Haberler

Avrupa Merkez Bankası: AB Genişleyecek Ama Yavaş

Avrupa Merkez Bankası, Kuruluşunun 10'uncu Yılını Kutluyor, Aylık Bültenini '10'uncu Yıl Özel Sayısı' Formatında Çıkaran Banka, AB'deki Çeşitli Sorunlarla İlgili Değerlendirmelerini Yansıttı.

Avrupa Merkez Bankası, AB'nin genişlemeyi sürdürmesinin beklendiğini, ancak bunun yavaş adımlarla olacağını bildirdi.

Merkezi Frankfurt'ta bulunan Avrupa Merkez Bankası 10'uncu kuruluş yıldönümü kutlamak üzere bir dizi etkinlik düzenliyor. AMB bu çerçevede aylık bültenlerinden sonuncusunu AB'nin genel ve mali sorunlarının ele alındığı bir "10'uncu Yıldönümü" özel sayısı başlığıyla yayınladı. "Euro Bölgesinin Kurumsal Düzenlemeleri ve İşleyişi" bölümünde "AB Genişlemesi" altbaşlığı altında şu satırlara yer verildi:

"Euro'nun ilk on yılı, AB'nin o güne dek görülmemiş bir genişlemesine rast gelmiştir. Bu genişleme birçok açıdan AB tarihindeki en büyük ve en kapsamlı genişlemedir. Toplam üye sayısı 15'ten 27'ye yükselmiş ve toplam nüfus yaklaşık 100 milyon kişiden 500 milyon kişiye ulaşmıştır. Yine de bir bütün olarak ele alındığında bu büyümenin ekonomik etkisi üzerinde görece fazla durulmadı. Toplam GDP (GSYİH), yeni üyelerin çoğunda katılım sürecinde, AB ortalamasının önemli ölçüde altında, kişi başına yüzde 10'dan az artmıştı.

Genişlemenin, yavaş adımlarla olsa bile, gelecek yıllarda devam etmesi bekleniyor. Üç ülke adaylık statüsünü kazanmış durumda: Türkiye 1999'da, Hırvatistan 2004'te, Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya 2005'te. Diğer tüm batı Balkan ülkeleri potansiyel aday ülkelerdir ve bu nedenle sonunda AB üyeliği olasılıkları bulunmaktadır."

-"YENİ ÜYELER BİR GÜN EUROYU KABUL EDECEK, GENİŞLEMEYE YAKIN DİKKAT GÖSTERİLMELİ" -

Değerlendirmede, tüm yeni üye olmuş devletlerin euroyu bir gün kabul edecekleri gerçeği kabul edildiğinde, Eurosystem denilen AB mali kurumsal çerçevesinin, AB'nin genişlemesine yakın dikkat göstermesi ve bu dikkati sürdürmesi gerektiği belirtildi. Avrupa Merkez Bankası Genel Konseyi'nin aday ve potansiyel aday ülkelerdeki ekonomik, mali ve parasal gelişmeleri düzenli olarak gözden geçirdiği ve aday-potansiyel aday ülke merkez bankalarına teknik uyum seminerleri verdiği de kaydedildi. Avrupa Merkez Bankası'nın aynı zamanda aday ülke merkez bankalarıyla yıllık yüksek düzey politika diyalogu dahil çeşitli yöntemlerle yoğun ilişki ve bilgi değişiminde bulunduğu bildirildi.

-İLK ON YILIN DENEYİMİ: AVRUPA PARA BÖLGESİ İYİ ÇALIŞIYOR-

Değerlendirmenin "Sonuçlar" bölümünde ise şöyle denildi:

"Maastricht Anlaşması'yla getirilen kurumsal düzenlemenin bir eşi bulunmamaktadır. Bu anlaşma merkezi para politikasıyla desantralize mali ve yapısal politikalarını birleştirmektedir. Bu açık sorumluluk tahsisine ek olarak, Anlaşma, euro bölgesi üyeleri arasında tek para birimine geçilmesinin ardından artan karşılıklı dayanışmayı da dikkate alarak uygun koordinasyon süreçlerini de sağlamaktadır.

-"AVRUPA PARA BİRLİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRMEYENLER BİLDİRSİN"-

Avrupa Para Bölgesi'nin ilk on yılından edinilen deneyim; bu düzenlemenin iyi çalıştığını ortaya koymaktadır. Bu aynı zamanda, söz konusu sistemi değiştirmeden bırakan yeni Lizbon Anlaşması tarafından da kabul edilmiştir. Yine de, tüm politika oluşturanlar, taahhüt ve mutabakatlarını, Topluluk düzeyinde daima teslim etmiş bulunmamaktadırlar. Bu nedenle, Avrupa Para Birliği'nin ikinci onyılına yol gösterebilecek bir ders varsa, bu da tüm politika oluşturanların, ayrı ayrı Avrupa Para Birliği düzenlemeleri altındaki sorumluluklarından doğan beklentilerini karşılamaları gereğidir. Bu APB'nin başarısını devamlı kılacaktır."

-YILDÖNÜMÜ KUTLAMA KONSERİ İNTERNETTEN CANLI YAYINLANACAK-

AMB kuruluş yıldönümünü "Kültür Günleri 2008" adıyla 2 Haziran'a kadar sürecek etkinliklerle kutluyor. Frankfurt'taki etkinlikler Europa Chor Akademie'nin klasik müzik konseriyle başladı. Avrupa kültürünü Homeros döneminden 21'inci yüzyıla kadar temsil eden mitoloji, masallar, sanat, müzik ve öykü alanlarında etkinlikler kutlamalar sırasında sergilenecek. 2 Haziran da Frankfurt'taki banka binası halkın ziyaretine açılacak. Etkinlikler arasında Avrupa'daki azınlıklardan şöhrete ulaşmış etnik müzik yapan sanatçıların konserleri ve ulusal merkez bankalarının koleksiyonlarından seçilen resim sergisi de bulunuyor. 2 Haziran gecesi AB Komisyonu yetkilileri ve banka yöneticilerinin konuşmalarından sonra Sir Robert Norrigton yönetiminde Avrupa Oda Orkestrası'nın vereceği kapanış konseri ise "http://www.ecb.int/home/html/index.en.html" adresinden canlı yayınlanacak. (ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Bakan Şimşek konutta yeni düzenlemeyi duyurdu: İsteyene gelir isteyene ev

Bakan Şimşek konutta yeni düzenlemeyi duyurdu: İsteyene gelir isteyene ev

G.Saray maçından önce yapılan ödemeler kafaları karıştırmıştı! Konyaspor Başkanı sessizliğini bozdu

G.Saray maçından önce yapılan ödemeler kafaları karıştırmıştı! Konyaspor Başkanı sessizliğini bozdu

Bakmadan Geçme

Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hangi tarihte, ayın kaçında ödenecek 2024? Popeyes boykot mu? Popeyes İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Popeyes Türk malı mı, sahibi kim? Bugün Fenerbahçe'nin maçı var mı? Bugün hangi Fenerbahçe maçı var, hangi kanalda? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nereden izlenir? Gülşehir Belediyesi hangi parti? Gülşehir Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Gülşehir yerel seçim sonuçları! Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile mi yapılacak? Öğretmenlik atamaları nasıl yapılacak? 25 Temmuz hangi burç? 25 Temmuz'ta doğanlar hangi burç oluyor? 25 Temmuz tarihi hangi burç olur? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi statta oynanacak? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nerede oynanıyor? BİNGÖL'DE DEPREM Mİ OLDU SON DAKİKA! Bingöl'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Rüzgar Kızılcık Şerbeti'nden ayrılıyor mu? Rüzgar Kızılcık Şerbeti'nden neden ayrılıyor, sebebi ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 26 MAYIS 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 26 Mayıs Pazar hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
Hamas, attığı füzelerle İsrail'in kalbini hedef aldı! Tel Aviv'de siren sesleri duyuldu

Hamas, attığı füzelerle İsrail'in kalbini hedef aldı! Tel Aviv'de siren sesleri duyuldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title