin'den sonra Türkiye müteahhitleri 2. sıradadır. Şu anda müteahhitlerimiz yüze yakın ülkede 200 milyar doların üzerinde iş yapıyorlar. Otoyol, havalimanı, metro ve enerji santralleri alanında projeler üstlenen Türk müteahhitlik ve inşaat inşaat sektörünün nitelikli ve hızlı performansı ile Slovakya'nın alt ve üst yapı ihtiyacının karşılanmasına da önemli katkı yapacağına inanıyorum."

Slovakya'nın elektrik enerjisinin yüzde 50'sinin nükleer enerjiden sağlandığını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti

"Biz de ülke olarak 2023 yılına kadar nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payını yüzde 20'ye çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda birinci nükleer enerji ile ilgili çalışmamız başladı. İnşallah 6-7 yıl içinde bu bitecek. İkincisini bu yıl ihale ediyoruz. Ardından üçüncüsünü ihale etmenin şu anda hazırlıkları içerisindeyiz. ve burada Slovakya'nın nükleer enerji konusunda deneyimlerinden tecrübelerinden faydalanacağız. Bunu da ayrıca bugün aramızda konuştuk.

İki ülkenin karşılıklı yatırımları yanında üçüncü ülkelerde de Türkiye ve Slovakya için önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Türkiye ve Slovakyalı iş adamlarının başta Ortadoğu, Batı Balkanlar ve Orta Avrupa'daki deneyimlerini birleştirmeleri umuyorum ki önemli bir sinerji oluşturacaktır."

(Sürecek)

Muhabir: Hasan Öymez - Ferdi Türkten / Fevzi Çakır

Yayıncı: İbrahim Uyar - BRATİSLAVA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Çek Cumhuriyeti Slovakya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title