Haberler

Asırlık yangın tulumbalarına restorasyon - BALIKESİR

Güncelleme:

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 1904 yılında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere muhtarlıklarca alınan ve çöpte bulunmasının ardından bakımı yapılarak müzeye konulan tulumbanın ardından ikincisinin restorasyonuna başlandı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 1904 yılında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere muhtarlıklarca alınan ve çöpte bulunmasının ardından bakımı yapılarak müzeye konulan tulumbanın ardından ikincisinin restorasyonuna başlandı.

Edremit'te 1900'lü yılların başlarında art arda yangınlar çıkması üzerine mahalle muhtarları bir araya gelerek 3 yangın tulumbası aldı. Bu tulumbalar daha sonra belediyeye devredildi.

Zamanla kaybolan tulumbalardan ilki, bir vatandaş tarafından çöplükte bulundu. Bu kişinin bir çuval içinde belediyeye getirdiği tulumba yaklaşık 7 ayda restore edilerek Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

İlçenin kurtuluş yıl dönümü olan 9 Eylül'deki kutlama etkinliklerinde bu tulumbaya gül suyu ve zeytin kolonyası doldurularak vatandaşların üzerine sıkılıyor.

Söz konusu 114 yıllık tulumbalardan ikincisi ise Kızılkeçili Mahalle Muhtarlığının bahçesinden alınıp belediyeye getirildi. Müzede restorasyonu süren bu tulumba ise çalışmalar tamamlanınca muhtarlık binasında sergilenecek.

Restorasyonu bitince muhtarlığa iade edecekler

Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi sorumlusu Cumhur Dokur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1904 yılında ilçe merkezinde özellikle esnafın yoğun olduğu Yukarı Çarşı bölgesinde peş peşe yangınlar çıktığını söyledi.

Bunun üzerine muhtarların aldığı 3 tulumbanın Edremit Belediyesine bağışlandığını belirten Dokur, "Bunlardan biri müze görevlimiz makine teknikeri İrfan Kolçak tarafından restore edildi ve müzemizde sergileniyor." dedi.

Muhtarlık bahçesinde atıl bulunan tulumbada çürümeler başladığını gördüklerini dile getiren Dokur, Mahalle Muhtarı Ali Deveci'nin talebi üzerine belediye yetkilileri tarafından restorasyon için kendilerinin görevlendirildiğini aktardı.

Dokur, "Biz de bu tulumbayı alıp müzemize getirdik. Aynı birincisinde olduğu gibi bunu da tamir edip yine mahallemize muhtarlık binasında sergilenmek üzere iade edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Müze görevlisi Kolçak da ilk tulumbayı belediye personeli Tayfun Baya ile yenilediklerini, ikincisi için çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kolçak, son tulumbayı bulmak amacıyla araştırmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir Edremit Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title