Haberler

Avcılar'a Dev Arkeoloji Parkı

Turizm Bakanlığı'ndan izin alırsak, burada arkeolojiyle İlgili turistik geziler yapmayı planlıyoruz'' dedi.

Avcılar'da 15 bin metrekareyi kaplayan arkeolojik sit alanında dev bir arkeoloji parkı yapılması planlanıyor Küçükçekmece Gölü'nün üst kısmındaki boş bölgede bulunan Arkeoloji alanında tarih öncesi döneme ait izlerle Bizans dönemine Ait surlar, sarnıçlar, hamamlar ve limanlar yer alıyor Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci: ''Bu sit alanı turistlerin ziyaretine açılabilir.

Avcılarda 15 bin metrekareyi kaplayan arkeolojik sit alanında dev bir arkeoloji parkı yapılması planlanıyor. Küçükçekmece Gölü'nün üst kısmındaki boş bölgede bulunan arkeoloji alanında tarih öncesi döneme ait izlerle Bizans dönemine ait surlar, sarnıçlar, hamamlar ve limanlar yer alıyor. Tarih öncesi döneme ait izlerin de bulunduğu alanda, insanların avcılık ve toplayıcılıkla yaşadığı Taş Devri'nden Roma –Bizans ve Osmanlı'ya kadar uzanan dönemlerine ait kalıntılar, 15 bin metrekare bir alanı kaplıyor.

İlk yüzey araştırmalarında kayıp kent Bathonea'nın işaretlerine; İstanbul'un en eski ve en büyük antik limanlarından biri olduğu düşünülen büyük liman ve kent kalıntılarına rastlanmıştı. Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün Başkanlığında, İstanbul Küçükçekmece Göl Havzası'nda, Bakanlar Kurulu kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı izin ve denetimleriyle 2007 yılında başlatılan Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea kazıları üçüncü sezonu 2011 Nisan ayı ortasında başladı ve 120 bilim üyesi, 20 öğrenci, 60 işçi ile birlikte bu çalışmalar 2011 yılı Ekim ayında tamamlandı. Nisan ayı ortasında çevre temizliğiyle başlatılan kazılarda, İstanbul'un geçmiş dönem yerleşimine ait yapılar bulunmuştur.

Avcılar belediyesi bünyesinde kurulan Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) teknik personeli ile birlikte koordineli çalışmalar sonucunda bu yıl sürdürülen çalışmalarda 100 X 20 metre ebatlarında 7 metre derinliğinde bir sarnıç ortaya çıkarıldı. ''Kale'' görünümünde Geç Roma dönemine ait olduğu belirlenen diğer bir yapının yanı sıra göle yakın kısmında 6 metre derinliğinde sütunlu bir yapı kompleksi bulundu. Geçen yıl kazılmaya başlanan Kilise alanında ise yapılan çalışmalarda 11. yüzyılda gerçekleşen bir depremde öldükten sonra gömüldükleri tahmin edilen 15 kişinin iskeletine ulaşıldı. Kilise yapısının hemen yanında Geç Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen yolların bulunması bölge tarihi açısından da önemli.

Tarihi kanallara işlerlik kazandırarak, Marmara'dan Bahçeşehir'e deniz otobüsü götürme projesi

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Yad. Doç Dr. Şengül Aydıngün nezaretinde, 100'ün üzerinde katılımcı ile arkeolojik çalışma yapıldığını belirtti.

İlk yüzey araştırmalarında kayıp kent Bathonea'nın işaretlerine rastlandığını, İstanbul yokken bu şehrin var olduğunu ifade eden Değirmenci, burada İstanbul'un en eski ve en büyük antik limanlarından biri olduğu düşünülen büyük liman ve kent kalıntılarına rastlandığını anlattı.

Buradaki kalıntıların milattan önce 4 bin yılına kadar gittiğine işaret eden Değirmenci, kazı çalışmalarını önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerini, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüşüp burada kültür ve arkeoloji ile ilgilenenler için bir çalışma içinde olacaklarını kaydetti.

Değirmenci, ''Bu sit alanı turistlerin ziyaretine açılabilir. Turizm Bakanlığı'ndan izin alırsak, burada arkeolojiyle ilgili turistik geziler yapmayı planlıyoruz. Buradaki kazı çalışmaları 50 yıl sürer. Ancak üzerinde dikkatle çalışılırsa büyük ekiplerle 10-15 yıl içerisinde burada muhteşem bir tarihi doku gün ışığına çıkarılabilir'' dedi.

Burada suyun altında dünyanın en eski deniz fenerlerinden birine rastlandığına dikkati çeken Değirmenci, sit alanında küçük küçük yerlerde rıhtımlar ve limanlar bulunduğunu belirtti.

Arkeolojik sit alanında ulaşım akslarıyla ilgili kanallar da yer aldığına işaret eden Değirmenci, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan'ın söylemiş olduğu kanal projesi var ya o kanal projesin ortaya atan çılgınlarda biri de benim. Önemli olan bu projenin yapılması. Avcılar ile Küçükçekmece gölü arasında kumsalı tamamen kaldırarak 300 metrelik bir geçiş sağlanması ve buradaki mevcut kanalın 50 metre genişletilmesi durumunda, Avcılar'dan Bahçeşehir'e kadar deniz otobüsünü götürebilirsiniz. Bu kanalın iki tarafına da Venedik modeli oluşturabilirsiniz.

Ayrıca 4 profesör arkadaşımızla, milattan 4 bin yıl önceki başka kanalı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Havalar düzeldiği andan itibaren onun çalışmasını yapacağız. Havada yaklaşık 50-60 metre yüksekten uçacağız ve kanalın tam olarak nereden geçtiğinin koordinatlarını çıkaracağız. Bunu daha sonra hazırlayacağımız bir animasyonla önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ve daha sonra da basınla paylaşacağız. Bu kanalın genişliği de 50 metreye çıkarılacak ve gemi buradan gelerek 38 kilometrelik yoldan sonra Karadeniz'e çıkacak. Bu şekilde yüzlerce kilometre yol kazanılmış olacak.''

Projeyi noterden tescil ettirdiğini ifade eden Değirmenci, ''Benim derdim Avcılar değil. Burada yapılacak kanalla birlikte rant mutlaka oluşacak ama amacımız bütün bunların hepsinin önüne geçilerek hiç bir şekilde bina yapılmadan ağaçlandırarak bu projeyi yapmak. Projeyi tescil ettirdim. Helikopterle çekim yaptıktan sonra animasyon çalışması yapacağım ve gemiyi Marmara Denizin'den alıp bu kanalın içinden Karadeniz'e çıkaracağım'' diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title