Haberler

"Bağımsız Katalonya" AB Dışında Kalacak

AB Komisyonu'nun üst düzey temsilcileri, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri eleştirdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı ve rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi halinde AB'nin dışında kalacağını söyledi.

Barcelona'da düzenlenen Avrupa temalı bir konferansa katılan Almunia, Katalonya'daki sorunu çözebilmek için İspanyol merkez hükümeti ile Katalonya özerk yönetimi arasındaki diyaloğun çok daha yakın olması gerektiğini ifade etti ve "mektupla değil yüz yüze konuşulmalı" çağrısında bulundu. İspanya vatandaşı olan Almunia, Katalonya'da tartışmaların AB içinde endişe ile karşılandığını söyledi.

AB Komisyonu sözcüsü Pia Ahrenkilde de Almunia'nın Katalonya ile ilgili değerlendirmesine katılarak, "Bağımsız bir devlet, AB için üçüncü bir ülkedir. Bu bağımsızlık ilanının doğal sonucudur. AB kuralları, bağımsızlık ilan ettiği günden itibaren o topraklarda uygulanamaz" görüşünü dile getirdi.

Bu arada AB'den gelen değerlendirmeleri "bunlar yasal söylemler, siyasi açıdan geçerliliği yok" diye eleştiren Katalonya özerk yönetim hükümetinin ekonomiden sorumlu üyesi Andreu Mas-Colell ise "Müzakere edilen hadiseler var. Örneğin İskoçya. İskoçya'nın AB dışında kalacağını sanmıyorum. Bu aynı şekilde Katalonya için de düşünülebilir" dedi.

-  "Anayasal çerçevede herşey makul"

Katalonya özerk yönetimi ile "gün sınırı olmadan diyaloğa" açık olduğunu duyuran İspanyol hükümeti ise bu diyaloğun anayasal çerçevenin dışına çıkamayacağını vurguladı, 2014'te yapılmak istenen referandum olasılığını dışarda tutmayı sürdürdü.

İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'a, "yasaları uygulamak ve uygulanmasını garanti etmek için yemin ettiğini" hatırlatarak, "Anayasal çerçevede herşey makul ve ortak çıkar içindir. Anayasa dışına hiçbir şey girmez. Olası bir anlaşma ve diyalogdan kastımız budur" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Katalonya özerk yönetimi, "Kendi Geleceğine Karar Vermek için Ulusal Pakt" adı altında yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir manifesto sundu. Ulusal Pakt'ın çalışmalarına başkanlık eden Katalonya'nın eski parlamento başkanı Joan Rigol, manifestoda 14 maddenin bulunduğunu, bunlardan en önemli olanının "referandumun meşru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak yasal koşulların bulunması için İspanyol devletinin kurumlarıyla diyalog kurmak" olduğunu söyledi.

"Katalonya bir ulus ve her ulus gibi siyasi geleceğine karar verme hakkına sahiptir" denilen menifestoda, kendi geleceğine karar vermenin vatandaşların refahı ve demokratik kalitesiyle bağlantılı olduğu savunuldu.

Katalonya'da muhalefette olan Katalonya Halk Partisi (PPC) ve Ciutadan's partileri hiçbir şekilde referanduma ve söz konusu Ulusal pakt'a destek vermezken, bağımsızlığa karşı çıkan ve federal bir Katalonya tezini savunan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) de "Kendi Geleceğine Karar Vermek için Ulusal Pakt"a dahil olmayacağını açıkladı. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Manuel Almunia İspanya Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title