Haberler

Arjantin'de Diktatörlük Döneminin Kara Listesi Bulundu

Arjantin Savunma Bakanı Agustin Rossi, 1976-83 arasındaki diktatörlük dönemine ait Julio Cortazar, Mercedes Sosa, Federico Lupi, Maria Elena Walsh gibi sanatçı ve aydınların bulunduğu kara listenin de bulunduğu 1500 gizli dosyanın ele...

Arjantin Savunma Bakanı Agustin Rossi, 1976-83 arasındaki diktatörlük dönemine ait Julio Cortazar, Mercedes Sosa, Federico Lupi, Maria Elena Walsh gibi sanatçı ve aydınların bulunduğu kara listenin de bulunduğu 1500 gizli dosyanın ele geçirildiğini açıkladı. Dosyalarda, darbe rejimi varlığını 21. yüzyıl başına kadar sürdürmek istediği belirtildi.

Gözaltına kayıpları sorgulayan uluslararası insan hakları örgütlerinin sorularının nasıl yanıtlanması gerektiğine dair eğitim broşürleri, Plaza de Mayo Anneleri Hebe de Bonafini'nin kaybedilen iki oğlu hakkında resmi bilgi istemesi ve gazete kağıdı üreten Papel Prensa'nın zorla el değiştirilmesiyle ilgili belgeler ve diktatörlük döneminin 200 orijinal resmi kaydı, bulunan gizli dosyaların önemli bölümünü oluşturuyor. Rossi, dosyaların geçen perşembe Hava Kuvvetlerinin yönetim üssü Condor binasının bodrumunda iki çelik kasa, dolaplar ve raflarda bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

"İlk kez tüm dönemi kapsayan belgelerek ulaşıyoruz. Şimdi Arjantin yargısı bulunan dosyaların tarihi değerlerinin yanında çeşitli mahkemelerde soruşturması süren davalar için de yargı değeri var mı buna karar verecek."

Diktatörlük döneminin son diktatörü Reynaldo Bignone (1982-83), Falkland (Malvinas) savaşı yenilgisinden sonra, de facto rejiminin iktidarı bırakmak zorunda kalacağı anlaşılması üzerine, demokrasi dönemindeki olası yargılanmalara karşı bütün resmi belgelerin yok edilmesi emrini vermişti. Zaman Bignone'yi haklı çıkardı, 1983'te demokratik seçimlerle iktidara gelen Raul Alfonsin hükümeti, diktatörleri yargılayıp mahkum etti. El Turco adıyla bilenen Carlos Menem döneminde darbe suçluları affedilerek yeniden yargılanmalarını önleyen bir yasa çıkarıldı. 2003'te Nestor Kirchner hükümetinin yasayı iptal etmesiyle yargı yolu yeniden açıldı. 2006'da yeniden başlayan yargılamalarda şimdiye kadar aralarında darbeci genarellerin de bulunduğu 427 kişi insanlık suçu işlemekten mahkum edildi. Yargılananlardan sadece 45'i beraat etti. Arjantin'in çeşitli mahkemelerinde 1049 kişinin yargı süreci devam ediyor. - Aıres

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Julio Cortazar Maria Elena Mercedes Arjantin Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title