Haberler

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan ile barış müzakerelerini değerlendirdi

Güncelleme:

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Ian Borg ile görüşerek, Ermenistan ile barış sürecini değerlendirdi. Bayramov, anlaşmanın adil, uluslararası hukuka dayalı ve gelecekte herhangi bir konunun yeniden masaya getirilme olasılığını ortadan kaldıran bir anlaşma olması gerektiğini belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, barış müzakerelerinde Ermenistan'ın beklenti ve argümanlarını dinlediklerini, karşılıklı çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Anlaşma, adil, uluslararası hukuka dayalı ve gelecekte herhangi konunun yeniden masaya getirilme olasılığını tamamen ortadan kaldıran bir anlaşma olmalıdır." dedi.

Bayramov, temaslarda bulunmak için Azerbaycan'a gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ile görüştü.

Borg ve Bayramov, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Bayramov, Borg'u, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış ve normalleşme sürecinin durumuyla ilgili bilgilendirdiğini belirtti.

İki ülke arasında hiçbir arabulucu olmadan doğrudan yapılan müzakerelerin iyi sonuçlar vereceğine inandığını dile getiren Bayramov, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ile Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kurulan AGİT Minsk Grubunun 30 yıllık faaliyetinden ise hiçbir fiili sonuç elde edilmediğini hatırlattı.

Bayramov, AGİT Minsk Grubunun işlevselliğinin kalmadığını ve AGİT'in bu kuruluşa finans sağlamasına gerek olmadığını ifade etti.

AA muhabirinin "Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış sürecindeki mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Bayramov, Gazah bölgesinde sınır belirleme sürecinin başlamasını ve 4 köyün Azerbaycan'a iade edilmesini "olumlu ve tarihi gelişme" olarak nitelendirdi.

Bayramov, sınır belirleme sürecinin şimdilik sadece 10 kilometrelik hatta yapıldığını, bunun da Ermenistan ile sınırın az kısmını oluşturduğunu belirterek, "Fakat bu gelişme, iki ülkenin doğrudan müzakereleri, siyasi ve diplomatik yolla elde edildi. İki ülke son 30 yılda müzakere masasında böylesine ciddi bir konunun çözümünü ilk kez başardı. 4 köyümüz artık Azerbaycan'a iade ediliyor. Bu da gelecekte daha ciddi sonuçların elde edileceğinin sinyalidir." dedi.

Ermenistan ile barış sürecine de değinen Bayramov, Ermeni mevkidaşıyla 28 Şubat'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de, 10 ve 11 Mayıs'ta ise Kazakistan'ın Almatı kentinde bir araya geldiğini hatırlattı.

Bayramov, şu ifadeleri kullandı:

"Almatı görüşmesinde açık konuları müzakere ettik. Ayrıntılar hususunda bilgi vermeyeceğim. Genel itibarıyla olumlu geçti. Anlaşma bizim beklentilerimize uygun ve realist olmalıdır. Çok zor ve önemli süreçtir. Sürecin tarihini ve hassasiyetini biliyoruz. Azerbaycan için en önemli husus şudur ki anlaşma, adil, uluslararası hukuka dayalı ve gelecekte herhangi konunun yeniden masaya getirilme olasılığını tamamen ortadan kaldıran bir anlaşma olmalıdır. Ermenistan'ın da beklenti ve argümanlarını dinliyor, karşılıklı çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz. Almatı müzakereleri, sürecin bir adımı oldu. Bu ne kadar büyük adım oldu, bunu sürecin sonunda göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Sınırların belirlenmesi sürecine başlanılmasını olumlu karşılıyoruz"

AGİT Dönem Başkanı Borg ise Azerbaycan ile Ermenistan arasında sürdürülebilir barışın sağlanmasının, AGİT'in önceliklerinden olduğunu belirtti.

Borg, "Sınırların belirlenmesi sürecine başlanılmasını olumlu karşılıyoruz. Diplomasinin sürdürülebilir bir alternatifi yoktur. Sürdürülebilir barış için diplomasiye devam edilmesi gerekiyor. AGİT olarak reel sonuçlar doğuracak tüm pragmatik sonuçları destekleyeceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ermenistan Azerbaycan Diplomasi Dış Politika Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title