Haberler

Aydın Doğan Ödülü, Mehmet Özbek'in Oldu

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Aydın Doğan Ödülü'ne Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Özbek layık görüldü.

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Aydın Doğan Ödülü'ne Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Özbek layık görüldü. Özbek, Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın elinden ödülünü aldı. Mini Türk Halk Müziği konseri de verilen törenin kapanışı, protokolün ve sanatçıların birlikte söylediği "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsüyle yapıldı.

Aydın Doğan Vakfı tarafından 15 yıldır düzenlenen ve kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her yıl farklı alanlarda, alanının en saygın, tanınmış, mesleğinin zirvesindeki, kendilerini yaratıcılığa adamış kişileri ödüllendirme amacı taşıyan "Aydın Doğan Ödülü" töreni Hilton Convention Center'da gerçekleştirildi. Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkankı Kadir Topbaş, Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Holding Turizm Grup Başkanı Sema Doğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili Yahya Üzdiyen, Koç Holding Yönetim kurulu Üyesi Semahat Arsel, eski politikacılardan Hüsamettin Özkan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Güneri Civaoğlu, Doğan Hızlan, TRT Türk Halk Müziği sanatçıları ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE'DE DEĞİL DÜNYADA, BEŞ KITADA TÜRKÜLERİNİ DİNLETMİŞ

Törende konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hiçbir milletin kültür ve sanatta yükselmeden büyük millet olamayacağını ifade ederek, "Bizim için elbette ki, ülkemizin zenginliği, kalkınması önemli. Fakat bize verilmiş olan temel hedeflerin başında Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma arzusu hepimiz için en büyük idealdir" dedi. Sözleri alkış alan Mutlu, "Bugün Aydın Doğan Ödülü'nü alacak olan Mehmet Özbek, edebiyat alanında büyük üstadlardandır. Mesleğini yıllardır büyük heyecanla sürdüren büyük bir sanatçıdır. Sadece türkü söyleyen değil, edebiyat fakültesinde doktorasını da yaparak türkü alanında ihtisaslaşmış birbirinden önemli çalışmalara imza atmış, sadece Türkiye'de değil dünyada, beş kıtada türkülerini dinletmiş, bizim sesimiz olmuş bir sanatçıdır. Biz onun tarafından derlenmiş türküleri gönül kulağımızla her daim dinliyoruz ve eserleriyle övünüyoruz" diye konuştu.

YÖNETİCİ VE EĞİTMEN OLARAK DA KATKILARI NEDENİYLE MEHMET ÖZBEK'E VERİLDİ

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da, "Vakfımızın kurucusu ve Onursal Başkanı Sayın Aydın Doğan'ın önderliğinde, Doğan ailesi ve Doğan Grubu'nun desteği ile vakıf, yıllardır ülkemizin eğitim, bilim, kültür ve sanat hayatına katkılarda bulunmakta, çağdaş bir toplumun gücünü iyi eğitimli, aratıcı ve üretici gençlerden alacağının bilinci ile bu alanlarında kalitenin arttırılması için çalışmaktadır" dedi. Bu yıl 15'inci yaşını kutlayan Aydın Doğan Ödülü'nün ikinci kez Türk Halk Müziği dalında verildiğini hatırlatan Fetvacı "Aydın Doğan Ödülü, Türk Halk Müziği'ne yalnız yorumcu ve araştırmacı olarak değil, yönetici ve eğitmen olarak da katkıları nedeniyle Mehmet Özbek'e verildi. Bunun yanı sıra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'na da bu konudaki çalışmalarının vurgulanması amacıyla hizmet ödülü verildi" diye konuştu.

EGE ÜNİVERSİTESİ DEVLET TÜRK MUSİKİSİ KONSERVATUVARI'NA HİZMET ÖDÜLÜ

Konuşmaların ardından, 1984 yılından bu yana Türk Halk Müziği ve Halk Oyunları alanında akademisyenler, sanatçılar yetiştiren, folklorik eserlerin derlenmesini sağlayan Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'na Hizmet Ödülü verildi. Ödülü, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile Doğan Holding Turizm Grup Başkanı Sema Doğan'ın elinden aldı.

BEN BİR ARACIYIM, TEMSİLCİYİM

Daha sonra da, Türk Halk Müziği dalında 2004 yılında Aydın Doğan Ödülü'ne layık görülen Yücel Paşmakçı başkanlığında Melih Duygulu, Erdal Erzincan, Zafer Gündoğdu, Doğan Hızlan, Prof. Songül Karahasanoğlu, Arif Sağ, Hasan Saltık ve Süleyman Şenel'den oluşan Seçiciler Kurulu'nun oybirliğiyle Aydın Doğan Ödülü'ne hak kazanan Mehmet Özbek'e ödülü, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından takdim edildi. Ödülü alan Özbek, şunları dile getirdi: "Biz sanatçılar çok şanslıyız. Daima takdir görüyoruz, seviliyoruz. Zaman zaman ödüller alıyoruz. Bu akşam benim sahibi olduğum ödül çok farklı. Bu ödülü almakta yaptığım çalışmalarımda bana imkanlar sağlayan ailem, ilkokuldan bugüne kadarki bütün hocalarım, sanat hayatım boyunca beraber çalıştığım sanatçılar adına alınan bir armağan bu. Ben bir aracıyım, temsilciyim. Bu ödülün gerçek sahibi hocalarım ve sanatçı arkadaşlarımdır. 50 küsur yıllık sanat hayatım boyunca türkülerin, Türk insanının gülen, ağlayan yüzü, kızan, küsen, barışan, seven gönlü olduğunu öğrendim. İnsana has duyguların hiçbir dünya milletinde görülmediği şekilde derinlemesine işleyen, oya gibi süsleyen edebi varlıklarımız türkülerimiz. Bizim romanlarımız onlar. Biz türkülerde kendimizi buluyoruz. Bunlar bizim tarihi belgelerimiz. Halk müziğimiz kurumsallaştırılmalı, varolan kurumlara daha farklı kurumlar eklenmeli. Bu kurumlardan yetişen sanatçıların, yeni topluluklarının icralarının Türk halkına yeni zevkler açacağına, hayal dünyalarını genişleteceğine inanıyorum. Bu ödülle bana az önce ekranlarda izlediğiniz, ilkeli zannettiğim çalışmalarıma daha çok dikkat etmem gerektiği yönünde sorumluluklar yüklendiğinin farkındayım. Daha çok çalışmak, daha çok eser bırakmak yeni ilkem olacaktır. "

UZUN İNCE BİR YOLDAYIM

Ödül töreninin ardından Şef Zafer Gündoğdu yönetimindeki koro ve aralarında Aysun Gültekin, Zara ve Adile Kurttepe gibi isimlerin de bulunduğu solistler mini bir Türk Halk Müziği konseri verdi. Aysun Gültekin'in seslendirdiği "Kelkit'in Altı Bağlar" adlı türküye Aydın Doğan'ın da eşlik ettiği görüldü. Konserde, Özbek de, "Yar Yüreğim Yar" adlı türküyü seslendirirken, konserin finali ise protokolün ve TRT Radyosu Sanatçıları'nın sahnede hep beraber "Uzun İnce Bİr Yoldayım" türküsünü söylemesiyle oldu.

MEHMET ÖZBEK KİMDİR?

1945 yılında Şanlıurfa'da doğan, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Özbek, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Urfa Türkülerinin Dil ve Anlatım Özellikleri" başlıklı teziyle doktorasını tamamlayan Özbek, öğrencilik yıllarında, İstanbul Belediye Konservatuarı'nın Türk Müziği Nazariyatı Bölümü'ne devam etti. 1966 yılında TRT'nin açmış olduğu sınavı kazanarak bu kurumda çalışmaya başladı. İstanbul Radyosu'nda Türk Halk Müziği dalında önce stajyer sanatçı, 1969 yılından sonra da sanatçı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1977 yılında yine İstanbul Radyosu'nun Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube Müdürü, 1982'de de TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları Müdürü görevlerine atandı. 1977-1986 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Denetleme ve Repertuar Kurullarında da üye ve başkan olarak görev yapan Özbekü, 1983-1995 yılları arasında Hacettepe, 1998-2000 yılları arasında Gazi, 2006-2007 ders yılında ise Ankara Üniversiteleri Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri Halk Bilimi Anabilim Dallarında Türk Halk Müziği dersleri verdi. 1996-2002 yılları arasında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulu Üyesi olup Müzik Perde ve Sahne Sanatları Kolu Başkanı olarak çalışan Özbek, Haziran 1986'dan başlayarak, kuruluşunu gerçekleştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun şefi olarak görevini sürdürdü. 2007 yılının Ekim ayında kendi isteğiyle bu kurumdan emekliye ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title