Haberler

Avustralya'da askeri belgeleri sızdıran eski askeri avukat hapis cezasına çarptırıldı

Güncelleme:

Avustralya'da eski askeri avukat David McBride'ın Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair gizli askeri belgeleri sızdırdığı için hapis cezasına çarptırılması ülkede tartışmalara neden oldu.

Avustralya'da eski askeri avukat David McBride'ın Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair gizli askeri belgeleri sızdırdığı için hapis cezasına çarptırılması ülkede tartışmalara neden oldu.

Avustralya Başkent Bölgesi (ACT) Yüksek Mahkemesi, Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair belgeleri gazetecilerle paylaşan McBride'ı 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Yüksek Mahkemenin McBride hakkında verdiği 5 yıl 8 aylık hapis cezası kararı, insan hakları ve basın özgürlüğü savunucularının eleştirilerine yol açtı.

Sivil toplum kuruluşu Avustralya Uluslararası Adalet Merkezi (ACIJ) İcra Direktörü Rawan Arraf, Avustralya'nın Afganistan'da işlediği savaş suçları nedeniyle hapse atılan ilk kişinin, savaş suçlusundan ziyade bir muhbir olmasını "rezil bir durum" olarak değerlendirdi.

Arraf, McBride'ın savaş suçlarına ilişkin belgeleri sızdırarak "toplum yararına gazeteciliğe imkan sağladığını" aktardı.

"Avustralya demokrasisi için kara bir gün"

McBride'ın "Avustralya'da yakın geçmişte hapse atılan ilk muhbir" olduğuna dikkati çeken Avustralya İnsan Hakları Hukuk Merkezi (HRLC) de McBride'ın sızdırdığı belgelerin, Avustralya güçlerinin Afganistan'da işlediği savaş suçlarına ilişkin inandırıcı kanıtlar ortaya koyduğunu bildirdi.

HRLC'den Kieran Pender, "Avustralya demokrasisi için kara bir gün. Bir muhbirin hapsedilmesi doğruları anlatacak kişiler üzerinde ciddi bir caydırıcı etki yaratacaktır." dedi.

İnsanların muhtemel yanlışlar hakkında konuşamadığında demokrasinin zarar gördüğünü ifade eden Pender, "İhbarcıların kovuşturulmasında hiçbir kamu yararı yoktur." diye konuştu.

Gazetecilere Özgürlük Birliği İcra Direktörü Peter Greste de basın özgürlüğünün gazetecilerin ve kaynaklarının korunmasına dayandığını işaret ederek, Avustralya'nın kısa süre önce küresel basın özgürlüğü endeksinde 39. sıraya gerilediğini ve bu tarz vakaların ülkedeki basın özgürlüğüne zarar verdiğini kaydetti.

Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğini gündeme getiren eski askeri avukat David McBride'ın "gizli askeri bilgileri kamuoyuna sızdırmaktan" suçlu bulunduğu 17 Kasım 2023'te açıklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Avustralya İnsan Hakları Hukuk Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title