Haberler

Başbakan Davutoğlu'nun Öğrencisi Turhan Vekillik Yolunda

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doktora yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden öğrencisi olan Borsa İstanbul'un eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İzmir 2. bölgeden AK Parti milletvekili aday adayı oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doktora yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden öğrencisi olan Borsa İstanbul'un eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İzmir 2. bölgeden AK Parti milletvekili aday adayı oldu. Parti kulislerinde Turhan'ın adı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yerine geçiyor.

Borsa İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanvekilliği yapan İbrahim Turhan, AK Parti 2. Bölge Milletvekili aday adaylığı için resmi başvurusunu yaptıktan sonra partinin İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında sözlerine "Değerli hemşehrilerim" diyerek başladı.

Turhan, 1968 yılında İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde Alaybey'de 1663 sokakta doğduğunu, Alaybey İlköğretim Okulu'nda okuduğunu, İzmir eden St. Joseph Koleji'nin ardından İstanbul Galatasaray Lisesi'ne geçtiğini ancak her yaz tatilini Foça ve Çeşme'de geçirdiğini anlattı. Turhan, anne tarafından üç nesil İzmir'in yerlisi olduklarını, babasının Tireli olduğunu belirterek, "Her şeyi ile İzmirli olan İzmir'in her köşesini bilen biriyim. İzmir'e borcumu ödeyebilmek beni çok heyecanlandırıyor. Ailemizden aldığımız terbiye şudur, dedem istiklal savaşı gazisi. Biz bu şuurla yetiştirildik. En büyük hedefimiz bu ülke için kanlarını canlarını feda dedelerimize layık soy olmak evlat ve torun olmaktı. Bugüne kadar bunu farklı alanlardaki çalışmalarla yerine getirme çalışıyorduk. Burayı seviyorum. Hatırası çok aziz. İnşallah Allah hayırlı hizmetler yapmayı bu borcu ödemeyi nasip eder" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'nde doktorasını yaparken, onun öğrencisi olduğunu anlatan Turhan, "Akademik kariyer açısından en önemli saydığım gün, Başbakan Davutoğlu'nun doktora tez savunmasında bulunduğu gündü. Derin bir medeniyet perspektifini kıyaslamalı olarak ortaya koyup siyaset felsefesi ile anlattı. 1987 yılında onun öğrencisi olmaktan iftihar ettiğim çok kıymetli bir bilim insanı. Davutoğlu'nu da Türk siyasetine kazandırmış olması Cumhurbaşkanımızın siyasi dehasının önemli bir göstergesi" dedi.

Turhan, basın mensuplarının "Başbakan Davutoğlu'nun isteği üzerine mi aday oldunuz?" yönündeki sorusunu "O bende kalsın" sözleriyle yanıtladı.

ADI, BABACAN'IN YERİNE GEÇİYOR

Turhan, adının Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yerine geçtiği yönündeki iddialar için ise "Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın taktirleridir. Bu ekibin naçiz bir ferdi olmak için yola çıktım. Cumhurbaşkanımızla tanışmam da 1994 yılına kadar dayanır. Önemli olan Türkiye'ye ve özelde de İzmir'e hizmet edebilmek. Çok erken yaşta çok az kişiye nasip olacak başarılar yaşadım o nedenle bu pozisyonlarla ilgili bir çalışmam yok" dedi.

Borsa İstanbul'un eski Başkanı Turhan, adaylık başvurusunun ardından İstanbul'a döneceğini, 1 Mart'ta parti içinde yapılacak eğilim yoklamasına katılacağını, aday gösterilirse İzmir'de ev kiralayacağını anlatırken, İstanbul Teknik Üniversitesi tarih bölümü Öğretim Üyesi Fatma Turhan ile evli olduğunu ve üç çocuğu bulunduğunu ifade etti.

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM ÖNERDİ

AK Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı İbrahim Turhan, bir basın mensubun "İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentten milletvekili olmak istiyorsunuz. 20 yıldır ekonominin içinde olan biri olarak işsizliğin çözümü için ne öneriyorsunuz?" diye sorması üzerine şunları söyledi:

"İşsizlik, Türkiye'nin çözmesi ve üstesinden gelmesi gereken bir sorun. Ülkemiz genç bir ülke. Nüfusun yarısı 30'un altında. Her yıl 1 milyon 300 bin genç iş gücüne katılıyor. Türkiye toplumsal hareketliliğin çok yüksek olduğu bir ülke. Kırsaldan kentlere çevreden merkeze insan hareketi devam ediyor. Bunu karşılayabileceğimiz tek yol var o da yatırım yapmak. Yüksek katma değerli üretim imkanları sağlayan yatırımlar yapılmalı. İnşaat, sağlık hizmeti, teknoloji yoğun çalışmaları destekleyecek, bunları akademik yapıyla buluşturacak projeler var. Bizim mutlaka açık fikirli olmamız geniş bir perspektifle bakmamız gerekir. İzmir'in hizmet sektöründe muazzam potansiyeli var. İzmir'i sağlığın, eğitimin merkezi yapabiliriz. Bilişim teknolojisinde gelişebilir. Tarım ekonomisi yüksek buna bağlı lojistik yatırımları artırılabilir. 20 yıl ekonomi ile akademik düzeyde politika yönüyle içinde yer aldım."

'BORSA İSTANBUL'U İZMİR'E TAŞIDIM'

Turhan, İzmir'de Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın İstanbul'a taşınmasının bazı çevrelerin tepkisine neden olduğu hatırlatılınca şu açıklamayı yaptı:

"Ben Borsa İstanbul'u, İzmir'e taşıdım. İzmir Ticaret Borsası'na yolunuz düşerse Borsa İstanbul tabelasını göreceksiniz. Önümüzdeki dönemde başarılı olmamızın tek yolu birlik olmaktır. Biz olaylara mikro gözlüklerle baktığımız sürece büyüyemeyiz. Büyük olsun hepimizin olsun anlayışı içinde olmalıyız. Üç kurumu bir araya getirdik ve bunların hepsini Türkiye'nin borsasına ortak yaptık. Türkiye olarak gücümüzü birleştireceğiz" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Borsa İstanbul İbrahim Turhan İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title