Haberler

Bakan Eker: Bayramda Kurbanlık Sıkıntısı Yaşanmayacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hem büyük hem de küçükbaş hayvan sayısında artış sağlandığını ve Kurban Bayramı'nda, kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hem büyük hem de küçükbaş hayvan sayısında artış sağlandığını ve Kurban Bayramı'nda, kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakanlık ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülen 'Çiğ Sütte Kalitenin Desteklenmesi Projesi' kapsamında Balıkesir, İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Ankara'da kurulan çiğ süt analiz laboratuvarlarının Balıkesir İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplu açılışını yaptı.

Törene, Bakan Eker ile birlikte Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Edip Uğur, Tülay Babuşçu, Cemal Öztaylan, Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi (ICAR) Başkanı Uffe Laurensen de katıldı. Türkiye'nin yeni strateji ile yeni destekleme anlayışı ile Türkiye'nin süt üretiminin 8 milyon tondan 17 milyon tona çıktığını belirten Bakan Eker, "Biz, son 10 yılda yüzde 100'den daha fazla süt üretimini arttırdık. Ancak bir konuya daha dikkat etmemiz gerekiyordu. Ürettiğimiz sütün sadece miktar olarak değil kalite olarak da artması gerekiyordu. İçindeki bakteri sayısının azaltılması, yağ ve laktoz gibi temel besin değerinin de artması gerekiyordu. Bu da ıslahla ilgili bir konuydu. Böylece yağı, proteini, laktozu, besin değeri yüksek daha temiz, daha hijyenik süt elde etmiş olacaktık. İşte bugünkü çiğ süt analiz laboratatuvarları projesinin aslı esası budur. Yakın bir tarihe kadar Avrupa Birliği'ne süt ve süt ürünü satamıyorduk. Bizim hijyen, süt sağımı ve süt sanayimizin AB standartlarında olmadığını söylüyorlardı. Bunun üzerine süt sektörünün tüm paydaşları elele vererek, gayretli bir çalışma ile onların gerekçelerini bir bir kaldırdık. AB ülkelerine süt ve süt ürünlerini satmaya başladık. Bu çok önemli, bu bizim başarımızdır. Böylece Avrupa Birliği ülkelerini öne sürüp, bizden süt almayan Ortadoğu ülkeleri de bizden süt almaya başladı. Bu proje ile sütteki kalite daha da artacak. Hayvanlar e-ıslah veri tabanında izlenerek ıslah edilecek" dedi.

"HAYVANCILIKTA İYİYE GİDİYORUZ"

Açılışta kamuoyunda zaman zaman tarım ve hayvancılıkla ilgili spekülasyonlar yapıldığını ve yanlış bilgiler verildiğini söyleyen Bakan Eker sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin tarım sektörü ile ilgili dünya pozisyonu her gün biraz daha iyiye gidiyor. Biz devraldığımızda Türkiye'nin bütün çiftçilerinin ülkemizin tarım hasılasının karşılığı 23 milyon dolardı. Bu rakamla dünyanın 190 ülkesi içerisinde 11'inci sıradaydı. Bugün 62.5 milyon dolar hasıla ile dünya ülkeleri içerisinde artık 7'nci sıradayız. Avrupa ülkeleri içinde ise 4'üncü sıradaydık, bugün birinci sıradayız. Bu çok önemli. Fransa, İtalya ve İspanya'yı geçtik. Şimdi sıra miktar ve hacim olarak geliştirdiğimiz hasılayı daha kaliteli, daha nitelikli, daha hijyenik hale getirip, dünya pazarlarına açılmaktır. Bunu yaparsak Türkiye'nin tarım ve hayvancılığının kalkınmamıza daha çok etkisini görebileceğiz."

"SIĞIR VARLIĞI 30 YIL ÖNCEKİNDEN İYİ"

Hayvancılığa verdikleri özel önem ve strateji ile Türkiye'nin bugün 30 yıl öncesinin sığır varlığını geçtiğini belirten Bakan Eker, "İlk hayvan sayımı 1984'te yapıldı. 1984'te sığır varlığı 12 milyon 400 bindi. Bugün 14 milyon. O tarihte sığır varlığı içinde kültür ırkı oranı yani yüksek verimli ırkların oranı sadece yüzde 3'tü. Bugün yüzde 40'ın üzerinde. Dolayısıyla çok cidi bir gelişme var. Küçükbaş hayvancılığı tarihte ilk biz destekleme kapsamına aldık. Küçükbaşta da sayı 2002'de düşmeye başlamıştı. 10 yıl içinde küçükbaş sayısı 31 milyondan 36 milyona çıktı" dedi.

KURBANLIK HAYVANDA SIKINTI YOK

Kurban Bayramı öncesi yaşanan spekülasyonlara da değinen Bakan Eker sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kurban bayramı var. ve her sene birileri 'hayvan vardı, yoktu, azdı çoktu' diye bir şey söyler. Türkiye'de geçen yıl Kurban Bayramı'nda 772 bin büyükbaş hayvan kesildi. Şu anda kurbanlık büyükbaş hayvan sayımız ise 1,5 milyon. Geçen yıl kesilenin iki katı elimizde kurbanlık büyükbaş hayvan var. Kimse bu yetiştiricilerimizin karlarına göz dikmesin. Birileri bundan rahatsız oluyor, iki de bir hayvan varlığının azlığı yolunda iddialarda bulunuyor. Bunlar gerçek değil, doğru değil. Küçükbaş, kurbanlık hayvan sayımız ise 3,5 milyona çıktı. Geçen yıl 2 milyon civarında küçükbaş hayvan kesildi. Türkiye hayvancılıkta desteklemelerle önemli bir sıçrama yaptı. Gerek büyükbaşta gerek küçükbaşta önemli mesafe katettik. Kurban Bayramı'na yönelik hayvan sıkıntımız yok" diye konuştu.

Bakan Eker açılış sonrası valiliği ve AK Parti'yi ziyaret etti. - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Avrupa Birliği Kurban Bayramı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title