Haberler

Atık koza ve deriden yapılan ürünlerin geliri 20 üniversiteli kıza burs olacak

Güncelleme:

Diyarbakır'da Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından atık koza ve derilerden yapılan ürünlerin geliri üniversitede okuyan 20 kız öğrenciye ulaştırılacak.

Diyarbakır'da Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından atık koza ve derilerden yapılan ürünlerin geliri üniversitede okuyan 20 kız öğrenciye ulaştırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması için ülke çapında çalışmalar yapılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Deniz Feneri Derneği arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen "İyilik Okulu Projesi" kapsamında merkez Kayapınar ilçesindeki Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından tarih öğretmenleri Ferda Salık koordinatörlüğünde "Sıfır Atık İyilik Hareketi Projesi" hazırlandı.

Okulda proje kapsamında inşaatta kullanılan atık ahşap malzemelerin geri dönüştürülmesi ile hazırlanan Sıfır Atık Atölyesi kuruldu.

Atölyede, girişimci kadınların gönüllü olarak eğitim ve malzeme desteği sunduğu öğrenciler, atık ipek kozası ve derileri çeşitli ürünlere dönüştürüyor. Düzenlenecek kermeste satışa sunulacak ürünlerden elde edilecek gelir, eğitimlerine katkı sağlaması için 20 üniversiteli kız öğrenciye ulaştırılacak.

"Öğrencilerimiz burada doğa ve insana iyilik yapıyor"

Proje Koordinatörü Ferda Salık, AA muhabirine, okulların iklim değişikliğiyle mücadeledeki öneminin farkında olduklarını söyledi.

Okul, iş yerleri ve evlerde her gün tonlarca atığın açığa çıktığını belirten Salık, bu atıkların azaltılması ve geri dönüştürülmesi için örnek çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Salık, çalışmalardan birinin "Sınıflar Arası Ödüllü Atık Kağıt Toplama Yarışması" olduğunu ifade ederek, öğrencilerin geri dönüşümden elde edilecek gelirin iyiliğe dönüştürüleceği duyurusunun ardından daha da gayret gösterdiğini söyledi.

Geri dönüşüm için öğrenciler tarafından toplanan yaklaşık 4 ton atık kağıttan elde edilen geliri Türk Kızılay Diyarbakır Şubesi aracılığıyla Gazze'ye gönderdiklerini kaydeden Salık, öğrencilere öğrendiklerini uygulayabilecekleri bir ortam sunmak için tamamı geri dönüşümden oluşan "Sıfır Atık Atölyesi" açtıklarını anlattı.

Balık, kadın girişimcilerin atık malzemelerle çalışmaya katkı sunduğunu ve öğrencilere eğitim verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ipeğin yarısından fazlası Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde üretiliyor. Sıfır atığa ipeksi bir dokunuş yapmak istedik. Kadın girişimcimizle atık kozalardan ürünler elde etmeye başladık. Bu ürünlerin satışından elde edilecek gelir üniversiteli kız öğrencilerimize eğitim desteği olacak. Öğrencilerimiz burada doğa ve insana iyilik yapıyor. Birçok okulun bu çalışmaya dahil olmasını, projeyle daha çok insana ulaşmaya ve doğaya daha çok iyilik yapmayı amaçlıyoruz."

Kozanlardan ürünler yapılıyor

İpek kozası dekoratif el sanatları eğitmeni Özlem Can ise atık ipek kozası ve emeğiyle projede yer aldığını söyledi.

Delinmiş ya da kirlenmiş fabrikada iplik yapımında kullanılamayan atık durumundaki kozaları uzun süredir biriktirdiğini anlatan Can, bu kozalardan kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, taç, bebek ve gelin aksesuar, çiçek ile Türk bayrağının da bulunduğu çeşitli ürünler yaptıklarını aktardı.

Can, "Özellikle kızlarımızın eğitimi için atık kozaları değerlendirebilmenin mutluluğunu yaşıyorum." ifade etti.

"Atıklarımızın çöpe gitmemesi manevi olarak bizi rahatlatıyor"

Girişimci Zeynep Batal da sahibi olduğu atölyede deriden ürünler ürettiklerini belirtti.

Üretimlerinden küçük deri parçalarının atık durumuna geldiğini ve bunları değerlendirmek için vakit bulamadıklarını dile getiren Batal, "Böyle bir projede yer almak benim için gurur verici. Vakit buldukça buraya gelip öğrencilerle çalışıyoruz. Çok güzel işler çıkardık." ifadesini kullandı.

Atık derilerden, anahtarlık, bozuk para cüzdanı, kartlık, gözlük kabı ve küçük çanta gibi ürünler yaptıklarını ifade eden Batal, şöyle konuştu:

"Atıklarımızın çöpe gitmemesi manevi olarak bizi rahatlatıyor. Çöpe gidecek olan deri atıklarımızın böyle bir projede kullanılması beni çok mutlu etti. Bunların satışından elde edilecek gelirin genç kızlarımıza burs olması bizi mutlu ediyor. Bu atıkların çöpe gitmesini önleyerek doğayı da korumuş oluyoruz."

"Hiçbir şeye artık 'çöp' diye bakmıyorum"

Atölyedeki çalışmalara katılan 9'uncu sınıf öğrencisi Ecrin Irmak Koca da çalışmadan elde edilecek gelirin ihtiyaç sahibi öğrencilere gitmesinin motivasyonlarını daha da artırdığını dile getirdi.

Koca, "Burada, el işi, dikiş nakış gibi çok güzel şeyler öğrendik. Hiçbir şeye artık 'çöp' diye bakmıyorum, her şeyi geri dönüştürmeye, bunu çevremdekilere ve aileme yansıtmaya çalışıyorum." dedi.

9'uncu sınıf öğrencisi Nurşin Duman, aldığı eğitim ve sosyal medyadan her şeyin çöp olmadığının farkında olduğunu fakat projeyle bu farkındalığının daha da arttığını belirtti.

Okul Müdürü Yıldız Özateş ise okullarında açılan atölyede bugüne kadar güzel çalışmalar yapıldığını dile getirerek, öğretmen, öğrenci ve okul personelinin canla başla çalıştığını, öğrencilerin proje sayesinde çevre duyarlılığını elde ettiğini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Kayapınar Burs Koza Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title