Haberler

ANKARA Türkiye'nin bitki ve hayvan türleri, Nuh'un Gemisinde

Güncelleme:

Türkiye'nin bitki ve hayvan türleri, Nuh'un GemisindeDOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce (DKMP) Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin gün yüzüne çıkarılması için 2013 yılında başlatılan 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' tamamlandı.

Türkiye'nin bitki ve hayvan türleri, Nuh'un Gemisinde

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce (DKMP) Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin gün yüzüne çıkarılması için 2013 yılında başlatılan 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' tamamlandı. Proje kapsamında 'Nuhun Gemisi Veri Tabanı'na 1 milyon 747 bin bitki ve hayvan türü kaydedildi. DKMP Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğini gün yüzüne çıkardık" dedi.

DKMP Genel Müdürü İsmail Üzmez, Türkiye'deki biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları yoluyla toplanan verilerin aktarıldığı projenin tamamlandığını belirtti. Üzmez, yapılan çalışmalarda elde edilen verilerin Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına girildiğini ve buradan yönetildiğini anlatarak, "81 ilin bitki ve hayvan çeşitlerinin tespitini yaptık. Akademisyenler, üniversitelerle, yaklaşık 350 profesörle birlikte kurumumuz o ildeki türlerin tespitini yapıyor. İllerde öteden beri olan türlerin dışında ilk defa tespit edilen türlerimiz de var. Yaklaşık 12 bin çeşit türümüz var. Bunların 3 bin 500'e yakını endemik tür. Bu türleri tespit ettikten sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait Nuh'un Gemisi sitesinde yayınlıyoruz" dedi.

'ENDEMİK TÜRLERE ZARAR VERENLERE CEZA UYGULUYORUZ'

Üzmez, Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu söyleyerek, her ülkenin biyolojik zenginliği o ülkenin genel zenginliği olduğunu ifade etti. Genel Müdür Üzmez, "1 milyon 747 bin bitki ve hayvan türünü Nuh'un Gemisine işledik. İşlediğimiz bu türlerden neredeyse yüzde 80'i bitkidir. Bu sayede ülkemizde ki endemik türleri daha kolay tespit ediyoruz. Endemik türlerin tohumunun toplanması ve yurt dışına çıkarılmasına engel olmak için çok ciddi para cezaları uyguluyoruz. Adli güvenlik kolluk kuvvetlerimizle bunların korunması yurtdışına çıkarılmasını engellemek adına teknik çalışmalarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

'FOTOKAPANLAR BİZİM KOLLUK KUVVETLERİMİZ'

DKMP Genel Müdürü Üzmez, yaban hayatında bulunan hayvanları tespit etmek için vahşi doğaya 3 binin üzerinde foto kapan kurduklarını söyledi. Foto kapanları türlerin tespiti dışında kaçak avcılığı önlemek için de kullandıklarını anımsatan Üzmez, "Bu foto kapanlar bizim kolluk kuvvetlerimiz. Foto kapanlarla kaçak avcılığın önüne geçiyoruz. Onlar bize bilgiyi gönderince biz o insanları elimizle koymuş gibi yakalıyoruz. Ciddi manada fotoğraflarımız var. Sadece kaçak avcılık değil, tespit edemediğimiz türleri de foto kapanla tespit ediyoruz. Yaban hayatın desteklenmesi için su götürüyoruz, yalaklar yapıyoruz, onların başına foto kapanı koyduğunuz zaman hangi hayvan gelip su içiyor tespit ediliyor. Kurt ailesi, çakal ailesi, sincaplar, sansarlar, samurlar geliyor. 3 binin üzerindeki foto kapan sayısını daha da artıracağız. Daha büyük teknolojiler kullanacağız. Birbirini wireless yöntemiyle gören foto kapanlar internet üzerine bize kişinin hareketini tespit ettiği an anlık düşecek. Kaçak avcılarımıza mesajımız olsun; sakın yanlış yapmayın dağın her tarafında gözlerimiz var" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye CEO Güncel Haberler

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Bakmadan Geçme

Süleymaniye Camii Mimar Sinan'ın hangi eseri? Süleymaniye Camii ne zaman yapıldı, özellikleri neler? Süleymaniye Camii hakkında bilgiler… Mersin tavuğa tecavüz olayı ne, ne oldu? Tavuğa tecavüz eden kim, tutuklandı mı? ALMANYA-TÜRKİYE Milletler Ligi maçı ne zaman? Filenin Sultanlarının 2. Hafta maçları başladı mı? #127952 3 günde öldüren EBOLA VİRÜSÜ ne, nasıl bulaşır? Çinli bilim insanları geliştirdi! #129440 Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir? Tavuğa tecavüz etti! Olay nerede oldu? Şahıs tutuklandı mı? TYT AYT 2024 DENEME SINAVI SONUÇLARI! #9997 YKS deneme sınavı sonuçları açıklandı mı, nereden öğrenilir? İşte sorgulama ekranı! Merdiven boşluğunda ipe asılı halde ölü bulundu! Olay ne, nerede oldu? FETÖ firarisi AKIN İPEK'İN YALISI satışa çıktı mı, ne kadar? Koza-İpek Holding'e ait BEYAZ KÖŞK ne kadara satılıyor, kaç TL? Vekâlet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? CRİSTİANO RONALDO GOL REKORU KIRDI! #129349 Ronaldo Suudi Ligi'nde kaç gol ile rekor kırdı? Cristiano Ronaldo kaç gol attı? #9917 27-31 MAYIS HALKA ARZ TAKVİMİ #128185 Bu hafta hangi şirketler halka arz olacak? #128185 Kuşum Aydın kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kuşum Aydın kaç yaşında, nereli? Kuşum Aydın biyografisi! ALES/2 NE ZAMAN 2024? #9997 ALES/2 sınavı hangi tarihte, başvurular ne zaman? Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar bu akşam yayınlanacak mı? #128250
Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title