Haberler

Antalya'ya "Al Yazmalım" Anıtı

Güncelleme:

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin kadın cinayetleri ve kadına şiddete tepki amacıyla planladığı, onlarca eser arasında seçilen "Al Yazmalım Anıtı", 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden bir gün önce açıldı.

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin kadın cinayetleri ve kadına şiddete tepki amacıyla planladığı, onlarca eser arasında ulusal bir jüri tarafından seçilen ve Muratpaşa Belediyesi'nin yer tahsisi ve maddi katkılarıyla gerçekleştirilen "Al Yazmalım Anıtı", 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden bir gün önce açıldı. Cinayete kurban giden 467 kadının ismi bulunan anıtın açılışına onlarca kadın katıldı. 100 metrekarelik taban üzerine kurulan 6 metre yüksekliğinde anıtın renginin kırmızı olarak seçildiği görüldü.

Türkiye'de kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi ile Muratpaşa Belediyesi işbirliğiyle yaptırılan "Al Yazmalım Anıtı", Muratpaşa ilçesindeki Palmiye Parkı'nda açıldı. Açılışa Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, anıtı yapan Prof. Dr. Meriç Hızal ve çok sayıda kadın katıldı.

ACIM TAZELENDİ

Ankara'da, 600 gün önce aşkına karşılık vermediği kişi tarafından 21 yaşında öldürülen Ceren Demirtay'ın ablası Derya Demirtay da anıtta kardeşinin ismini görünce gözyaşlarını tutamadı. Kız kardeşinin Ankara'da Facebook'tan kişinin evlenme teklifini kabul etmediği için öldürüldüğünü belirten Derya Demirtay, şöyle konuştu:

"Böyle bir anıt açılacağını öğrenince Antalya'ya geldim. Kardeşimin adı da bu anıtta yer alıyor. Umarım bu anıt dikkat çeker ve kadın ölümlerinin önüne geçilir."

Acılı kardeş Derya Demirtay, şunları söyledi:

"Acılarım yeniden tazelenmiş gibi oldu. İnsanların dikkatlerini bu yöne çevirmeleri gerekir. Kimse kimse için doğmuyor, herkes dünyaya tek geliyor. Bir anne, bir kardeş kimsenin malı değil. Herkes özgür. Ama özgürlüklerini bu anıtta ölümsüzleştirdiler. 20 yaşındaki iki aylık sevgilisi kardeşimi öldürdü. Acısı bize kaldı. Biz beş kardeştik ama biri öldü. Ama kardeşimin ölmesiyle 4 kardeş kaldık. Bu anıtta kardeşim yaşayacak."

Anıtı yapan Prof. Dr. Meriç Hızal ise bunun bir başlangıç olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Biz kadına şiddetin üstesinden gelebiliriz. Tek yapmamız gereken fesimizi önümüze koyup yazmamızı önümüze koyup yeniden düşünmektir. Ne yapıyoruz nereye gidiyoruz. Onlar bizim bir parçamız. Karşıdakini öldürmek, kendini öldürmektir. Bunun için hepinizden üzerimize düşeni yapmamızı istiyorum. Benim elimden heykel yapmak geliyordu ve onu bir simge olarak kullandım."

HERKES DUYARLI OLMALI

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt da, anıtı kadına şiddete tepki için yaptırdıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Kadın sorunlarının en güçlü şekilde dile getirildiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında özelikle yetiştirmeye çalıştığımız Al Yazma Anıtı'nı açıyoruz. Bugün burada bir kutlama için bir araya gelmedik. Toplumsal şiddetin kurbanı olan tüm kadınları anmak için katledilen kadınları 'Al Yazmam Anıtı' ile görünür kılarak, toplumsal ayıbın üzerini örtmeyip duyarlı bir kamuoyunun oluşmasına katkıda bulunmaya geldik. Kadına yönelik şiddete vurdum duymazlık bu mağduriyetin önündeki en büyük

engeldir.Öncelikle bir insan hakları ihlali olan bu durumun salt kadın sorunu olarak ele alınmasını ya da şiddete uğramış veya katledilmiş kadına indirgenmesi bu vurdumduymazlığın yaygınlaşmasına yol açmaktadır."

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de, kadına şiddette önlem alınmazsa, bir yerlere dikkat çekilmezse günde öldürülen kadın sayısının artmaya devam edeceğini belirterek "Bu anıt bir yerlere dikkat çekilmesi açısından önem arz ediyor. Bunu gerçekleştirmek istedik. Emeği geçen kadın kardeşlerime teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından anıta çelenk bırakıldı, Al Yazmalım Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi.

100 metrekarelik taban üzerine kurulan 6 metre yüksekliğindeki anıt için çelik malzeme kullanıldı. 150 bin TL'ye malolan ve 50 bin TL'lik bölümü Antalyalı hayırsever vatandaşlar, 100 bin TL'lik bölümü Muratpaşa Belediyesi tarafından karşılanan eserin özelliği ise, ışığın kullanılarak yüzleşmenin sağlanması. Gündüz güneş ışığı akşam ise projektör yardımıyla dışarıdan verilen ışık, çelik üzerine oyularak yapılan isimlerin anıtın içine bakan diğer yüzündeki mermer tabana yansımasını sağlıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muratpaşa Antalya Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title