Haberler

Asırlık Camiler Onbir Ayın Sultanı İçin Hazırlandı

Erzurum'da yıllara meydan okuyan camiler, bu yıl da Ramazan ayında ibadet edecek vatandaşlara hizmet verecek Mimar Sinan'ın eserleri arasında yer alan ve ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından küçük bir pırlantaya benzetilen Lalapaşa Camisi, Erzurum'daki ilk Osmanlı mimarisi olma özelliğini taşıyor Müftü Arslan: "Camilerimizde hazırlık yapıldı. Halılar yeniden yıkandı, boya badana işlemleri tamamlandı. Elektrik ve ses sisteminin daha verimli olması için çalışmalar yapıldı ve camilerimiz Ramazana hazır hale getirildi"

SAGİP SEZGİNER - Asırlardır günde 5 vakit cemaatini ağırlayan ve mimari yapısıyla dikkat çeken Erzurum'un tarihi camileri, bu yıl da Ramazan ayında ibadet edecek vatandaşlara hizmet vermek için hazırlandı.

Kentteki ibadethanelerin en eskilerinden birisi olan, Saltuk Emirlerinden Nasiruddin Muhammed tarafından 1179 yılında yaptırılan Ulu Cami, mimari yapısıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Erzurum'da vatandaşların en çok tercih ettiği camiler arasında yer alan ve düzgün kesme taşlarla yapılan Ulu Cami'nin, 3'ü kuzeyde 2'si doğu yönünde 5 kapısı bulunuyor. Kapıların birbirine hiç benzememesi, caminin özgün yanlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği 8 asırlık cami, özellikle Ramazanda binlerce Müslümana aynı anda ibadet yapma imkanı sağlıyor.

Günümüze kadar 5 kez onarımdan geçtiği bilinen Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde, " Erzurum'daki camilerin hepsinin kadimi" olarak nitelendirdiği Ulu Cami, ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın da "Beş Şehir" isimli eserinde de anlatılıyor.

Lalapaşa Camisi

Mimar Sinan'ın eserleri arasında yer alan ve Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından küçük bir pırlantaya benzetilen Lalapaşa Camisi, Erzurum'daki ilk Osmanlı mimarisi olma özelliğini taşıyor.

Cumhuriyet Caddesi'nde Yakutiye Medresesi'nin yanında yer alan Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa'nın Erzurum'da Beylerbeyi olarak görev yaptığı dönem içerisinde 1562 yılında yaptırılan Lalapaşa Camisi, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olarak yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed'in Erzurum'da yaşayanlara vergi muafiyeti getiren fermanı da Lalapaşa Camisi'nin duvarında korunuyor.

Gürcü Kapı Camisi

Gürcü Kapı semtinde bulunan ve merkezi cami konumundaki Ali Ağa Cami olarak da bilinen, 1608 yılında kül renkli kesme taşlarla yaptırılan Gürcü Kapı Camisi de kentteki Osmanlı Devleti döneminden kalan diğer camiler gibi tromplar üzerine oturan bir kubbeyle örtülü.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki tarihi Erzurum Kalesi yakınındaki Caferiye Camisi'nin ise 1645 yılında Ebubekiroğlu Hacı Cafer tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Ayrıca, Şeyhler, Gümrük, Narmanlı, İbrahim Paşa, Cennetzade, Ayas Paşa, Kasım Paşa, Esat Paşa ve Murat Paşa da kentte tarihi camiler arasında yer alıyor.

Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerde Ramazan dolayısıyla çeşitli programların düzenleneceğini belirterek, bu ay boyunca Lala Paşa Camisi'nde öğle ve teravih namazları öncesi vaaz verileceğini söyledi.

Kentteki 13 camide hatimle teravih namazı kılınacağını vurgulayan Arslan, "Ramazan başlamadan önce bütün camilerimizde hazırlık çalışması yaptık. Camilerimizde hazırlık yapıldı. Halılar yeniden yıkandı, boya badana işlemleri tamamlandı. Elektrik ve ses sisteminin daha verimli olması için çalışmalar yapıldı ve camilerimiz Ramazana hazır hale getirildi" dedi. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Yakup Arslan Lalapaşa Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title