Haberler

"Antep'in Hamamları" Müze Oluyor

Güncelleme:

Gaziantep'in türkülere konu olan, kentin adı anıldığında akla ilk gelenlerden hamamlar ve hamam kültürü, çalışmaları bitmek üzere olan "Hamam Müzesi" ile gelecek nesillere aktarılacak.

Gaziantep'in türkülere konu olan, kentin adı anıldığında akla ilk gelenlerden hamamlar ve hamam kültürü, çalışmaları bitmek üzere olan "Hamam Müzesi" ile gelecek nesillere aktarılacak. Büyükşehir Belediyesi'nin Kalealtı mevkisinde bulunan ve Lala Mustafa Paşa tarafından 1557'de yaptırılan Paşa Hamamı'nda oluşturduğu müzede hamam kültürü hemen her aşamasıyla ziyaretçilere anlatılacak.Vücutlarındaki ter damlalarına kadar tüm ayrıntıların düşünüldüğü bal mumu heykellerin yer alacağı müzede, hamamda kullanılan peştamal, terlik olarak kullanılan gümüş takunyalar, tahta taraklar ve çeşitli sabunlar yer alacak.

19 ve 20. yüzyıldan kalma eserlerin de yer aldığı müzede, ayrıca Osmanlı dönemine ait sabunlar ve sabun mühürleri de sergilenecek. Dijital ortamda hamamcılığın da anlatılacağı müzede, hamamlarda kullanılan yeşil sabunun nasıl yapıldığı gösterilecek. Sabun yapımına tanıklık eden ziyaretçilere makinede üretilen küçük bir yeşil sabun hediye edilecek. Düzenli olarak hamam sesleriyle "Antep'in hamamları" adlı şarkının yankılanacağı müzede, Gaziantep'in hamam kültürü sinevizyon aracılığıyla izlenebilecek. Müzede, gerçek hamam ortamını andırması için özel düzenek de kuruldu. Ayrıca, geçmişte "cehennemlik" adı verilen suyu ısıtan bölümler sayesinde buhar oluşturulacak.

"Hamam kültürümüzü müzemizde yaşatacağız"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep denince akla ilk gelen şeylerden birinin de kentin hamamları olduğunu söyledi. Gaziantep'in hamam sayısı ve hamam kültürü açısından zengin bir kent olduğunu vurgulayan Şahin, eskiden Antep evlerinde banyo olmadığı için insanların yıkanmak amacıyla hamamlara gittiğini, bunun da adeta bir festival havası içinde gerçekleştirildiğini belirtti.Şahin, Gaziantep için hamamların ayrı bir yeri olduğuna işaret ederek, "Biz de günümüzde giderek yok olmaya başlayan bu kültürümüze sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için Paşa Hamamı'nı müzeye dönüştürdük" dedi.

Müzenin, hamam kültürüne dair yerel, ulusal ve yabancı araştırma ve yayınlardan faydalanarak oluşturulduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti; "Müzede su ile hamam kültürünün kökeni, tarihsel gelişimi, Türk hamamları, Gaziantep hamamları, hamam mimarisi, adabı, tellak, natır, erkek hamamı, güveyi hamamı, gelin hamamı, hamamda kız bakma, beraberinde yeme, içme ve eğlence kültürü bal mumundan yapılmış heykeller yardımıyla anlatılacak. Ayrıca, kiosklar, panolar, özel vitrinlerde sergilenen hamam eşyaları ve dokunmatik ekranlarla hamam ve hamam kültürü hakkında ziyaretçilere bilgiler aktarılacak. Türkülere konu olan Gaziantep hamamlarını ve hamam kültürümüzü müzemizde yaşatacağız." Şahin, çalışmalarda sona gelinen müzenin birkaç hafta sonra hizmete açılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Paşa Fatma Şahin Kalealtı Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Tasarruf tedbirlerinin ardından kamuda çalışma sistemi değişiyor! İşte üzerinde durulan 6 model

Tasarruf tedbirlerinin ardından kamuda çalışma sistemi değişiyor! İşte üzerinde durulan 6 model

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Canlı aktarıyoruz! Aziz Yıldırım, adaylığını açıklıyor

Canlı aktarıyoruz! Aziz Yıldırım, adaylığını açıklıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title